Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Xf50 z nawinietą plecionką.Około 100m techrona grubości 0,04mm +podkład. Szpula jak na bfs głęboka.

Moim skromnym zdaniem w lekkim castingu każdy gram na szpulce ma znaczenie więc wypełnianie szpuli po brzegi nie jest dobrym nawykiem z korby. O podkładach też radzę zapomnieć.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 4

U mnie max to 30-40 metrów plecionki przy UL .

Moim skromnym zdaniem w lekkim castingu każdy gram na szpulce ma znaczenie więc wypełnianie szpuli po brzegi nie jest dobrym nawykiem z korby. O podkładach też radzę zapomnieć.

• Like 3

A nie mówiłem, że będą ciekawe opinie po sezonie? i się myliłem!!!... bo szlachetna szermierka na argumenty w temacie wyższości jednego nad drugim (a przecież jeszcze trzeci się nie dołączył!) zaczęła się jeszcze przed sezonem ;)  :)

A wszak nie dotyczy to topowych Aldebaranów czy innych T3airów, ale ich baaaaardzo ubogich krewnych urodzonych w Chinach :P  :D  :D  :D

...i o to chodzi :clappinghands:  :good:

• Like 3

Takie luźne, zimowe dywagacje:

Przełożenie multiplikatora 6.8.

1. Szpulka z małą ilością linki – 30 obr. korbką – ok. 17,5 m (58 cm na obrót, 204 obroty szpulki) / 40 obrotów – 23 m. (57 cm) Ok. 8.5 cm na obrót szpulki.

post-55546-0-21654700-1521660475_thumb.jpg

2. Szpulka z dużą ilością linki – 30 obr.korbką  – ok. 19 m ( 63 cm) / 40 obrotów – 25 (62,5 cm). Przy założeniach jak wyżej ok. 9,2 cm  na obrót szpulki

post-55546-0-17016100-1521660487_thumb.jpg

Tak mi wychodzi, że różnica w nawoju może wynosić ok. 8%. Lżejsza szpulka będzie niewątpliwie sprzyjała wystrzeleniu lekkich przynęt, ale nie byłbym taki pewny, czy skutkowałoby to większymi odległościami. Na pstrągowych ciurkach może zyskiwanie nawojem ok. 1.5 - 2 metrów jest pomijalne, ale np. jak się łowi w jeziorze z brzegu, to być może już tak. Dochodzi jeszcze kwestia grawitacji, oporu linki i samej przynęty na wietrze…

Czy wg Was komfort przy osiąganiu odpowiedniej odległości jest większy, kiedy szpulkę możemy zatrzymać o 8% obrotów wcześniej? Szczególnie kiedy przynęty ważą w okolicach 3 g?

Przykłady:

1 -  30 x 6.8 przełożenia = 204 obroty szpulki x 8,5 cm= 17.5 metra i 2 -  190 !!!  x 9.2 cm = 17,5 m  Czy mniejsza waga szpulki jest w stanie zniwelować mniejszą ilość nawijanej linki dla KOMFORTOWEGO osiągnięcia wymaganej odległości?  Jakie są Wasze doświadczenia? Ewentualnie gdzie popełniłem błąd?

• Like 2

Wypełniona szpula trudniej startuje, ale dłużej się kręci i oddaje więcej linki, której ma więcej na obrót co wynika z większego obwodu. Niewiele, ale jednak ;)

Te nasze dysputy,miejmy nadzieję przysłużą się do poszerzenia wiedzy nie tylko o top konstrukcjach, ale i budżetowych rozwiązaniach od chińczyka.

Bob, a jak się twój "chinolek" miewa?

Edytowane przez marcin186
  • Like 2

Wątek odwiedzam z ciekawości, bo sie fajnie o tych chińczykach czyta :P . Ale jako ze lekki casting na razie odpuszczam, to tylko mówię ze na alledrogo wisi kij varivasa, w cascie, do 7g w dobrej cenie  ;) . Mówię, bo forum kolezeńskie, chociaż czytając czasem wypociny tutaj mozna by w to zwątpić haha. Pozdrawiam! 

Skoro o kijkach-doszła moja chińska zapałeczka :) .

Bardzo ładnie wykonana,będziem się bawić.Mikre toto faktycznie,6lb a blank przy uchwycie sporo cieńszy niż Teton 4lb.Górne 6g.jednakowoż spokojnie śmignie.

attachicon.gif tsurinoya.jpg

Dla mnie za małe literki na tej fotce żebym odczytał co i jak :(

Jeżeli dobrze dedukuję to chyba ten ;)

TSURINOYA 1.4 m UL Castingi Fishing Rod Lure Waga 1-6g Pstrąg Rod Super Miękkie UL Powolne Mocy Fishing Lure Rod Polaka

http://s.aliexpress.com/Rjq6jUzE?fromSns=Copy to Clipboard

Edytowane przez marcin186
  • Like 1

Takie luźne, zimowe dywagacje:

Przełożenie multiplikatora 6.8.

1. Szpulka z małą ilością linki – 30 obr. korbką – ok. 17,5 m (58 cm na obrót, 204 obroty szpulki) / 40 obrotów – 23 m. (57 cm) Ok. 8.5 cm na obrót szpulki.

attachicon.gif v.jpg

2. Szpulka z dużą ilością linki – 30 obr.korbką  – ok. 19 m ( 63 cm) / 40 obrotów – 25 (62,5 cm). Przy założeniach jak wyżej ok. 9,2 cm  na obrót szpulki

attachicon.gif v1.jpg

Tak mi wychodzi, że różnica w nawoju może wynosić ok. 8%. Lżejsza szpulka będzie niewątpliwie sprzyjała wystrzeleniu lekkich przynęt, ale nie byłbym taki pewny, czy skutkowałoby to większymi odległościami. Na pstrągowych ciurkach może zyskiwanie nawojem ok. 1.5 - 2 metrów jest pomijalne, ale np. jak się łowi w jeziorze z brzegu, to być może już tak. Dochodzi jeszcze kwestia grawitacji, oporu linki i samej przynęty na wietrze…

Czy wg Was komfort przy osiąganiu odpowiedniej odległości jest większy, kiedy szpulkę możemy zatrzymać o 8% obrotów wcześniej? Szczególnie kiedy przynęty ważą w okolicach 3 g?

Przykłady:

1 -  30 x 6.8 przełożenia = 204 obroty szpulki x 8,5 cm= 17.5 metra i 2 -  190 !!!  x 9.2 cm = 17,5 m  Czy mniejsza waga szpulki jest w stanie zniwelować mniejszą ilość nawijanej linki dla KOMFORTOWEGO osiągnięcia wymaganej odległości?  Jakie są Wasze doświadczenia? Ewentualnie gdzie popełniłem błąd?

Bardziej niż o odległość chodziło mi o wagę co daje większe możliwości zejścia w dół z wagą przynęty. Bo wydaje mi się że o to walczymy. kupiłem z JP młynek wypełniony grubym FC i szpulka ważyła prawie 15g. Po zmianie na jakieś 50m lekkiej plecionki szpulka ważyła 11g. Różnica była w moim odczuciu spora. Nie miałem zamiaru się kłócić czy udowadniać że tak jest lepiej tylko chciałem wskazać co jest przy tym lekkim rzucaniu ważne. 

A zanderek piękny! ;)

Edytowane przez Xiaou
  • Like 1