Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

ja mam aldka podpiętego do swojej wydumki - blank batsona z wklejką całość w długości ok 190 cm, wcześniej sparowany był z suzuki RXF-3lb-601 PRO. aldka musiałem ustawić zachowawczo tzn szpulka przykręcona magnetyk przykręcony... przy bezwietrznej pogodzie i udanym rzucie (bo się uczę) odległości są/były porównywalne ze stałoszpulowcem - dla główki 3 gram plus 4 cm robal od Marcina (Cyprys).

do scorpiona go nie porównam ale mogę porównać go do daiwy ss air i alphasa air.... właściwości rzutowe dla mnie ss air i aldka porównywalne (jeszcze nie jestem w stanie wychwycić smaczków wynikających z konstrukcji). ss air zdecydowanie większy w dłoni i cięższy.... za to alphas najcięższy ale mniejszy w dłoni od ss air.

alphasa używam do przynęt na 4-6 gramowej główce i wielkości 2 do 2,5 cala.... zaskoczyła mnie tu "łatwość" rzucania i uzyskiwane odległości - na duży plus, baaardzo duży

czasami coś co wydaje się na pierwszy rzut oka zbyt drogim dodatkiem za niewielką różnicę (np masa całego multika itp) w praktyce może mieć baaardzo duże znaczenie...

W zeszłym roku zrobiliśmy towarzyską imprezę nad stawkiem na połczyńskiej w Wawie gdzie był zakład pomiędzy Rotenem i Burim kto dalej rzuci gołą główka 3gr. Jako że stawek był jeszcze zamarznięty to zawody były "na lądzie" ale dzięki temu pomiary były precyzyjniejsze. Startowała Daiwa T3air i Aldek (w starszej wersji) O ile dobrze pamiętam to leciało na 30m i ciut ;)

Ja teraz z Aldka16 z kijkami w/w daje radę ok 20-25m (? ale metrówką nie mierzyłem)

Słynny wątek :... Co, że JA nie dam rady??? UL CAST - OFF czyli kto dalej machnie niczym;-) Normalnie emocje jak na porodówce :lol:

Z Twojego postu nr 104, cyt. "Ale pora na wyniki; Maksymalna, osiągnięta odległość gołą główką 2g to ....24m !!!!! A zwycięzca został .... ta raaaaaa ... Tomek! O zwycięstwie zadecydowało ... 30cm. A więc walka łeb w łeb. Z miny Arka, wnoszę, że nie powiedział ostatniego słowa."

Szacun za wynik. Jeszcze większy za kontrolę lotu czegoś, czego nie widać :D . Ale śmiem twierdzić, że komfortu łowienia, aby osiągnąć taką odległość zbyt dużo by nie było. Rzuty zapewne były zza głowy. A jak daleko udałoby się rzucić z fore, bądź backhandu? Fani stałoszpulowców zapewne czytają zuśmieszkiem nt. naszych dywagacji.

Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia, czy z chudym gumiakiem odległość by się znacząco zwiększyła. 

Jak listonosz dostarczy PP 3lb potestuję odległości z główką i kajtkiem 2,7g. 

• Like 2

Słynny wątek :... Co, że JA nie dam rady??? UL CAST - OFF czyli kto dalej machnie niczym;-) Normalnie emocje jak na porodówce :lol:

Z Twojego postu nr 104, cyt. "Ale pora na wyniki; Maksymalna, osiągnięta odległość gołą główką 2g to ....24m !!!!! A zwycięzca został .... ta raaaaaa ... Tomek! O zwycięstwie zadecydowało ... 30cm. A więc walka łeb w łeb. Z miny Arka, wnoszę, że nie powiedział ostatniego słowa."

Szacun za wynik. Jeszcze większy za kontrolę lotu czegoś, czego nie widać :D . Ale śmiem twierdzić, że komfortu łowienia, aby osiągnąć taką odległość zbyt dużo by nie było. Rzuty zapewne były zza głowy. A jak daleko udałoby się rzucić z fore, bądź backhandu? Fani stałoszpulowców zapewne czytają zuśmieszkiem nt. naszych dywagacji.

Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia, czy z chudym gumiakiem odległość by się znacząco zwiększyła. 

ja nie lubię rzucać znad głowy.....pewnie dlatego, że jeszcze tego nie ogarniam :(

• Like 2

Rzuty zza głowy inaczej nie umiem :) Technicznie jestem daleko :) Ale to mi i rybom okonie,pstrągi potokowe nie przeszkadza .

• Like 2

Rzuty zza głowy inaczej nie umiem :) Technicznie jestem daleko :) Ale to mi i rybom okonie,pstrągi potokowe nie przeszkadza .

Jak będziecie której niedzieli łamali prawa fizyki i zechcieli przygarnąć Kropka, to ja chętnie wezmę swoje zabawki :) .

• Like 1

ja nie lubię rzucać znad głowy.....pewnie dlatego, że jeszcze tego nie ogarniam :(

Rzuty zza głowy inaczej nie umiem :) Technicznie jestem daleko :) Ale to mi i rybom okonie,pstrągi potokowe nie przeszkadza.

Jeżeli ktoś mnie zapyta, co mnie pociąga w baitcastingu, to zacytuję Was Panowie, jeżeli pozwolicie! 

• Like 1

Omówienie różnic między scorpionem a aldkiem od 14:00

Opracowanie dla nie anglojęzycznych:

W skrócie: różnica ~80$(około 320zł)

Aldek(1) Wykończenie na połysk, Scorpion(2) na mat.

1 Made in Japan | 2 Malaysia

1 body magnez | 2 body aluminium

Różnica w wadze około 28-30g na korzyść Aldka(1)

1 waga szpuli o 1,6g mniej niż w 2(no meeegaaa różnica, wynikająca ze sposobu wiercenia/frezowania kształtu ulżeń w szpuli, jak widać na fimliku: 17'13")

1 oczko wodzika w stożek | 2 klasyczne, proste

1 pokrętło hamulca z 6 ramionami | 2 z 5 ramionami

Moim zdaniem, ciut mało przewagi jak na równowartość giełdowej Daiwy Tatuli. Ale ja taki trochę cebulowy jestem ;)

Ponadto, Pan analizujący te kołowrotki łowi wędką która ma ciągle folię na korku - traktuję więc jego wypowiedź więc jak człowieka permanentnie noszącego ochronną folijkę na Samsungu 8 lub nowym telefonie z jabłkiem w logotypie (jakkolwiek teraz się on nazywa). ;)

Edytowane przez ~30

Na tym kanale są tez fajne nagrania gdzie autor porównuje scorpiona bfs ze zwykłym.

Ten widziałem(też jeśli dobrze pamiętam z foliami na korkach :D ).

Wygląda na to że użytkowo różnice faktycznie niewielkie mimo stosunkowo sporo lżejszej szpuli w Aldku.Różnica w cenie-zależnie od tego gdzie kupimy.Zerknąłem do Mefisto-w tej chwili różnica między Scorpionem BFS a Aldebaranem BFS XG to raptem 80 PLN,czyli przy ogólnej sporej kwocie którą trzeba wydac tyle co nic.

Tyle że ja bym osobiście celował w tego Scorpiona z niższym przełożeniem a nie XG-do małych crankbaitów w nurcie czy ślamazarnego grania jakimś robactwem będzie lepszy.Coraz bardziej mnie Scorpion przekonuje,bo te 30g.w wadze nie robi mi różnicy.I wolę mat niż połysk :) .

Nie znam Skorpiona, ale skoro sami piszecie, że śmiga od 4gr to dla mnie nie jest UL. 

Aledbaran daje radę od 1gr a to zasadnicza różnica...(dla mnie)

Nie twierdzę, że Skorpion jest zły/słaby tylko wygląda na to, że do troszkę innych zastosowań

Edytowane przez BOB1
  • Like 1

Ja nie twierdzę bo jeszcze go nie mam.Jest to jednak wersja BFS,czyli jak najbardziej do UL.Gdzieś tam wcześniej już pisałem że 4g+mała gumka to na pewno nie wszystko co jest w stanie osiągnąc bo to faktycznie żaden szał.Zresztą( o ile można ufać innym),gość na filmie powyżej twierdzi że użytkowo Aldebaran BFS i Scorpion BFS mają w zasadzie te same osiągi.Różnice tkwią w szczegółach,wadze multika,materiale budy.Trzeba się przekonać samemu,zresztą mam nadzieje że podczas planowanego spotkania bedziecie mieli szanse to porównać bo i Aldek i Scorpion chyba tam się znajdzie.

• Like 1

Nie znam Skorpiona, ale skoro sami piszecie, że śmiga od 4gr to dla mnie nie jest UL. 

Aledbaran daje radę od 1gr a to zasadnicza różnica...(dla mnie)

Nie twierdzę, że Skorpion jest zły/słaby tylko wygląda na to, że do troszkę innych zastosowań

W takim razie jak komuś zalega aldebaran w hmm rozsądnej cenie to pewnikiem jestem zainteresowany  :D

• Like 1

Może warto byłoby usystematyzować pewne kwestie i trzymać się jakiegoś schematu. Łatwiej będzie komuś, kto zechce zacząć przygodę z UL castem znaleźć multiplikator, który będzie spełniał jego oczekiwania. Ja niestety nie mam porównania "w boju" swoich wyczynów z mistrzami fachu i w związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy ktoś z Was mierzył ile faktycznie nawija multiplikator cm/obrót w stosunku do tego co podaje producent? Ja się trochę zdziwiłem. Długość rzutów trochę mi się zweryfikowała.

2. Czy mówiąc o komfortowym łowieniu macie na myśli tylko gumki na ołowianych główkach, czy również mało lotne woblerki.

3. Co rozumiecie przez "da się", "na luzie" itp. Ja sobie przyjąłem założenie, że "na luzie" to tak, żebym nie musiał non stop kontrolować szpulki i dało się posłać wabik na ok 30 obrotów korbką. W zależności od multiplikatora ok 20-22 m. Znów przy założeniu, że żadne przeszkody mnie nie ograniczają i pogoda jest bezwietrzna.

4. Czy podajecie wagę samej główki, czy łącznie z gumką? I czy te np. 3 g to jest rzeczywista waga, czy około 3. Ameryki nie odkryłem, ale różnica między przynętami ważącymi np. 2.8, a 3.2 g. jest ogromna jeżeli chodzi o komfort łowienia.

Zdaję sobie sprawę, że dla doświadczonych użytkowników moje przemyślenia w kwestii UL mogą wydawać się śmieszne, ale przy opisie możliwości multiplikatora może warto bardziej uszczegółowić swoje wrażenia z użytkowania sprzętu. :) Tak sobie przeleciałem na szybko ostatnie dwie strony i znalazłem jedynie wpis Roberta o konkretnej odległości.

Jeżeli mam być szczery, to osobiście wolałbym usłyszeć odpowiedź "4-ro g. przynętą rzucisz na 25 m bez problemu" niż "od 4 g startuje".

• Like 2

IMO komfortowe rzucanie a rzucanie na odległość to dwie kwestie. ABU C3 rzucałem na 15m 2g jigiem ale komfortu nie było natomiast 4g leci na 25 i mam tutaj pełen komfort mimo, że odległość nie powala.

Myślę Hubert, że spotkania z UL face to face rozwieje wiele wątpliwości i forumowe 30m w rzeczywistości kurczy się do realnych odległości.

Od siebie jeszcze dodam, że wszystko do 1,5g to waga czysto  testowa i przez zdecydowaną większość nieogarnięta w pryzmacie użytkowości nad wodą. 

<1.5g w komforcie to nie tylko sprzęt ale przede wszystkim mega umiejętności. 

• Like 5