Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Kluch, "niecelnie" rzuca , linka opiera się na blanku przy 25cm okoniu, źle wyważony. przezbroiłem w spirale z torzitem na szczycie i dołożoną przelotką startową i wtedy szło tym łowić. Generalnie nie spełnił moich oczekiwań a uległem "dobrej" opinii i kupiłem.

POZDRAWIAM T

• Like 2

Alex a jak ma się jakościowo Royal spirit do Tetona?

Nie mam pojęcia, bo nie miałem Tetona w ręku. Wizualnie Spirit wypada lepiej, Teton ma rękojeść wręcz obrzydliwą, ale to ma łowić a nie wyglądać. Gdybym nie kupił wcześniej Spirita, na pewno teraz z obrzydzeniem brałbym w dłoń Tetona... ;)

Edytowane przez Alexspin

Kluch, "niecelnie" rzuca , linka opiera się na blanku przy 25cm okoniu, źle wyważony. przezbroiłem w spirale z torzitem na szczycie i dołożoną przelotką startową i wtedy szło tym łowić. Generalnie nie spełnił moich oczekiwań a uległem "dobrej" opinii i kupiłem.

POZDRAWIAM T

Zalajkowałem choć mam zupełnie inne zdanie ale po to jest forum żeby wyrażać swoje opinie :) .Mam tylko Tomek pytanie-którego Tetona dotyczy Twoja opinia?

4lb

POZDRAWIAM T

Dzięki :) .

Myślę że na temat tetona powinien wypowiedzieć się BOB1 [emoji6]

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Już się nie raz wypowiadał,zresztą nie tylko Bob go ma.Ja też przełowiłem nim cały poprzedni sezon i choć z niektórymi stwierdzeniami Tomka się zgadzam to nadal uważam kij za bardzo fajny.Nic nie zmieni faktu że co leży jednemu drugiemu może zupełnie nie odpowiadać.Tu mamy przykład takiej sytuacji,i dobrze.

• Like 3

Wypowiadałem się już wielokrotnie i w dalszym ciągu będę polecał tym, którzy chcą zaryzykować próbę UL. Wszyscy dobrze wiecie jaka jest cena Tetona i ile trzeba zapłacić za kij UL spełniający wszystkie a nawet podstawowe wymagania. Komu podpasuje łowienie UL to i tak zainwestuje w kijek za 800-1500 a taką bezpośrednia możliwość porównania miałem i ocena mogła być tylko jedna. Natomiast  nigdy nie stawiałem tego kijka w jednym szeregu z kijami "klasowymi" choć miałem ze dwa takie za dużo większe pieniądze, które też wymagały by przezbrojenia bo linka dotykała blanku. Nie mogę nie zgodzić się z Tomkiem , ale nie nazwał bym Tetona "nieporozumieniem" pomimo wszystkich jego wad, które wymienił bo w praktyce na wodzie (pisze tutaj o dużej otwartej wodzie gdzie te wady maja mniejsze znaczenie niż na pewno na małej rzeczce pstrągowej) z podpiętym właściwym multikiem UL łowi się porostu fajnie. Mam ze sobą na łodzi Fenixa Elixir i używam wędek naprzemiennie. Może ja nie mam po prostu zbyt dużych wymagań (choć ze trzy kijki UL sprzedałem bo "nie gadały ze mną") a Teton 4Lb daje mi póki co wystarczające zadowolenie

• Like 4

A u mnie na odwrót :D

Mnie akurat zdecydowanie bardziej podszedł 4lb a do 10g.też miałem.Lepiej mi się rzuca,przede wszystkim celniej tym lżejszym.Właśnie w tym aspekcie nie mogę zgodzić się z Tomkiem.To że trochę kluska-fakt ale to po prostu kij o takiej charakterystyce.Co do wyważenia też nie mam uwag,czy z Revo LT czy z Revo ALC BF7 na tyle dobrze leży mi w ręce że nie zwracam uwagi podczas łowienia.Ale to akurat do subiektywnej oceny.Mi bardzo pasuje.
Jeden minus-ten dziadowski "korek" na dolniku.Do zmiany.

• Like 5

Gusta są różne. "Korek", jak już kiedyś pisałem przypomina mi odwłok szerszenia. Ale jak łowię, to znacznie częściej patrzę na szczytówkę. Przy flaucie opad 2 g + Kajtek już widać. Złowiłem pod koniec tamtego roku kilkadziesiąt okoni i nie przypominam sobie, żebym miał jakieś spady. Okonie 30+ nie stanowią większego problemu, szczupaki do 60 cm też nie są jakimś szczególnym wyzwaniem, choć nie ma mowy o błyskawicznym holu, tym bardziej, że łowiłem dwu funtową linką. Osobiście nie przepadam za kijami typu fast, więc akcja Tetona 4 lb bardzo mi odpowiada. Mógłby tylko przy podbiciu pracować bardziej szczytowo, no ale już taka jego uroda. Może już niedługo będę miał okazję porównać do z Blaas-em SLXF 666-1N, przerobionym na dwuczęściówkę i coś mi się wydaje, że Teton może być dla niego sporą konkurencją.

• Like 4

W sumie zdecydowałem się i zamówiłem XF50 zobaczymy co jest wart podpięty do Tetona 8lb,teraz trzeba będzie odczekać swoje na dostawę [emoji23]

Dobrze dobrze.Oprócz Ciebie i mnie chyba jeszcze jeden kolega czeka.Im więcej będzie podpiętych do różnych kijów tym większa będzie próba porównawcza.Sygnały z internetów są bardzo obiecujace,żeby nie powiedzieć że momentami wręcz entuzjastyczne ;) .Seryjny multik do UL za niecałe 200PLN-ów-było by to coś :)

Z dostawa będzie chyba niestety wyjątkowo długo bo w pechowym okresie zamawialiśmy.Chińczyki świętują,chyba nawet na Ali były informacje że wysyłki mogą się opóżniać.Ja zamawiałem w zeszłą sobotę i na razie oprócz informacji o oczekiwaniu na wysyłkę-nic :( .

Edytowane przez drag

Dobrze dobrze.Oprócz Ciebie i mnie chyba jeszcze jeden kolega czeka.Im więcej będzie podpiętych do różnych kijów tym większa będzie próba porównawcza.Sygnały z internetów są bardzo obiecujace,żeby nie powiedzieć że momentami wręcz entuzjastyczne ;) .Seryjny multik do UL za niecałe 200PLN-ów-było by to coś :)

Baaa powiem więcej, będzie to mój pierwszy zestaw ul w cast [emoji23]

• Like 1