Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Patrząc na szpulę wydaje mi się że raczej nie nada się do ul. wygląda na ważącą grubo powyżej 10g. Ale w rękach nie miałem. Ja używam Abu Revo LT i mogę  śmiało polecić.

• Like 1

• 3 miesiące temu...

Mam jakoś od początku września ☺ Co tam trzeba powiedzieć? Dla mnie komfort zaczyna się od jakichś 4g z dwucalowym kajtkiem. Najwięcej zakładałem 12cm Shad Teeza z 10g, ale już się męczył. Góra to moim zdaniem 9cm z jakimis 8g. Rzut 4g wolframu na pi razy oko 25m. Przełożenie 8.2:1.

• Like 1

Jak dojdzie Scorpion to przeprowadzę z kolegą porównanie z Aldkiem i zobaczymy jaka jest między nimi różnica.

Bardzo jestem ciekaw takiego porównania.Zgłębiałem temat wczoraj i faktycznie,różnice niewielkie.Waga młynka dla mnie nie ma zbyt dużego znaczenia,przeboleję ewentualnie te 35g.Na początku myślałem też o Aldebaranie i tu przekonywała mnie terkotka ale gdy doczytałem że Scorpion też ma idę bardziej w jego kierunku.Niby drobiazg ta terkota ale smaczny :) .Ciekawe jak ta lżejsza szpula Aldka przekłada się na komfort rzutowy.

Ogólnie,Scorpion ciekawa alternatywa dla Aldka,no i jednak sporo tańszy.

Jeśli skorpion rzuca komfortowo od 4g z 2 calowym keitechem tak jak pisze @~30 to szału nie ma.

Myślę że tu jeszcze kij ma znaczenie.Jeśli to jest faktycznie 4g+gumiak to Revo LT robi spokojnie tak samo.Tyle że terkotki brak :D .

"alebaran" na luzie ogarnia główkę 2gr+gumeczka

Dla sprawnych w te klocki, główka 1gr i gumeczka nie są kłopotliwe ;)

Robert,z jakim kijem?Teton 4lb,czy z czymś ciut mocniejszym podobnie?

No i dochodzimy do sedna - ja nie mogę jeszcze powiedzieć że jestem wprawiony :) Ktoś kto ogarnia temat na pewno spokojnie zejdzie niżej, i to bez większego bólu :) Za te -2g wagi szpuli - subiektywnie, nie warto :) Zaraz dojdziemy do półki T3 Air... Za te pieniądze które wyłożyłem na Scorpiona, powiem: zdecydowanie warto :)

Aha, używam sparowane ze Streeto casterem do 16g, więc ładowanie tej wędki zaczyna się od 4g.

Edytowane przez ~30
  • Like 1

Jak na moje i z tego co udało mi się dowiedzieć to różnice nie powinny być aż tak duże. 4g + 2” to żaden ultralight ale tak jak napisałem opiszę wszystko dokładnie jak już dotrze sprzęt.

Mam tez nadzieję, ze casting ninja znajdzie chwilę czasu co by nikt nie podważył fachowości opinii ????

I się wszystko wyjaśniło :). Z tym streeto to nic dziwnego, że takie spostrzeżenia.

Edytowane przez erqgth

"alebaran" na luzie ogarnia główkę 2gr+gumeczka

Dla sprawnych w te klocki, główka 1gr i gumeczka nie są kłopotliwe ;)

A to "na luzie" to jaka wg Ciebie odległość? Warto dodać z jakim wędziskiem sparowany jest multiplikator i jaka linka. Będzie łatwiej porównać możliwości Aldebarana z innymi sprzętem. :)

Edytowane przez Młody wędkarz

No i dochodzimy do sedna - ja nie mogę jeszcze powiedzieć że jestem wprawiony :) Ktoś kto ogarnia temat na pewno spokojnie zejdzie niżej, i to bez większego bólu :) Za te -2g wagi szpuli - subiektywnie, nie warto :) Zaraz dojdziemy do półki T3 Air... Za te pieniądze które wyłożyłem na Scorpiona, powiem: zdecydowanie warto :)

Aha, używam sparowane ze Streeto casterem do 16g, więc ładowanie tej wędki zaczyna się od 4g.

Właśnie właśnie-ze mnie też żaden szeryf ale nie chce mi się wierzyć żeby z odpowiednim,głębiej się ładującym kijkiem działał dopiero od 4g+przynęta.

Coraz większe mam chęci aby go sprawdzić na przykłąd z Tetonem ;) .

Jak na moje i z tego co udało mi się dowiedzieć to różnice nie powinny być aż tak duże. 4g + 2” to żaden ultralight ale tak jak napisałem opiszę wszystko dokładnie jak już dotrze sprzęt.

Mam tez nadzieję, ze casting ninja znajdzie chwilę czasu co by nikt nie podważył fachowości opinii

I się wszystko wyjaśniło :). Z tym streeto to nic dziwnego, że takie spostrzeżenia.

Casting ninja to kto będzie,bo chyba coś przegapiłem? :huh:

Edit:dobra,zobaczyłem zdjęcie profilowe Sławka Sobolewskiego,już wiem :lol: .

Edytowane przez drag

Myślę że tu jeszcze kij ma znaczenie.Jeśli to jest faktycznie 4g+gumiak to Revo LT robi spokojnie tak samo.Tyle że terkotki brak :D .

Robert,z jakim kijem?Teton 4lb,czy z czymś ciut mocniejszym podobnie?

Z Tetonem ale również z Phenix Elixir 2-8 lb 1/32-1/4 oz

A to "na luzie" to jaka wg Ciebie odległość? Warto dodać z jakim wędziskiem sparowany jest multiplikator i jaka linka. Będzie łatwiej porównać możliwości Aldebarana z innymi sprzętem. :)

W zeszłym roku zrobiliśmy towarzyską imprezę nad stawkiem na połczyńskiej w Wawie gdzie był zakład pomiędzy Rotenem i Burim kto dalej rzuci gołą główka 3gr. Jako że stawek był jeszcze zamarznięty to zawody były "na lądzie" ale dzięki temu pomiary były precyzyjniejsze. Startowała Daiwa T3air i Aldek (w starszej wersji) O ile dobrze pamiętam to leciało na 30m i ciut ;)

Ja teraz z Aldka16 z kijkami w/w daje radę ok 20-25m (? ale metrówką nie mierzyłem)

• Like 3