pikeft Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Ja jeszcze nie nawijałem ale chyba zaraz się za to wezmę [emoji3] Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xiaou Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Xf50 z nawinietą plecionką.Około 100m techrona grubości 0,04mm +podkład. Szpula jak na bfs głęboka. Moim skromnym zdaniem w lekkim castingu każdy gram na szpulce ma znaczenie więc wypełnianie szpuli po brzegi nie jest dobrym nawykiem z korby. O podkładach też radzę zapomnieć. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Mój potm lepiej nawija plecionkę. Ja mam nawinięte egi metal. Jest tu na forum foto zdaję się w dziale sprzęt z Chin.Patrząc na obie fotki to jeden "wooy"tylko twoja fotka lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 U mnie max to 30-40 metrów plecionki przy UL .Moim skromnym zdaniem w lekkim castingu każdy gram na szpulce ma znaczenie więc wypełnianie szpuli po brzegi nie jest dobrym nawykiem z korby. O podkładach też radzę zapomnieć. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Patrząc na obie fotki to jeden "wooy"tylko twoja fotka lepsza.Możliwe aczkolwiek na rantach szpuli jest u mnie równiej choć może to być jak piszesz kwestia fotografii ... ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Pozwolę sobie wrzucić twoją fotkę dla zainteresowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) Doskonale. Nie masz wrażenia, że xf nawija bardziej hmmm stożkowo ? Patrząc na zdjęcie xf prawa strona wyższa jest. Edytowane 21 Marca 2018 przez SlawekNikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Jeszcze jedna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 A nie mówiłem, że będą ciekawe opinie po sezonie? i się myliłem!!!... bo szlachetna szermierka na argumenty w temacie wyższości jednego nad drugim (a przecież jeszcze trzeci się nie dołączył!) zaczęła się jeszcze przed sezonem A wszak nie dotyczy to topowych Aldebaranów czy innych T3airów, ale ich baaaaardzo ubogich krewnych urodzonych w Chinach ...i o to chodzi 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) To nie szermierka, a wymiana zdań ☺ a po sezonie to dopiero się zacznie. Czyli foto bardzo marne było. Edytowane 21 Marca 2018 przez SlawekNikt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yamakato Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Weźcie na wyprz garażową swoje zabawki chętnie je zobaczę na żywo. POZDRAWIAM T 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Moim skromnym zdaniem w lekkim castingu każdy gram na szpulce ma znaczenie więc wypełnianie szpuli po brzegi nie jest dobrym nawykiem z korby. O podkładach też radzę zapomnieć. Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkTakie luźne, zimowe dywagacje:Przełożenie multiplikatora 6.8. 1. Szpulka z małą ilością linki – 30 obr. korbką – ok. 17,5 m (58 cm na obrót, 204 obroty szpulki) / 40 obrotów – 23 m. (57 cm) Ok. 8.5 cm na obrót szpulki.2. Szpulka z dużą ilością linki – 30 obr.korbką – ok. 19 m ( 63 cm) / 40 obrotów – 25 (62,5 cm). Przy założeniach jak wyżej ok. 9,2 cm na obrót szpulkiTak mi wychodzi, że różnica w nawoju może wynosić ok. 8%. Lżejsza szpulka będzie niewątpliwie sprzyjała wystrzeleniu lekkich przynęt, ale nie byłbym taki pewny, czy skutkowałoby to większymi odległościami. Na pstrągowych ciurkach może zyskiwanie nawojem ok. 1.5 - 2 metrów jest pomijalne, ale np. jak się łowi w jeziorze z brzegu, to być może już tak. Dochodzi jeszcze kwestia grawitacji, oporu linki i samej przynęty na wietrze…Czy wg Was komfort przy osiąganiu odpowiedniej odległości jest większy, kiedy szpulkę możemy zatrzymać o 8% obrotów wcześniej? Szczególnie kiedy przynęty ważą w okolicach 3 g? Przykłady: 1 - 30 x 6.8 przełożenia = 204 obroty szpulki x 8,5 cm= 17.5 metra i 2 - 190 !!! x 9.2 cm = 17,5 m Czy mniejsza waga szpulki jest w stanie zniwelować mniejszą ilość nawijanej linki dla KOMFORTOWEGO osiągnięcia wymaganej odległości? Jakie są Wasze doświadczenia? Ewentualnie gdzie popełniłem błąd? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) Wypełniona szpula trudniej startuje, ale dłużej się kręci i oddaje więcej linki, której ma więcej na obrót co wynika z większego obwodu. Niewiele, ale jednak Te nasze dysputy,miejmy nadzieję przysłużą się do poszerzenia wiedzy nie tylko o top konstrukcjach, ale i budżetowych rozwiązaniach od chińczyka.Bob, a jak się twój "chinolek" miewa? Edytowane 21 Marca 2018 przez marcin186 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 ...zawinięty we flanelkę , czeka na zejście lodu z j. Czerniakowskiego i testy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler130 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Wątek odwiedzam z ciekawości, bo sie fajnie o tych chińczykach czyta . Ale jako ze lekki casting na razie odpuszczam, to tylko mówię ze na alledrogo wisi kij varivasa, w cascie, do 7g w dobrej cenie . Mówię, bo forum kolezeńskie, chociaż czytając czasem wypociny tutaj mozna by w to zwątpić haha. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Faktycznie ... nawet wiem kto wystawił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Piszecie o tym za 650 zł. ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) Skoro o kijkach-doszła moja chińska zapałeczka .Bardzo ładnie wykonana,będziem się bawić.Mikre toto faktycznie,6lb a blank przy uchwycie sporo cieńszy niż Teton 4lb.Górne 6g.jednakowoż spokojnie śmignie. Edytowane 21 Marca 2018 przez drag 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) Będziesz mógł się chwalić, że łowisz ryby "na pół wędki" Edit: rybkę usunę Edytowane 21 Marca 2018 przez Koincydencja 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Piszecie o tym za 650 zł. ?Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Skoro o kijkach-doszła moja chińska zapałeczka .Bardzo ładnie wykonana,będziem się bawić.Mikre toto faktycznie,6lb a blank przy uchwycie sporo cieńszy niż Teton 4lb.Górne 6g.jednakowoż spokojnie śmignie. tsurinoya.jpgDla mnie za małe literki na tej fotce żebym odczytał co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) Jeżeli dobrze dedukuję to chyba ten TSURINOYA 1.4 m UL Castingi Fishing Rod Lure Waga 1-6g Pstrąg Rod Super Miękkie UL Powolne Mocy Fishing Lure Rod Polaka http://s.aliexpress.com/Rjq6jUzE?fromSns=Copy to Clipboard Edytowane 21 Marca 2018 przez marcin186 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Dla mnie za małe literki na tej fotce żebym odczytał co i jak Miałem go na zlocie w listopadzie. To ten, z którego chłopaki się śmiali, że to podlodówka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Pomijając tego zanderka z fotki to jak ci się sprawdza ta wykałaczka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xiaou Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) Takie luźne, zimowe dywagacje:Przełożenie multiplikatora 6.8. 1. Szpulka z małą ilością linki – 30 obr. korbką – ok. 17,5 m (58 cm na obrót, 204 obroty szpulki) / 40 obrotów – 23 m. (57 cm) Ok. 8.5 cm na obrót szpulki. v.jpg2. Szpulka z dużą ilością linki – 30 obr.korbką – ok. 19 m ( 63 cm) / 40 obrotów – 25 (62,5 cm). Przy założeniach jak wyżej ok. 9,2 cm na obrót szpulki v1.jpgTak mi wychodzi, że różnica w nawoju może wynosić ok. 8%. Lżejsza szpulka będzie niewątpliwie sprzyjała wystrzeleniu lekkich przynęt, ale nie byłbym taki pewny, czy skutkowałoby to większymi odległościami. Na pstrągowych ciurkach może zyskiwanie nawojem ok. 1.5 - 2 metrów jest pomijalne, ale np. jak się łowi w jeziorze z brzegu, to być może już tak. Dochodzi jeszcze kwestia grawitacji, oporu linki i samej przynęty na wietrze…Czy wg Was komfort przy osiąganiu odpowiedniej odległości jest większy, kiedy szpulkę możemy zatrzymać o 8% obrotów wcześniej? Szczególnie kiedy przynęty ważą w okolicach 3 g? Przykłady: 1 - 30 x 6.8 przełożenia = 204 obroty szpulki x 8,5 cm= 17.5 metra i 2 - 190 !!! x 9.2 cm = 17,5 m Czy mniejsza waga szpulki jest w stanie zniwelować mniejszą ilość nawijanej linki dla KOMFORTOWEGO osiągnięcia wymaganej odległości? Jakie są Wasze doświadczenia? Ewentualnie gdzie popełniłem błąd? Bardziej niż o odległość chodziło mi o wagę co daje większe możliwości zejścia w dół z wagą przynęty. Bo wydaje mi się że o to walczymy. kupiłem z JP młynek wypełniony grubym FC i szpulka ważyła prawie 15g. Po zmianie na jakieś 50m lekkiej plecionki szpulka ważyła 11g. Różnica była w moim odczuciu spora. Nie miałem zamiaru się kłócić czy udowadniać że tak jest lepiej tylko chciałem wskazać co jest przy tym lekkim rzucaniu ważne. A zanderek piękny! Edytowane 21 Marca 2018 przez Xiaou 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi