virtusan Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2020 ...Tomek, to o więcej wynurzeń prosimy na spotkaniu nad Liwcem w maju... nie wiem, czy dam rade być w maju... Przeczyce organizuję w czerwcu... Poza tym to nie "wynurzenia" tylko subiektywne obserwacje, poparte kilkuletnim (chyba 11-to) doświadczeniem w lekkim castingowaniu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2020 No to sobie Tomuś pogadamy na Przeczycach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtusan Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2020 No to sobie Tomuś pogadamy na Przeczycach. Na sucho to się nie da... oliwę trza zapodać coby łożyska w tych BFS-ach śmigały oczywiście, żeby wątek trzymać - w chińskich... sorry za off-ropa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2020 nie wiem, czy dam rade być w maju... Przeczyce organizuję w czerwcu... /quote] Liwiec i Przeczyce mają jakby to pięknie ująć ... dwa dna ???? I aby poznać obydwa trzeba w obydwu miejscach być ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartasL2 Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 Witam. Na forum udzielam się rzadko (na tym, bo niejako "wychowałem się" na zaprzyjaźnionym m.pl). Widzę, że nastąpił wyraźny "progress" jeżeli chodzi o traktowanie sprzętu innego niż Daiwa, Abu lub Shimano... Teraz dyskusje w wątkach są dopuszczalne nawet w zakresie dotyczącym sprzętu z kraju ryżem słynącego. Powiem tak - od czasu, jak kilka lat temu ktoś z modertorów mi tu na forum jb.pl odpisał na moje zapytanie cyt. "takim chrustem tu nikt nie łowi" (dane autora zatrzymam dla siebie ) przerzuciłem kilkadziesiąt multików, cały czas goniąc "zająca" (do dzisiaj go chyba nie złapałem). Przez moje ręce przeszły multiki z USA, Szwecji, Japonii, Polski no i z Chin oczywiście. Prawda jest jedna - multik łowi wtedy, jeżeli użytkownik potrafi wykorzystać jego właściwości. Z chińskich miałem możliwość pomacać między innymi HABO STEED CS (taki czerwony wynalazek z płytką szpulą) no i Fishband GH100. Szzczerze? Obydwa wywarły na mnie bardzo dobre wrażenia. Pomijam jakość wykonania - nie porównujmy kręciołka za 1.000 pln z multikiem za 180 pln. Jednak relacja jakości do ceny ma znaczenie, a każdy wynalazek żółtych braci jest inny. Odnosząc się do użytkowanych przeze mnie krótko chińskich kręciołków - Haibo - plus za materiały (rama Alu, mosiężne bebechy, komfort od 3g skupionej masy na odpowiednim kiju). GH100 - mega hamulec rzutowy (klon aldka) - możliwości rzutowe dla mnie zaczynały się powiedzmy w komforcie od 2,5g (dla mnie, na odpowiednim kiju - minus za plastik-fantastic, który pozwolił zejść nisko z wagą sprzętu). I tu refleksja - dla "normalnego" łowienia spokojnie wystarczy, wprawna ręka wyśle w kosmos lansiarza, który nie potrafi rzucać Scorpionem czy ABU. Wizualnie nie ma się co wstydzić tego sprzętu. sprzęt ma łowić, a nie potwierdzać zasobność portfela użytkownika. Wizualnie petarda. Panie i Panowie - nie bójcie się sprzętu z Chin - docelowo i tak posłuży jako trampolina do zakupu sprzętu z wyższych półek. Tani sprzęt pozwala na eksperymentowanie i sprawia, że casting nie pozostaje metodą dla snobów (nawiązuję do tekstu odnoszącego się dla "chrustu" (dziękuję koledze) - i jest dostępny dla wszystkich. Z wędkarskim pozdrowieniem - Tomek... ps. dzisiaj paruję multiki z wyższej półki cenowej z chińskimi kijami i dobrze na tym wychodzę... a wszystko metodą prób i błędów ... pozdrawiam i połamania Czyli wyszło na to, że da się tanim chinolem łowić lekko. Może nie ultra lekko ale zawsze ????. Tomek wspomniał o przeskoku... Panie i Panowie czy aż tak odczuwalna jest technologia japońskich konstrukcji w porównaniu do umiejętności rzutowych operatora i kija? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 czy aż tak odczuwalna jest technologia japońskich konstrukcji w porównaniu do umiejętności rzutowych operatora i kija?o masz na myśli?. Tylko się domyślam ale wolę dopytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartasL2 Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 (edytowane) Mam na myśli łatwiejsze oddawanie linki przez kołowrotek, mniej splątań dzięki precyzyjniejszym hamulcą rzutowym co za tym idzie mniej wkurzania się nad wodą ???? i czy lepszy multiplikator wybaczy np. źle dobrany kij dzięki swoim rozwiązaniom. Edytowane 17 Lutego 2020 przez BartasL2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 W pierwszej części ...prawidłowe wnioski. W drugiej ...przy źle skomponowanym zestawie szkoda kasy na klasowy sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 (edytowane) Akurat o oddawanie linki to bym się nie martwił ???? O jej skuteczne wyhamowanie to już tak ???? Bo np. pot-m, ktorego miałem miał problem z hamowaniem. W wersji 2 ponoć zostało to poprawione. Tsurinoya xf 50 hamulec już miała i zapewne ma cały czas o niebo lepszy od pot-m w wersji 1. Koledzy piszą, że fh 100 ma również zaskakująco dobry hamulec rzutowy. Sprawdzę to i ja już niebawem. Lepszy multiplikator na pewno więcej wybaczy. Ile więcej ? Trudno powiedzieć bo to bardzo subiektywne kwestie są. Osobiście zaczynałem od pot-m i wcale mnie to nie zniechęciło. Aktualnie mam np. alc bf 7, którego uważam za faworyta w kwestii cena - osiągi, ale posiadam też i Chińczyka. Edytowane 17 Lutego 2020 przez Sławek Nikt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartasL2 Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 W pierwszej części ...prawidłowe wnioski. W drugiej ...przy źle skomponowanym zestawie szkoda kasy na klasowy sprzęt.Kolego @BOB ale to są właśnie rozterki początkującego... Dlatego też tak "ważę" każda złotówkę którą mam wydać. Kij i kołowrotek to drużyna, a co wykszesze z nich operator to drugie. Wolę wydać kilka PLN więcej na kij i linkę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rakso147 Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 Ostatnio kupiłem swojego pierwszego casta- GH100 za 135zł i kuying teton za 220zł. Zaczynam nauke od UL i jestem bardzo zadowolony z tego zestawu. Nie mam doświadczenia i porównania z innymi sprzetami, ale mysle, ze na sam początek nauki taki GH100 to super opcja. W Polsce nie ma szans dostac niczego za takie pieniadze do UL. Na razie moje odgległosci nie powalaja, ale kiedys jak juz nabiorę wprawę to pewnie kupie do niego ceramiczne łozyska i wysle komus na dobre nasmarowanie. Powinien myc wtedy jeszcze lepszy dla amatora 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1979 Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 Ja też dzisiaj wykonałem kilkadziesiąt rzutów(na trawniku) GH100.Wrażenia bardzo pozytywne.I tak się składa że ja mam porównanie do aldebarana 51hg od którego zaczynałem przygodę z castem.Nie wiem jak bedzie z trwałością tego sprzętu,ale pierwsze wrażenie zrobił na mnie takie,że drugi raz bym tego aldebarana 51hg nie kupił.Jedyny plus który przemawia za shimano to wyrażnie odczuwalna mniejsza waga.Po sezonie postaram napisać się więcej. Pozdrawiam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumowy Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 ‚,Zaczynam nauke od UL i jestem bardzo zadowolony z tego zestawu’’ Wysoko postawiłeś sobie poprzeczkę, UL na początek. [emoji106] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 Też zaczynałem od ul casta.Latałem za pstrągami i okoniami.Całkiem nieźle ogarnąłem temat wtedy.Zaczynałem od niemieckiej znanej firmy produkującej w Chinach i multiplikator zdechł po 4 miesiącach prawie codziennego kilku godzinnego łowienia. Ciekaw jestem ile wytrzymają te inne chińskie wynalazki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 (edytowane) Też zaczynałem od ul casta.Latałem za pstrągami i okoniami.Całkiem nieźle ogarnąłem temat wtedy.Zaczynałem od niemieckiej znanej firmy produkującej w Chinach i multiplikator zdechł po 4 miesiącach prawie codziennego kilku godzinnego łowienia.Ciekaw jestem ile wytrzymają te inne chińskie wynalazki. Dobre pytanie bo plastik zapewne ten sam co w innych plastikowych wynalazkach i pewnie nie tylko ... Ponadto jak zapewne doskonale wiecie plastik plastikowi okrutnie nierówny ... Edytowane 21 Lutego 2020 przez Sławek Nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teo Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 ‚,Zaczynam nauke od UL i jestem bardzo zadowolony z tego zestawu’’ Wysoko postawiłeś sobie poprzeczkę, UL na początek. [emoji106]Panowie nie ważne od czego zaczynasz tylko jak jest sparowany zestaw . Dobrze dobranym zestawem UL będzie tak samo łatwo machać jak średniakiem a w dobie chińskiego bsf wcale tak drogo nie jest żeby nie zaczynać od lekkiego casta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumowy Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 ‚,Zaczynam nauke od UL i jestem bardzo zadowolony z tego zestawu’’ Wysoko postawiłeś sobie poprzeczkę, UL na początek. [emoji106]Panowie nie ważne od czego zaczynasz tylko jak jest sparowany zestaw . Dobrze dobranym zestawem UL będzie tak samo łatwo machać jak średniakiem a w dobie chińskiego bsf wcale tak drogo nie jest żeby nie zaczynać od lekkiego casta. Uważam że masz racje. Gdyby mi ktoś pokazał o co chodzi to było by inaczej. Realia są takie ze castem wciąż prawidłowo operuje mały procent. Jestem samoukiem i jak pokazuje kumplom ze można rzucać 15 g + 4” kaitech 60-80 m to maja mnie za freeka. Staloszpulowcem tyle nie rzucają myślą że ja czarna magię uprawiam. Moje zestawy są w stanie prawidłowo miotać 6g+ 3’’kaitech ok 30 m. Wiec chwała dla kolegi który zaczyna od UL[emoji123]. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kzkzg Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 Jakim kijem rzucasz te 80m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumowy Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 LEC68MXF + tatula100 hsl + Duel hardcore pe1.0 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rimi Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 https://m.youtube.com/watch?v=dhOQFoVvs9k 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 Realia są takie ze castem wciąż prawidłowo operuje mały procent. Jestem samoukiem i jak pokazuje kumplom ze można rzucać 15 g + 4” kaitech 60-80 m to maja mnie za freeka. Staloszpulowcem tyle nie rzucają myślą że ja czarna magię uprawiam. Moje zestawy są w stanie prawidłowo miotać 6g+ 3’’kaitech ok 30 m. Cześć. Musze koniecznie się z Tobą spotkać i wziąć kilka lekcji 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumowy Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 Cześć. Musze koniecznie się z Tobą spotkać i wziąć kilka lekcji [emoji3526] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 (edytowane) https://m.youtube.com/watch?v=dhOQFoVvs9k Kolega mnie zaintrygował i to za jego "poradą" filmik obejrzałem. Policzcie panowie ile obrotów korbką robi "tester" z jutuba, a potem podzielcie te 30 metrów na liczbę obrotów i wyciągajcie wnioski Edytowane 24 Lutego 2020 przez Sławek Nikt 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rimi Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 A ile Ci wyszło bo mi się nie chce liczyć ????? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 A ile Ci wyszło bo mi się nie chce liczyć ? W takim razie to nie najlepiej świadczy o zainteresowaniu co konkretnie się na filmie dzieje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi