Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Zmontowałem sobie ostatnio taki zestaw:

- DAGER Royal Spirit 703 UL; 213 cm; 1-6 g; linka 2-6 lb; 3 sekcje;

- DAIWA Tatula CT 100HSL; płytka szpula; ceramiczne łożyska;

- KAMATSU Techron 0,03 mm; 6 lb.

W obecnych warunkach pogodowych będzie trudno go dobrze przetestować, ale gdy tylko aura pozwoli, zamęczę go do granic mojej wytrzymałości... ;)

• Like 1

Nie bardziej i nie mniej niż jak wszystkie plecionki w tak niskim (deklarowanym) rozmiarze, może z wyjątkiem MOMOI Oshikage, ale nie stać mnie na nią... :(

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Koledzy doradźcie. Zacząłem zastanawiać się nad taką wersją aldebarana:

aldebaran 15' 51hg + szpula avail micro cast (5,9g) + avail magnet brake system + łożyska air bfs

Czy taki zestaw będzie bardziej komfortowo rzucał w niskiej gramaturze niż seryjny aldebran bfs hg ?

Celuję w gramaturę od 1,5g (jig) do 5g (woblerki)

edit: a czy 51hg ma terkotkę ??

Edytowane przez dreadknight
  • Like 1

Koledzy doradźcie. Zacząłem zastanawiać się nad taką wersją aldebarana:

aldebaran 15' 51hg + szpula avail micro cast (5,9g) + avail magnet brake system + łożyska air bfs

Czy taki zestaw będzie bardziej komfortowo rzucał w niskiej gramaturze niż seryjny aldebran bfs hg ?

Celuję w gramaturę od 1,5g (jig) do 5g (woblerki)

edit: a czy 51hg ma terkotkę ??

Sprawdź, czy rzeczywiście te łożyska będą ok. Coś takiego wyczytałem odnośnie łożysk BFS na hedgehog studio: * AIR BFS Bearing is NOT useful for '16 Stile and '15 ALDEBARAN 50/51. For those reels, we definitely recommend AIR Ceramic Bearing (1030AIR & 1030AIR).

• Like 2

Widziałem filmik, ale zastanawiam się ile więcej można wyciągnąć z takiego setupu ;)

A brak terkotki to spora strata.

Jak bardzo zależy Ci na terakotce hamulca walki to zerknij na abu revo alc bf7, rzuca zajebiscie aczkolwiek poniżej 2-2,5 gram nie zchodze, nie czuje juz komfortu poniżej tej gramatury.

popatrzcie.... może przynęty nie 1 gramowe ale.....

https://www.youtube.com/watch?v=b5EM9_VAVZs

Oglądałem filmy tego Pana dziesiątki razy. To lepsze niż cokolwiek w tv :) ale to abu wizualnie to taki youngtimer (mi nie podchodzi ten wygląd) Edytowane przez dreadknight

Kilka miesięcy temu zostałem „zauroczony” techniką castingową. W myśl porad kolegów od dawna będących „wyznawcami” tej techniki, rozpocząłem od średniego wędziska c. w. 10-35 g. Po opanowaniu techniki rzutów, uzyskaniu przyzwoitej ich celności i odległości, zminimalizowaniu liczby tworzących się bród (z odstrzałami przynęt nie miałem kłopotu od początku), zacząłem myśleć o skierowaniu się na ścieżkę mojej ulubionej gramatury, czyli ultra light. Pierwszym zakupem w tym kierunku było wędzisko STORM Adventure 3,5-7 g. Niestety, w praktyce wędzisko nie spełniło pokładanych w nim nadziei, odmawiając obsługi przynęt poniżej 4 g.
Idąc dalej tym tropem, natrafiłem na chińskie wędzisko DAGGER Royal Spirit 730UL na giełdzie, w przystępnej cenie 150 zł. Po otrzymaniu przesyłki byłem prawie zachwycony. Wędzisko długości 213 cm ważyło zaledwie 78 g, deklarowany c. w. 1-6 g i zakres mocy linki 2-6 lb. Trójskładowa konstrukcja gwarantowała komfort transportowy, a wygląd i wykończenie były wręcz nienaganne, bardzo atrakcyjne. Nowoczesny, ergonomiczny, dzielony (mój ulubiony) uchwyt z dobrej jakości korka i pianki EVA, estetycznie wykończony złotymi pierścieniami, blank bez żadnych nadlewek i nierówności lakieru. Z multiplikatorem DAIWA Tatula CT 100HSL wędzisko było idealnie wyważone, co zapowiadało komfort użytkowania.

428f38a45b9f1114med.jpg

c79e604f5992e723med.jpg

5506ef1b4f8fb831med.jpg

78e9b1865ce3edafmed.jpg

W multiplikatorze wymieniłem szpulę na płytką, o połowę lżejszą od standardowej i za radą doświadczonego kolegi nawinąłem 50 m plecionki KAMATSU Techron 0,03 mm o deklarowanej mocy 2,85 kg (teoretycznie 6,28 lb). Do pudełka załadowałem przynęty o ciężarze od niespełna 2 do ciut ponad 6 g i wybrałem się na testowanie nowego nabytku.
Pierwsze rzuty wskazywały, że wędzisko spełni moje oczekiwania, mimo obaw że TATULA może nie podołać obsłudze tak lekkich przynęt. Wędzisko ładowało się rewelacyjnie i w niekorzystnych warunkach (wmordęwind) udawało się dorzucić niespełna 2-gramowym pękatym SALMO Hornetem na odległość około 15 m bez większego trudu, a przynęty w okolicach górnej granicy c. w. leciały dwukrotnie dalej. Cudo!
Zaniepokoiło mnie nieco pierwsze branie chudziutkiego, zaledwie 17-centymetrowego okonka. Wędzisko ugięło się niespodziewanie głęboko, jakby uwiesił się na nim co najmniej kilogramowy garbus. To samo powtórzyło się przy kolejnych dwóch braniach mizerot niegodnych sfotografowania.
To „efektowne” ugięcie dało mi do myślenia i postanowiłem po powrocie do domu poeksperymentować z wędziskiem „na sucho”. Opis wskazywał, że powinno ono bez sensacji wytrzymać ciężar 6 lb, czyli 2,72 kg. Na tej samej lince o teoretycznej mocy 6,28 lb powiesiłem litrową butelkę z wodą. Unosząc ciężar 1 kg wędzisko ugięło się w efektowny łuk i...

e9a0c7c005118f0dmed.jpg

Trzask, niemal jak wystrzał z pistoletu może nie tyle głośny, co zaskakujący. Środkowy element wędziska rozsypał się na 5 (słownie pięć) kawałków...!

6ef7c97b6aa6e28fmed.jpg

Tyle pozostało z mojego nowiutkiego DAGGER Royal Spirit 730UL produkcji „małych żółtych rączek”.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

O Matko Alex.Moc 6lb nie oznacza że kij podniesie ciężar o takiej wadze.Idac tym tropem kijami 30lb.mozna by podnosić na klatę 10 kilogramów szczupaki.To tak nie działa.

Widocznie źle rozumuję, ale wędziskiem STORM Adveture, na którym również określono zalecaną moc linki na 2-6 lbs podniosłem w ten sam sposób 1-litrową flachę, a wędzisko nawet nie jęknęło.

Widziałem takie testy na filmikach, fotkach, a nawet na tegorocznej "Rybomanii". Podnoszono ciężary na wędziskach w ten sposób, co prawda na mocniejszych, ale i ciężary były często kilkudziesięciokrotnie większe.

No cóż dałem "pleców" i na wszelki wypadek nie będę już tak eksperymentował z wędziskiem nawet 100 lbs. ;)

Jeśli miałbym wybierać, postawiłbym na D.A.M., znacznie lżejszy a trwałością raczej nie ustępuje DRAGONOWI. Tyle że to moja subiektywna ocena, preferuję wędziska lżejsze.

Edytowane przez Alexspin