Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Tak poważnie to zalecam umiarkowany optymizm. Fajnie, że znalazło się kilku kolesi na forum, którym chce się zainwestować nie zbyt dużą kasę ( w moim przypadku wręcz baaardzo nie dużą) aby wśród tych wynalazków oddzielić ziarno od plew. Może uda się znaleźć jakiś model, który spełni przynajmniej podstawowe oczekiwania UL? ... a nie jest to proste. Może będziemy mogli coś polecić początkującym i zarazić ich castingiem a w szczególności castingiem UL, bez głębokiego drenażu portfela?

Ja to traktuję jak nowe, ciekawe doświadczenie :)

Edytowane przez BOB1
  • Like 5

Jasne, jeżeli wytrzyma to zajefajnie a jak nie to niema sraty, ale najważniejsze to zobaczyć czy casting ul mi się spodoba. Bardzo się boje że tak a to będzie znaczyć że drenaż będzie, dobry zestaw kosztuje ale raz się żyje. Pieniądze trzeba gdzieś wydać bo trumien z kieszonkami na oszczędności nie robią.

• Like 3

Swoją przygodę z ultra light zacząłem od chińskiej wędki Catch za 100zł opisanej do 5g i Tatulą 100HSL z lekką szpulką z Ray Studio. Szpula ta całkiem przypadkowo i w super cenie wpadła w moje ręce. Świetnie też współgra z tym multikiem Shimano Zodias 4-12g. Takim zestawem swobodnie rzucałem czeburaszką 3g z maleńką gumką. 

Oczywiście apetyt rośnie w miarę jedzenia i skutki tego są opłakane... z pewnością dla naszego portfela. Następcą Tatuli w chwili obecnej jest Liberto Pixy 68L i tu nie widzę potrzeby dalszych poszukiwań - z tego lata wszystko. Tym bardziej iż do niej również mam lekką szpulkę. 

Jeśli nie będziemy schodzić z przynętami poniżej 3g, to wspomniana tatula z lekką szpulką jest naprawdę dobrym wyborem. Do dziś jest na oryginalnych łożyskach. No i przy takim łowieniu raczej nie ma możliwości by ten młynek się rozsypał. 

Pozdrawiam

Tomek

Edytowane przez xeniowy
  • Like 1

Zajrzałem dzisiaj do środka tsurinoya xf50. Spasowanie elementów dobre, przekładnia mosiężna,smar nałożony, podkładka hamulca z tworzywa.

Jednak jest i ciemna strona,znalazłem kilka opiłków poprodukcyjnych,także po zakupie,a przed intensywnym sezonem warto przeprowadzić serwis zerowy, przemyć,wyczyścić,nałożyć świeży smar.

Zajrzałem dzisiaj do środka tsurinoya xf50. Spasowanie elementów dobre, przekładnia mosiężna,smar nałożony, podkładka hamulca z tworzywa.

Jednak jest i ciemna strona,znalazłem kilka opiłków poprodukcyjnych,także po zakupie,a przed intensywnym sezonem warto przeprowadzić serwis zerowy, przemyć,wyczyścić,nałożyć świeży smar.

Wrzuć zdjęcia jak to nie kłopot :)

• Like 1

Podziwiam odwagę wszystkich rozkręcających samodzielnie kołowrotki. Gdybym rozłożył nawet rosyjską słynną katuchę, to i tak zostałyby mi po jej złożeniu zapasowe zębatki i łożyska... ;) :D :D :D

• Like 4

Zrobiłem jedno....

no to calkiem zwyczaina chinska situacja dla zrubtosamowiczow ! Problem opilkow wystempuje niekiedy i taiwanmalaizach :DZnam ze koledzy dorabiali haibo smarty i t.p. 

Ale oprucz wszystkiego wziolem https://ru.aliexpress.com/store/product/DAGGER-Royal-Spirit-562UL-Casting-Spinning-Fishing-Rod-Fast-Action-1-68m-Rivulet-Rod-2-sections/1089104_32776815698.html?spm=a2g0v.12010612.0.0.33318e73A03vYe bardzo nazwa podobalaszie :lol:

Edytowane przez piatras
  • Like 2

Mam tego "Królewskiego Ducha". Wędeczka jest bardzo przyjemna i mam nadzieję, że z lekkim multiplikatorem spełni moje nadzieje. Jesienią nie zdążyłem jej dobrze przetestować na łowisku, bo zachciało mi się "suchego" testu mocy, już o tym pisałem, ale jest zreanimowana i jeśli w marcu pogoda będzie sprzyjać przetestuję ją na wzdręgach, a jak tylko okonie się wytrą, wyruszy na prawdziwe łowy. :)

PS

Szkoda że nie ma jej w jednoskładzie... ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma... ;)

Edytowane przez Alexspin