SlawekNikt Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca (edytowane) 70 zł. różnicy to nie 100 chyba, że widzimy inne ceny. Za to korba w tym droższym bardziej dizajnerska no i to łożysko więcej ... kusi Gdyby nie fakt, że całkiem niedawno miałem 2 egzemplarze aurory bfs też bym się skusił, a tak chwilkę jeszcze poczekam. Edytowane 3 Marca przez S.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 10 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca Do mojego chyba napchali dużo smaru, bo cięższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 15 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca Przetestowane, zaraz skrobnę coś więcej 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 15 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca W dużym skrócie - nie spodziewałem się, że da się wyprodukować młynek do XXUL BFS w cenie niższej niż powinna kosztować sama szpulka w nim zamontowana.Łowiłem z kijkiem swojej produkcji do ok. 4 g, dobrze ładującym i plecionką Kingdom MicroFly 0.2W młynku są dwa pokrętła do ustawienia hamulca rzutowego. Jak bawiłem się w domu to nie mogłem wyczaić wpływu działania tego wewnętrznego, więc po prostu ustawiłem go na 0. Ten zewnętrzny hamulec ustawiałem na 2 przy lotniejszych przynętach i 3 przy tych co były najlżejsze (zakres jest 0-5 z mikroregulacją). Działa bardzo dobrze - minimalna kontrola w początkowej fazie rzutu, później można zupełnie zdjąć kciuka i zatrzymać szpulkę dopiero przy wpadnięciu przynęty do wody. Wziąłem dzisiaj tylko gumki, najmniejsze miały 1,2 g całkowitej masy, najcięższe 3,5 g. Jak dla mnie rzutowo osiągi sa identyczne co z Daiwą Alphas 70 na szpulce 3,9 g (przypomnę - tu szpulka jest jeszcze lżejsza).Z wad: średnio pasują mi te knoby - okrągłe, plastikowe, śliskie, ale może kwestia przyzwyczajenia, do tych heksagonalnych też dopiero po czasie przywykłem. Słaby hamulec walki, wg opisu 4 kg, wydaje mi się znacznie mniej, ale też pewnie nie mógłby być dużo mocniejszy, bo jednak filigranowa szpulka mogłaby ucierpieć przy większym obciążeniu. No i na pewno można się czepiać kultury pracy - Daiwa to to nie jest, ale z drugiej strony, pierwsze multiki Jaxona na naszym rynku chodziły dużo gorzej, a jednak pozwoliły wejść w świat castingu wielu wędkarzom. Tu może być podobnie z BFSem.Ten paproch na zdjęciu waży dokładnie 1,56 g i tu już miałem 'full komfort' rzutów. A dodam, że chyba z pół roku już nie łowiłem castem XUL, więc kwestia 'nieobrzucania' mogła działać jedynie na niekorzyść osiągów 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 7 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja Mam i ja. Wybrałem sobie czerwonego smoka. Sprawia wrażenie solidnego, jedynie wodzik bardzo delikatny, ale nawija prawidłowo. Aktualnie najlepszy z moich chińskich multików do BFS. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamiLures Opublikowano 27 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca Miałem ten multik (czerwony ) przy wyrzucie 3 gramowa przynęta rozleciał się magnetyk. Strasznie jest taki zabawkowy [emoji28] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 27 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca (edytowane) Ten multik zaliczył moją ostatnią wyprawę do Norwegii, Praktycznie 10 dni intensywnego łowienia (2-3 sesje po 3-4 godziny dziennie). Wyjął kilkanaście lipieni 40-46cm, trochę mniejszych i pstrągi do 42cm. Jedyny mankament to żyłka wklinująca się między szpulę a obudowę jeśli jakaś luźna pętla powstała w czasie rzutu. Przy plecionce brak tego problemu, ale jakoś dziwnie mi było łowić lipienie na plećkę. Na pewno nie jest to jakość made in japan, mam porównanie do Curado BFS, ale do okazjonalnego łowienia całkiem spoko. Edytowane 27 Lipca przez Piasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamiLures Opublikowano 28 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca Ten multik zaliczył moją ostatnią wyprawę do Norwegii, Praktycznie 10 dni intensywnego łowienia (2-3 sesje po 3-4 godziny dziennie). Wyjął kilkanaście lipieni 40-46cm, trochę mniejszych i pstrągi do 42cm. Jedyny mankament to żyłka wklinująca się między szpulę a obudowę jeśli jakaś luźna pętla powstała w czasie rzutu. Przy plecionce brak tego problemu, ale jakoś dziwnie mi było łowić lipienie na plećkę. Na pewno nie jest to jakość made in japan, mam porównanie do Curado BFS, ale do okazjonalnego łowienia całkiem spoko.Ten multik co masz dedykowany jest do bardzo lekkiego bfsa . Kij max 7 gram. Jeżeli porównujesz go do curado to nie ta liga. Osobiście wolę Solokinga Acura 50 lub Micromonster-a, to są praktyczne te same multiplikatory. Mam też Kastkinga Eagle clow II i po sezonie padły w nim łożyska. A łowiłem nim max 5 gramowymi przynętami. Solokingiem wyrzucałem 2 gramowymi przynętami i lecą już kawałek. Mojej kupiłem Histra aurora - powiem tak fajny młynek - ale ten GIO - nie polecam . Ten magnetyk wypadał w moim egzemplarzu. Zrobiłem na połowę hamulec szpuli a ona blokowała szpule. Jak ci się trafił dobry model - gratuluję. Ale to bardziej zabawka niż taki poważniejszy multiplikator. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 21 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia Kupował może ktoś daiwe tatule na AliExpress są to oryginały czy dobrze zrobione podróby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 22 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia Mam tatulke 150 z alika. Chodzi pięknie, bez wątpienia oryginał. Za 340 nie ma się co zastanawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obserwator86 Opublikowano 22 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia Kupował może ktoś daiwe tatule na AliExpress są to oryginały czy dobrze zrobione podróby ?Ten temat wraca jak bumerang.... Tak, Tatule z Ali, to oryginały. Tańsze, bo sprzedają tam zapasy magazynowe starszych modeli. W sklepach masz teraz modele 2024/2025, a te tańsze z Ali, to często nawet do 10 lat wstecz. Współczesne też tam znajdziesz, ale w cenach praktycznie takich samych, co u nas, więc mało opłacalny interes. Jednak i te starsze są dobrym wyborem - lepszym niż 95% tego, co kupisz w zbliżonej cenie w Polsce. Jak masz budżet do 400 zł, to rozsądniejszej opcji po prostu nie ma. Inna sprawa, że nie rozumiem co te pytanie robi w temacie chińskich bfs - Tatula nawet w rozmiarze 70, to nie jest jakiś BFS. 70tki zresztą na Ali zazwyczaj nie dostaniesz, a najciekawszej wersji czyli SV TW chyba nigdy w dobrej cenie nie widziałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 22 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia Model 2024 kosztuje 500zl jakieś 160-200 zł taniej jak u nas . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obserwator86 Opublikowano 23 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia Model 2024 kosztuje 500zl jakieś 160-200 zł taniej jak u nas .Tylko że to nie jest model 2024... Chińczycy tak piszą praktycznie przy wszystkich kręciołach Daiwy - np. Regal jest ciągle opisywany datami "w przód", a mowa o kilkuletniej wersji z większą ilością łożysk niż obecne. Szukam od jakiegoś czasu 70tki SV TW ze współczesnych roczników modelowych (bo tam pewne zmiany na plus zaszły), więc temat mocno prześledziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dormario Opublikowano 26 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia Tylko że to nie jest model 2024... Chińczycy tak piszą praktycznie przy wszystkich kręciołach Daiwy - np. Regal jest ciągle opisywany datami "w przód", a mowa o kilkuletniej wersji z większą ilością łożysk niż obecne. Szukam od jakiegoś czasu 70tki SV TW ze współczesnych roczników modelowych (bo tam pewne zmiany na plus zaszły), więc temat mocno prześledziłem.To nie jest giełda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniojazie Opublikowano 9 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września To nie jest giełda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi