Skocz do zawartości

Chińskie BFS

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

Zabrałem spiryta i talule+ray's nad wode. Próbowałem 2,26gr( czeburacha + robal). Ze spiryta leci dalej i niej trzeba się pilnować przy rzucie. Mam wrażenie że do 4gr (łącznie) spiryt jest mniej problemowy. Potem na małego wobka (3,5cm) był za duży pasiasty. Odpuściłem bycie twardym bo 7 złamana  wędka w ciągu jednego roku to jednak przesada. Pasiasty nie był wcięty, dostał luzu, wobka wypluł. Takie self kacz ent relis. Spiryt przeżył, się nie rozpadł.  Potem było jeszcze coś, i jeszcze coś. wszystko spadło. Dalej mnie to małe przełożenie wq....., Do dużego kotleta to jest ok,(nawet musi takie być) ale do małego dziga + zwrotna ryba to już tak fajnie nie jest. Może za dużo curado  8,1:1 łowiłem, albo się zbyt do długich kiji przyzwyczaiłem a na 2,13 trzeba multikiem podgonić. Tatule mam 7,3:1 i jakoś tak lepiej nad holem zapanować. Dalej twierdze że na małą wodę spiryt będzie ok, na dużą z dużymi rybami  które biorą kiedy one chcą, chyba dam sobie spokój z UL i wrócę do mocniejszych zabawek. pz 

• Like 1

• 5 tygodni później...

Odświeżę trochę stary już temat .

Wymieniłem ostatnio łożyska w Fishbandzie i uważam ze teraz jego praca poprawiła się znacznie . Zaczyna trochę przypominać multiki z wyższej półki ale wiadomo nigdy nim nie będzie . 2 g + kaitek 2" lata całkiem przyzwoicie .Jak by ktoś chciał zrobić mały tuning i potrzebował wymiary łożysk to mam z wymiarowane wszystkie poza knobami i worm shaftem bo uważałem że te akurat były ok.

• Like 3

• 4 tygodnie później...

Wszyscy już chyba ciężkie zestawy powyciągali, to emocje z UL chińskim torchę opadły;). Ale jak się pojawi narybek to się pewnie znowu zacznie. Coby być przygotowanym, dokręciłem tatule tr + ray's do avc 9"6 do 21gr.. Tonące Dorado alaska 2,5cm lata na tym zestawie dlalej niż na chińczyku + UL 2,13 0,8-5,4gr., pomimo  2x grubszej plecionki. Na serynej szpuli już tak dobrze nie jest.  Wisła ma swoje prawa i chyba na lekko ( 3gr+) trza będzie tak zostawić bo wiadomo: jak nie za duży pasiasty, to wąsaty lub centkowany się przypląta. Na bajorach, stawkach, małych rzeczkach katuję chińczyka i daje rade, ale nic więcej niż 70 cm na tym nie wisiało. Puki co jeszce kręci. 

Revo SX + Momo pracuje na kiju do 40 gr, wytargał już torchę ryb  powyżej 80cm i daje rade. Szula nie wylazła z ramy pomimo kilku brań które prawie mnie położyły, a to jest dość trudne bo jestem typem krasnoluda (100kg, niski środek ciężkości). Całość startuje od 6gr( wobler), na seryjnej szpuli 9-10  gr. Niby niewiele ale czasem robi różnicę. Generalnie, chińszczyzna na plus,  głównie ze względu na fakt że można zwiąkszyć zakres posiadanego już sprzetu za niewielkie pienądze.  Do poziomu omc master w ul. nigdy nie dojdę to spiryt mi wystarczy na małą wodę, dużą z ul. odpuszczam zupełnie. pz      

• Like 2

• 9 miesięcy temu...

Posiadam PW100 upgraded na łożyskach ceramicznych RORO. Wcześniej miałem GH100 na hybrydach. Co do jakości to przeskoku nie ma, mniej więcej to samo. Na pewno PW100 dużo lepiej rzuca dzięki lżejszej szpuli i łożyskom. Dark wolf pewnie ma jakość lepszą, możesz tez się rozejrzeć za nowym czarnym Tsurinoya spirit fox

• Like 1

Zastanawiałem się nad Dark wolfem 50 ale doczytałem że to ma przełożenie 5,3 albo coś takiego. Mam spiryt foxa 6.6... i tak czegoś mi brakuje, dlatego zamówiłem jakiegoś ciemnego czy czarnego rycerza KR 50 czy jakoś tak. Taka kopia fishbanda GH 100 z wysokim przełożeniem.  Przyszło to w piątek, nawinołem to fluorocarbonem.  Jak myślice że curado 71 jest niestabilny przy robocie to przy tym curado to oaza spokoju. Hamulec na max, docisk na całkiem sporo a i tak zap........... Może trzeba było tego Dark Wolfa jednak zamówić. Spiryt jest dużo bardziej kontrolowalny, to pewnie wolf też by był.  Ale przynajmniej  lata z tego knighta zajebiście daleko...;)pz

te multiki na moje oko wyglądają praktycznie identycznie, BK ma łożyska hybrydowe na szpuli, mocniejszy hamulec( nie wiem po co) i przekładnie z brązu albo czegoś brązowego,  a tak to chyba tylko lakier inny. Nie ma jak standaryzacja;)  A i tak curado jest wygodniejsze w łapie chociaż cięższe. Położyłem BK koło curdo i już wiem co było inspiracją. Testów nad wodą nie było bo Wisła u mnie we Wsi wysoka i szybka akurat, a bajora jeszcze nie odmarzły. Ile można po ogródku kota jigem testowym wkurzać;) pz

• 2 tygodnie później...

PHANTOM TBS .

Aktualnie go testuję i mogę powiedzieć że jest całkiem fajny. Brakowało mu przesmarowania . Trochę smaru , kilka kropel oliwki i kołowrotek ożył .Może służyć nawet do ultralighta 3 g można rzucić na całkiem fajną odległość.

Odnoszę wrażenie że jest lepiej spasowany niż Fishband Gh 100 a miałem ich 2 .1c931013aaacf6e3654f5192ad711e03.jpg282b9e2da91a6c23db2fcf91b7f06798.jpga997b76fcc8d414c75b6228d82a005b4.jpgc8b6687a724e6b8704fe8df228cd53c2.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez MietekK
  • Like 1

Mam wersję 150 takiego KR jak wyżej. Nie jest to BFS bo wiadomo 150 i normalny magnetyk, ale zaskakująco daje rade  do normalnego łowienia.  Wersja BFS, z lepszym hamulcem lekką szpulą też pewnie będzie robote haratać..... ale knoby to bym wymienił. U mnie poszły do wymiany po jednym dniu łowienia;) pz 

Na poziomie abu revo x po transplantacji łożysk.  Wymiana knobów na 120mm  dodała wiele do zajebistości. Dobre na jesień bo plastik w łapy nie parzy;). Cudów nie będzie ale do kija "jakbyco" wożonego na stałe w samochodzie wystarcza. pz

Może Ktoś chciałby się umówić na wspólne wędkowanie. Warunek - chiński multiplikator do jak najlżejszego łowienia. Wszelkie tunningi mile widziane. Łowisko proste jak budowa cepa, oddalone od Warszawy ok. 75 km (kierunek południowy wschód)   - Jeruzal Ranczo nad stawem.

• Like 2

Ja chciałem wybrać się w sobotę lub niedzielę. Tylko prognoza pogody jest mało optymistyczna.

Tak, w tym tygodniu to można do Kazimierza na nartki wyskoczyć ???? Za to w kolejnym już ma być o wiele cieplej i słonecznie ????

• Like 1

W ubiegłą sobotę robiłem testy KR  Black Knight 7,1. Pole testowe Wisła km 112 puls minus. KR dokręcony do Kuying superlite 2,58m; 0,8 do 15gr. Na początku jakoś nie szło. Albo broda, albo nie tam gdzie miało lecieć, itd. Kręciłem dociskiem, hamulcem przez 2 h. Trochę zawiedziony poszedłem po kij referencyjny tj. AVC 9,6 + tatula CTTR na Ray's studio. Doszedłem do tych samych odległości dla 4gr masy łącznej. Z tą różnicą że tatuli kompletnie nie pilnowałem przy rzucaniu, a przy KR  kciuk był często w użyciu.  No nic, pomyślałem 200 pln cudów nie zrobi.

Na koniec testów wróciłem do zestawu nr 1. Zmieniłem styl rzucania na bardziej leniwy.  Podziałało. Przestało się plątać, poleciało nawet dalej. KR ma bardzo niestabilną szpule przy dynamicznym rzucaniu, identycznie jak Curado 71. Potrafi nagle przyspieszyć. Da się nad tym zapanować techniką rzutów i mam nadzieję że z czasem się dotrze jak curado. A jak nie to córka dostanie razem z jakaś wędką, bo taki ładny kolorowy;). W niedziele polazłem nad testowe  bajoro z spiryt foxem 50 i było lepiej niż KR, zdecydowanie stabilniej ale 2,5gr to jest max co poleci.  pz 

• Like 1