Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zrozumiałe dla mnie jest, że podajesz gramature przynet, którymi będziesz łowił w przedziale 10-12 a szukasz wędki 25-30... I to jeszcze w dziale ultra light...

Jeśli mnie oczy nie mylą to te wędziska mają zakresy c. w. 6-25g i 7-30g, a nie 25-30g... Przynęty około 10/12g mieszczą się w przedziałach c. w. obydwu wędzisk będących przedmiotem pytania, więc w czym problem? Co jest niezrozumiałe?

Koledzy doradźcie który z tych dwóch castów będzie lepszy do woblerów 10-12g i gum 7cm+4g czyli podobna gramatura co woblery:

DRAGON Guide Select Chucky Cast 2.13m 6-25g

DAM EFFZETT X-ZIBIT C-M Casting 2.00m 7-30g Baitcast

Może #HIFI planuje w przyszłości łowienie również cięższymi przynętami? Pyta o konkretne wędziska i pewnie oczekuje odpowiedzi w tym i tylko w tym zakresie! Niezrozumiałe są Twoje wątpliwości w tej sprawie.

Rozumiem natomiast i podobnie dziwię się, że pytanie padło w tym dziale, ale to należy do moderatorów - jeśli uznają za słuszne przeniosą pytanie do odpowiedniego działu.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Jeśli mnie oczy nie mylą to te wędziska mają zakresy c. w. 6-25g i 7-30g, a nie 25-30g...

Może #HIFI planuje w przyszłości łowienie również cięższymi przynętami? Pyta o konkretne wędziska i pewnie oczekuje odpowiedzi w tym i tylko w tym zakresie! Nie rozumiem więc Twoich wątpliwości w tej sprawie.

Ro\umiem natomiast i podobnie dziwię się, że pytanie padło w tym dziale, ale to należy do moderatorów - jeśli uznają za słuszne przeniosą pytanie do odpowiedniego działu.

W moim poście nie było żadnej złośliwości. Bardziej chęć rozwinięcia przez kolegę swojego zapytania.

Może masz racje i planuje łowienie cięższymi przynetami ale może nie będzie używał akurat tej wędki w tym celu ????I szuka konkretnie do podanych przynęt. Jeśli mam rację ???? to wg mnie są lepsze opcje jeśli jest jak mówisz to nie zabieram więcej „głosu” ✌️????

Edytowane przez erqgth
  • Like 1

Dopiero zaczynam przygode z ul castem i tak szczerze powiem to wątpie żeby kij który ma górne cw 25-30g a nawet około 18g ogarnął tak jak powinien gumka 2,5" +4g :] Ja do takiej gramatury mam kij do 12g (wiem, że kij kijowi nie równy, ale cudów w tym przypadku nie ma chyba co się spodziewać) i takie gramatury obsługuje idealnie. Próbowałem rzucać patykiem do 20g (AbuGarcia Villain) który bardzo fajnie się ładuje przy 6-7g +gumka 10cm no i niestety niżej zejść ciężka sprawa(tzn. da rade, ale rzuty nie są satysfakcjonujące). Ps. główka 4g+2,5" i 25g na jednym patyku w cascie to chyba ciężka sprawa do pogodzenia.

Edytowane przez Anonymous
  • Like 1

Od pana Zbyszka Kawalca nabylem taki kij 10 lat temu szklak blank Seeker 2-10 g podobnie sie ładował chodź bardziej szczytowo

Wtedy wszyscy pukali sie po głowie, nie mieli pojęcia o ul castingu i przedewszystkim frajdzie z tej metody płynącej

Edytowane przez Dawid@

Miałem konstrukcje na blankach batsona spg ,kije niesamowite trzeba się przyzwyczaić do ich specyficznej wolnej akcji. Przełowiłem też troszkę czasu atc shikari szklakiem i to też była konstrukcja która ładowała się pod byle paprochem i delikatnym wymachu. Teraz szukał bym czegoś w sekerze ,ewentualnie w blankach muchowych z e-glasem.

mam zamiar szukac czegos do twichingu woblerkami  ale zeby kij wlasnie dobrze sie ladowal

przy pstragowaniu castem dosyc czesto z roznego kata trzeba podac przynete (krzaki drzewa itp) ucze sie rzucania mniej wiecej cos jak na filmie wyzej tylko dotychczasowy kij nie gnie sie dostatecznie zeby mozna bylo swobodnie podac przynete 

czyli najlepiej by bylo pomachac roznymi blankami i zobaczyc 

tez myslalem o blankach muchowych ale to trzeba by pomacac

Rozważany był w dalszej perspektywie Aldek lub Scorpion BFS ale zadziałała magia jerkbaita :D  i wpadł taki.

post-53540-0-73734800-1513416656_thumb.jpg

Jutro będziemy testować.Z Tetonem 4lb fajnie się komponuje i leży w ręce,leciutkie toto jest.Na razie nawinałem PowerPro 4lb,zobaczymy .No i fajny bonusik o którym juz zdążyłem zapomnieć od czasu rozpoczęcia przygody z castingiem-hamulec terkocze :rolleyes: .

• Like 6

Bardzo piękna zabaweczka. Miałem przez chwilę możliwość wykonania kilku rzutów (2gr) i oceniam bardzo pozytywnie :)

...no i ta magiczna terkotka :D (w "alebaranie" brzmi ładniej ;) :P :D )

Pod warunkiem, że ma się aldka z terkotką ????

Mam scorpiona bfs i przy pierwszym wypadzie miałem szczęście trafic „zawodnika”, który wyciągnął trochę linki i muszę przyznać, że wolałbym gdyby tej terkotki nie było...

Wtedy jest tak ...prawdziwie ????. Nic nie zagłusza odgłosów prawdziwej walki ????

Edytowane przez erqgth
  • Like 2

a mi brak terkotki wcale nie przeszkadza....na zatłoczonych łowiskach nawet jest "bezpieczniej" jak nic nie terkocze przy wyciąganiu rybki ;)

ładne są te nowe abu... :)

Coś jest w tym co piszesz ;) .Ja też bez tego bym przeżył,dlatego napisałem że to fajny bonus.Ładny jest faktycznie,na żywo lepiej się prezentuje niż na filmach czy fotach.Szkoda tylko że u mnie już zaczyna trochę mrozić,chyba nici z jutrzejszego wypadu nad wodę.Znów będzie sesja rzutowa na ogrodzie :D .