Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ten kijek wersji 1- 4gr. Gdyby nie długość to spełniał by Twoje oczekiwania

Możesz powiedzieć coś więcej o tej wędce?

Rozglądam się za czymś do łowienia kleni i okoni w małej rzeczce. Przynęty jakich używałem to obrotówki w rozmiarze 1 i nieduże woblerki o wadze od 2,5-3g. Czasem, jak już namierzę większą grupkę okoni, zakładam małe gumki w podobnych gramaturach. Lżej schodził nie będę.

Nie chciałbym wydawać zbyt dużo pieniędzy na wędkę bo nie wiem czy tak lekkie łowienie castem mi przypasuje czy przypadkiem nie wrócę w UL do spiningu.

Multik to Abu LT i z powyższego powodu również zmieniać go póki co nie zamierzam. Długość najlepiej 6' cw max do 7g, żadna akcja fast czy xfast.

W tej chwili do lekkiego łowienia mam SG Finezze 3-12g, który jest u mnie do opadu na lekko i ostatnio wybrałem się z nim na pstrągi gdzie myślę, że również się sprawdzi, ale niestety do opisanego przeze mnie łowienia kleni i okoni jest dla mnie za mocny. 

W jednej części, dwóch a najchętniej chyba jakiś travel, który mógłbym przypiąć do plecaka i zabrać na jakiś trekking. 

Możesz powiedzieć coś więcej o tej wędce?

Rozglądam się za czymś do łowienia kleni i okoni w małej rzeczce. Przynęty jakich używałem to obrotówki w rozmiarze 1 i nieduże woblerki o wadze od 2,5-3g. Czasem, jak już namierzę większą grupkę okoni, zakładam małe gumki w podobnych gramaturach. Lżej schodził nie będę.

Nie chciałbym wydawać zbyt dużo pieniędzy na wędkę bo nie wiem czy tak lekkie łowienie castem mi przypasuje czy przypadkiem nie wrócę w UL do spiningu.

Multik to Abu LT i z powyższego powodu również zmieniać go póki co nie zamierzam. Długość najlepiej 6' cw max do 7g, żadna akcja fast czy xfast.

W tej chwili do lekkiego łowienia mam SG Finezze 3-12g, który jest u mnie do opadu na lekko i ostatnio wybrałem się z nim na pstrągi gdzie myślę, że również się sprawdzi, ale niestety do opisanego przeze mnie łowienia kleni i okoni jest dla mnie za mocny. 

W jednej części, dwóch a najchętniej chyba jakiś travel, który mógłbym przypiąć do plecaka i zabrać na jakiś trekking. 

Jak by Cię coś nie seryjnego interesowało to mam nad programowy kijek z pazurem który sądząc po Twoim wpisie mógłby idelanie pasować...6'6''-6lb,IM6, realne c.w. 2-7g,akcja mod-fast w 2-ch kawałkach.

Edytowane przez Paavo
  • Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Łowil moze ktos multikiem kuying thunder mltik koszyuje okolo 50 baksow dodatkowo mozna zakupic plyciutka szpulke zastanawiam sie czy da rade nim rzucac od 3-4 g wedki tej firmy maja raczej dobra opinie ale o mlynkach nic nie moge znalezc .

Pozdro

Siema. Nie wiem co to za multik i czyda rade z 3-4 gramami. Ja cały zeszły sezon katowałem haibo przynętami 3-20 gram i dawał rade. Na alli dostaniesz go za 400 zł z dwoma szpulkami.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Sam blank już na sucho zaskakuje. Przy wymachu pracuje cały. Przyginany mocno zachowuje prawie kołowe ugięcie. "Dociśnięty" szczytem wykazuje ugięcie i pracę szczytową. Owijka wzmacniająca mocno wyczuwalna - blank ostry w dotyku pod palcami. Przy takiej charakterystyce zdecydowałem się na ubranie go w torzite'y i SKTS/SKSS. Reszta widoczna na zdjęciu. 

W praktyce blank może więcej niż opisane 3,5 grama. Swobodnie obsługuje 4 gramy plus 2 cale, a testy domowe pokazały że 5 gram ołowiu plus 2,5 cala też nie jest jakąś tragedią (ćwiczyłem troszkę flipcasta). Czułość bardzo dobra. Obicia uklei o plecionkę odczuwalne jak okoniowe puknięcia w gumkę. W sumie ten weekend to było moje pierwsze doświadczenie z kijkiem jednoręcznym ale dynamika blanku jest taka, że przy tak początkującym "zawodniku" jak ja 2 calowa awaruna na 3 gramowej główce lata bardzo dobrze (aldek skręcony na rzutowym i na magnetyku).

Przy rzutach nie miałem odczucia "bujania" i odbijania - gasł bardzo szybko

Niestety nie dane mi było ocenić pracy pod rybą ale może i na to przyjdzie pora.

Edytowane przez Przemsol
  • Like 2

Nie ważyłem kijka bo tu jakoś drastycznie z wagą nie walczyłem.  A spotkanie jak najbardziej można zrobić....przecież lody już zeszły :) więc teraz można celować do wody :D sprawdzając przy okazji czy i jak bardzo kładzie się przy podbijaniu gumki a może jak ustępuje wirówce nr 1....

• 3 miesiące temu...

Tez podpinam sie do pytania

Kijkit tej firmy podobobno fajne