marcin186 Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 W średnim i ciężkim castingu nie ma aż takiego znaczenia, ale już w ul ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 (edytowane) Jestem w trakcie "składania" nowego zestawu UL . Kijaszek już kupiony ... Multik może się dogadam? Więcej nic nie powiem (choć korci) aby nie zapeszyć Dodam tylko, że nie będzie to "topowy" zestaw z Chin Edytowane 23 Marca 2018 przez BOB1 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 W średnim i ciężkim castingu nie ma aż takiego znaczenia, ale już w ul ma.Mógłbyś rozszerzyć? Opisać bardziej szczegółowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Jestem w trakcie "składania" nowego zestawu UL . Kijaszek już kupiony ... Multik może się dogadam? Więcej nic nie powiem (choć korci) aby nie zapeszyć Dodam tylko, że nie będzie to "topowy" zestaw z Chin O widzisz ja mam odwrotnie. Zacny multiplikator już mam, ale brakuje kija. Problem ten jednak może rozwiążę w sobotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 (edytowane) Prawdopodobnie w sobotę może podjadę na Garage bo mam po trasie na lotnisko Modlin,moze chciałby ktoś pomacać XF50 z tetonem i zastanawia sie nad zakupem? ps. Gdyby był chętny na Dragon Guide Select Buster cast 10-35 2.13 to mogę zabrać ze sobą gdyż mam na sprzedaż. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 23 Marca 2018 przez pikeft Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Mógłbyś rozszerzyć? Opisać bardziej szczegółowo? Sam siebie cytuję "Wypełniona szpula trudniej startuje,ale dłużej się kręci i oddaje więcej linki,której ma więcej na obrót co wynika z większego obwodu."Do tego w ul masz płytkie i lekkie szpule typu bfs,aby ten start ułatwić. Przy gramaturze od 8g w zwyż bez problemu napędzisz głębszą szpulę,która jest niedowinięta do pełna. Schody się zaczną poniżej tej gramatury nie mówiąc już o zakresie 1-3g. Takie to moje subiektywne przemyślenia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Dzięki, potwierdziły się moje przemyślenia w tym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Mógłbyś rozszerzyć? Opisać bardziej szczegółowo? Będzie to pokażę 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 (edytowane) Jestem po pierwszej wizycie nad woda z zestawem Teton 8lb+XF50,co moge powiedzieć to napewno to że muszę popracować nad technika w ul castingu bo w spinie dużo łatwiej [emoji23]Ale co do sprzętu to jestem mile zaskoczony co prawda odciąłem ze 20m plecionki ale myślę że z moją techniką to nawet z aldka bym odcinał.Zacząłem od woblerów ok 4-5g i bylo całkiem nieźle jak na mnie, myślę że te 15m osiągnąłem,po zejściu do +- 3-3,5g zeszo do ok 12m tak po ilości obrotów korbą twierdzę, następnie spróbowałem swoich sił z woblerkami ok 2g i tu zaczęło się odcinanie plecionki być może przy tetonie 6lb było by inaczej ale tego nie wiem,przy kaitechu 4'+5g to 20m już pewnie poleciało.Wyczuwalna różnica przy kręceniu magnetykiem, najniżej zszedlem do 4 ale już zaczynało sie plątać myślę ze 5-6 to optymalne ustawienie.Podsumowując jestem mile zaskoczony pomijając moją technikę rzutów w której kilkukrotnie woblerek polecial prawie za moje plecy przy rzutach z backhandu [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23] ps. Używałem plecionki nihonto 0,06mmi narazie w droższą nie zainwestuję póki moja technika się nie poprawi [emoji6] Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 25 Marca 2018 przez pikeft 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 Bardzo dobre wyniki, gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 Bardzo dobre wyniki, gratulacje Ta wyniki na tyle dobre że najbardziej lotny woblerek którym rzucałem i jest na pierwszy zdjęciu zawisł po dugiej stronie rzeczki na drzewie [emoji23] Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 Pierwsze "koty za płoty" teraz może być już tylko lepiej 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 Piter 4" gumy + 5g to żadne wyzwanie.Nie lubię UL, ale swoim zestawem St.Croix do 10 lb i Scorpionem 1001 ciskam lżejsze przynęty. Spróbuj jeszcze obrotówki w rozmiarze 1. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 Piter 4" gumy + 5g to żadne wyzwanie.Nie lubię UL, ale swoim zestawem St.Croix do 10 lb i Scorpionem 1001 ciskam lżejsze przynęty. Spróbuj jeszcze obrotówki w rozmiarze 1.Rzucałem 1 3g leciała podobnie jak wobler ok 3g,ale i tak wydaje mi się że mogło by dalej gdyby była lepsza technika. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 Jak Cię znam, to kwestia czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 (edytowane) Dopracowanie techniczne co za tym idzie dobranie parametrów szpulki i systemu hamulcowego to jest jeden z najistotniejszych elementów w ul castingu i nie sądzę żeby w produkcie prc było to zgrane. Jakoś działa ale to tylko jakoś przy gramaturze 2 czy 3 gramy,schody się zaczynają poniżej,przy nie lotnych woblerkach gdzie niestety precyzja hamulca musi być perfekcyjna. Ostatnio miałem przyjemność porzucać zestawem z daiwą i szpulką limited ,zejście do gramatury 0,9 grama nie było problem, wszystko płynnie i bezproblemowo. Mimo wiaterku z różnych kierunków brody nie udało się zrobić. Więc proszę nie piszcie że sprzęt nie jest ważny bo jest, a opanowanie technik rzutowych i ćwiczenia to osobna historia.Doprecyzuj proszę, jakie wg Ciebie odległości, - przy wadze rzędu 0,9 - 1 g. - nie są dla Ciebie problemem. W szczerym polu, czy w zalesionym wąwozie? Cały czas próbuję przeanalizować jak długa droga jeszcze przede mną. Dziś 2 g + najmniejszy Kajtek w totalnym wygwizdowie pod wiatr był do okiełznania na zadowalającym mnie poziomie. Ale miotanie 0,9 g jigiem nawet w sprzyjających warunkach było tylko sztuką dla sztuki. Fakt, że wędzisko kompletnie nie pomagało. Wobek z jajem 3 g fruwał fajnie, ale nielot 2,8 wymagał skupienia i odległości nie urywały d..y. Piszę o rzucaniu pod wiatr. Temat raczej skręca w kierunku L, bo 4-5 g. dla mnie to już niekoniecznie UL. Miałem okazję rzucać chińskim POTM i wg mnie trudno go nazwać multiplikatorem do lekkich przynęt, jeżeli zaczął "gadać" od 5 g. z ustawionym na maksa hamulcem. Rzucanie 3 g nielotem jest (znów w mojej opinii) awykonalne. Tylko, że ja leń jestem. Komfort kończy się dla mnie w momencie, kiedy muszę zatrudniać kciuk do kontroli. Edytowane 25 Marca 2018 przez Koincydencja 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Dzisiaj przed pracą dwie godzinki treningu z tetonem do 10g+tsurinoya xf50. Początek trochę nerwowy,zanim ręka zaczęła łapać automatyzm,kilka niegroźnych splątań potem już ok. 2g+2"gumka już dobrze się rzuca,celnie choć nie starałem się rzucać po horyzont(nie było potrzeby),bardziej zależało mi na precyzji.4g czebu+5cm larwa ważki leci jak pocisk. Myślę,że te 2g+2" to będzie minimum w tym zestawie,teton 4lb może rzuci trochę lżej,woblerów nie miałem przy sobie,także nie sprawdziłem jak sobie zestaw poradzi.Następnym razem spróbuję killeregi od gajosika 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yamakato Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 OMG a ja głupi inwestuje po 2k w multiki dokładam tuning za grube $ żeby 2g w komforcie rzucać a można było 50$ wydać . Chińczycy "oszukali przeznaczenie" [emoji23] POZDRAWIAM T 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Nie masz wyjścia, musisz zacząć wyprzedawać za pół ceny to co masz i za tę kasę kupić kilka zestawów z Chin ... daj znać na priv o tej wyprzedaży 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurek28 Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 OMG a ja głupi inwestuje po 2k w multiki dokładam tuning za grube $ żeby 2g w komforcie rzucać a można było 50$ wydać . Chińczycy "oszukali przeznaczenie" [emoji23] POZDRAWIAM TChińczycy zrobili sprzęt do UL za Cenę UL . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 OMG a ja głupi inwestuje po 2k w multiki dokładam tuning za grube $ żeby 2g w komforcie rzucać a można było 50$ wydać . Chińczycy "oszukali przeznaczenie" [emoji23] POZDRAWIAM TZa komfort się płaci,a że można też za 50$,bez takiego komfortu jak za 500$ to jak kto woli. Po za tym nigdzie o komforcie nie pisałem bo to bardzo subiektywne odczucie.Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Za komfort się płaci,a że można też za 50$,bez takiego komfortu jak za 500$ to jak kto woli. Po za tym nigdzie o komforcie nie pisałem bo to bardzo subiektywne odczucie.PozdrawiamKomfort zależy tu od głębokości kieszeni [emoji6] Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Komfort zależy tu od głębokości kieszeni [emoji6] Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu TapatalkaNie do końca tak jest, nie jestem bogaczem,nie mam własnej firmy,pracuje fizycznie i nie zarabiam 10 czy też 7Kpln-ów, ale lubię mieć sprzęt z najwyższej półki, więc jestem cierpliwy i..................zbieram............i..........zbieram...........i ciułam aż uciułam, lubię mieć rzeczy na których mogę polegać i wiem że są nie zawodne, a jednocześnie komfort łowienia i jeżeli zachce mi się rzucać z casta 1,5 czy 1 gram to ciułam dwa czy trzy koła i dzięki życzliwości i pomocy kolegów kupuję multik który mi to umożliwi w komforcie. Wychodzę z założenia,że biednego nie stać na tanie buty, ale to jest tylko moje skromne zdanie i nikt się nie musi ze mną zgadzać.Pozdrawiam 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xiaou Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Dzisiaj przed pracą dwie godzinki treningu z tetonem do 10g+tsurinoya xf50. Początek trochę nerwowy,zanim ręka zaczęła łapać automatyzm,kilka niegroźnych splątań potem już ok. 2g+2"gumka już dobrze się rzuca,celnie choć nie starałem się rzucać po horyzont(nie było potrzeby),bardziej zależało mi na precyzji.4g czebu+5cm larwa ważki leci jak pocisk. Myślę,że te 2g+2" to będzie minimum w tym zestawie,teton 4lb może rzuci trochę lżej,woblerów nie miałem przy sobie,także nie sprawdziłem jak sobie zestaw poradzi.Następnym razem spróbuję killeregi od gajosika Killer egg napewno fajnie poleci to najlepsze małe pociski jakie wystrzelałem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kzkzg Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 I ja mam swoją XF-50. Właśnie wróciłem z testów przed domem.Woblerek na oko 3gr. Casting no-name made in china kupiony tu na forum, zyłka 0.23.Pierwsze 3 rzuty i 2 brody. :| Potem bylo lepiej ale i tak czesto brodziło. Najgorsze ze czesto przy brodach, żyłka wcinała się miedzy szpule w pokrywe boczną. Może przy plecionce będzie inaczej, albo po prostu trzeba rzucać tak żeby nie brodzić.Odległości pod koniec w granicach 16- 18 metrów, mierzone moim budowlanym krokiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi