hudy76 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) @Marcin186Zbyt mało na nią łowiłem, żeby napisać coś konkretnego. Czysto subiektywnie to opisałbym go 2-6 g. Chociaż te 6 g podbija dla mnie już zbyt leniwie. Ten sandacz to totalny przyłów, przy okoniowaniu, wyjechał bez problemu, za to hol ok 60 cm szczupaka, to już taki mało c&r. Okoni nie gubi.Przy flaucie 2 g+kajtek - szczytówka pokazuje opad, brania również. Fajnie łowiłoby się nim z belly. Dla mnie jednak za krótki i stoi za szafą. Poza tym jeżeli uzbrojony jest w osprzęt Fuji, to sugerując się ceną fajerwerków po blanku nie ma co się spodziewać.Podsumowując - wolę Tetona. Drugi raz bym nie kupił. @Xiaou broń Boże nie neguję tego co napisałeś. To są moje luźne dywagacje. Ja potrzebuję pizgnąć zza ucha i nie potrzebuję szukać finezji. Zastanawia mnie tylko ile metrów zyskuję - tracę na tym, że mam dużo - mało plecionki. Edytowane 21 Marca 2018 przez Koincydencja 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Miałem go na zlocie w listopadzie. To ten, z którego chłopaki się śmiali, że to podlodówka Aaa, faktycznie. Wziąłem go do łapy i odłożyłem bo bałem się, że jak mi wypadnie z ręki w suchą trawę to się zgubi na amen 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 (edytowane) XF50 fajna sprawa z klikającym dociskiem szpuli przy regulacji,hamulec magnetyczny niby 10 stopniowy a klika 23 razy i rzeczywiście przy kazdym kliknięciu minimalnie wysuwa sie magnetyk.Nasmarowany jakaś zielona mazią.Waga szpuli z łożyskiem 14g,korba z knobami 37g Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 22 Marca 2018 przez pikeft 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 XF50 od środka Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Nie masz żadnego luzu na korbie?.Pytam bo w moim(nie w każdym położeniu korby)jest luz.Taki krótki "jałowy"ruch korby który nie powoduje podniesienia przycisku który zwalnia szpulę.Wiecie może jak to zlikwidować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Kolorki pasują do tetona [emoji6] Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Nie masz żadnego luzu na korbie?.Pytam bo w moim(nie w każdym położeniu korby)jest luz.Taki krótki "jałowy"ruch korby który nie powoduje podniesienia przycisku który zwalnia szpulę.Wiecie może jak to zlikwidować?Niestety to chyba norma bo jest lekki luz na korbie. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 (edytowane) Szpula z łożyskiem 14 gram to lekkości jakoś nie widzę. Rcs niebieska rzutowo już fajnie,ale można pana Ito poprawić avail i wszystko jasne Edytowane 22 Marca 2018 przez Paweł J 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 (edytowane) Bo i nie zobaczysz szpula jest ciężka jak na standardy bfs i było już o tym.Do tego dość głęboka. Więcej można będzie powiedzieć po kilku sesjach nad wodą.W końcu to nie aldek,w którym szpula w serii waży 7,7g tylko budżetowy chinolek. Z mankamentów jakie dostrzegam to:-zbyt głęboka szpula-korba mogła by być lżejsza (carbonowa+lekkie knoby)-tarcza hamulca z tworzywa (przydał by się carbon)To narazie tyle,jeżeli wyjdzie coś z czasem napewno opiszę.Wszystko zależy w jakim położeniu jest korba,ale jest minimalny luz zanim spust zostanie zwolniony. Edytowane 22 Marca 2018 przez marcin186 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 A pewnie, że Ito poprawi wynik i to znacząco tyle, że to już dość kosztowne metry ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Otóż to. Należy rozgraniczać ligi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Otóż to. Należy rozgraniczać ligi Jak chcesz się kopać w okręgówce to twoja sprawa ,lepiej postawić sprawę jasno i wejść twardo do ligi mistrzów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 To ja kopie w okręgówce i gram w lidze mistrzów 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 I u mnie jest Aldebaran BFX i Rewo LT6 (myśle nad Revo ALC BFX), dla "koneserów" Bantam 50 ze szpulka Avail, ale mam i chińczyka za 100 zeta (jak wiesz to 1/2 ceny szpulki Avail) i bardzo jestem ciekaw jak bardzo gorszy jest ten chinol Pawełku, wiesz jaki ze mnie przekora i patriotycznie dopinguje "Pelikana Łowicz" ...a czemu nie? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Nie sprzęt łowi ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 (edytowane) Nie sprzęt łowi ... W castingu ul akurat sprzęt to więcej jak połowa sukcesu. 100 pln to średnio 1/3 szpulki avail. Edytowane 22 Marca 2018 przez Paweł J 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 (edytowane) ...1/3, czyli jeszcze śmieszniej (100 pln z wysyłką i plecionką PP0,06)(co do reszty, zgoda ) Edytowane 22 Marca 2018 przez BOB1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 A pewnie, że Ito poprawi wynik i to znacząco tyle, że to już dość kosztowne metry ...Eeeeeeee, se tak policzyłem, że od 10 lipca na niepaleniu zaoszczędziłem prawie 1100 PLN, kurde jeszcze żeby tak piwo ograniczyć... Cholerka, być może za same sprzedane butelki do Szwecji bym poleciał 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Hubert ja nie w kontekście używek pisałem o tych metrach ... Pawel no to napiszę Ci, że moje szczupaki się w ogóle nie zorientowały, iż przesiadłem się z kastkinga na dc7 ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 (edytowane) W castingu ul akurat sprzęt to więcej jak połowa sukcesu. 100 pln to średnio 1/3 szpulki avail.Trochę przeceniasz rolę sprzętu.Ważniejsza jest technika. "Wooyowy" operator nawet na top sprzęcie nie osiągnie tego co fachowiec na budżecie. Moim zdaniem w pierwszej kolejności umiejętności we władaniu castem na drugim miejscu dobrze zgrany zestaw kij+multik,a następnie jakość sprzętu.Oczywiście top podnosi komfort i jakość łowienia,ale nie jest konieczny do skutecznego i dającego frajdę łowienia. Edytowane 22 Marca 2018 przez marcin186 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Dopracowanie techniczne co za tym idzie dobranie parametrów szpulki i systemu hamulcowego to jest jeden z najistotniejszych elementów w ul castingu i nie sądzę żeby w produkcie prc było to zgrane. Jakoś działa ale to tylko jakoś przy gramaturze 2 czy 3 gramy,schody się zaczynają poniżej,przy nie lotnych woblerkach gdzie niestety precyzja hamulca musi być perfekcyjna. Ostatnio miałem przyjemność porzucać zestawem z daiwą i szpulką limited ,zejście do gramatury 0,9 grama nie było problem, wszystko płynnie i bezproblemowo. Mimo wiaterku z różnych kierunków brody nie udało się zrobić. Więc proszę nie piszcie że sprzęt nie jest ważny bo jest, a opanowanie technik rzutowych i ćwiczenia to osobna historia. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xiaou Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Sprzęt nie łowi ale napewno pomaga 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Sprzęt nie łowi ale napewno pomaga Prawda stara jak świat. Jak dla mnie najważniejsza jest wędka, a potem reszta ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Dzięki chłopaki za odpowiedzi odnośnie luzu na korbie. Co do XF-50-ja nie kupowałem go z ideą że będzie komfortowo rzucał 2g.Do tego mam Revo ALC BF7 i porównywać nie mam nawet zamiaru.Założyłem że jeśli będzie przyjemnie rzucał 3-4g.główki +gumka 2" to będę zadowolony i po wstępnych testach ogrodowych w tym zakresie jestem zadowolony.Co się okaże nad wodą to się okaże,dopiero za dwa,trzy tygodnie.Na plus smukła buda która fajnie leży w ręce.Szpula jak na nasze "plecionkowe"łowienie jest faktycznie niepotrzebnie głęboka.Należy jednak pamiętać że(jak sadzę)multik nie jest zrobiony na łowienie plecionką 0,2 czy 0,3 PE.Fluorocarbon czy żyłka 8-10lb jest znacznie grubsza od cieniutkiej plecionki i w znacznie większym stopniu zapełni taką szpulę.Tak sądzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Czy szpula w multiplikatorze musi być zapełniona? Wydaje mi się, że nie ma to takiego znaczenia jak w stałoszpulowcu, a wręcz przciwnie, ale mogę się mylić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi