Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Łożyska ....temat bardzo ważny ale ... :)

Większość z nas zauważy, że trzeba dokręcić bardziej hamulec bo szpulka wariuje ....z grubsza to jedyna różnica.

Tylko "techniczni" będą potrafili wykorzystać nowe, lekkie, malutkie i szybko startujące biringi :)   

• Like 2

Plus sto punktów do szacunu nad wodą. Lepiej idź jak już koniecznie musisz w japońskiej oryginalne.
  • Like 3

Przydałby się dubbing, jestem z pokolenia które uczyło się języków wrogów (rosyjskiego i niemieckiego), angielski znam na tyle, że potrafię rozróżnić poszczególne słowa, ale ich znaczenie jest mi obce... ;)  :(

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Dobra rozwinę swoją odpowiedź, da się przy odpowiednim kiju. Komfortu przy woblerkach nie będzie, skupiona masa dwóch gram typu jig ,wachadełko,obrotówka czy gumka na gramowej główce będzie latać. Woblerki jajko 2 gramy i troszkę powyżej jako tako,scorpionek pokaże swoje możliwości przy woblerkach od około 3,5 grama. Niezależnie czy będzie założony hamulec magnetyczny ,tuningowy odśrodkowy czy oryginalna rozetka hamulcowa. Miałem wszyskie trzy rozwiązania i osobiście najlepiej sprawdzało mi się rozwiązanie availowska szpulka plus tuningowa rozetka i ceramiczne łożyska hedgehogstudio. Niestety musisz poszukać innej konstrukcji .

Edytowane przez Paweł J
  • Like 1

Naszło mnie jeszcze takie pytanie czy curado 51e lub scorpion 1001 (bo rozumiem że to jest to samo) z availem obsłuży komfortowo woblery kleniowe powiedzmy 2 gr wzwyż?

Ciebe Krzysiu też wzięło na UL? Paweł dobrze prawi.Przypominam jeszcze o takiej drobnostce,jak spasowany dobrze kij do tego zestawu. Ja rzucałem takim zestawem, to był zestaw @Poola. Takimi właśnie woblerkami. Scorpion 1001 z availem i łożyskami Bocca oraz świetnie spasowana Elitka do tego.

Jest jedno ale. Nie było wiatru, krzaków i pełne skupienie przy wyrzucie, a więc określenie "z komfortem" nie bardzo tu pasuje.

• Like 5

Ciebe Krzysiu też wzięło na UL? Paweł dobrze prawi.Przypominam jeszcze o takiej drobnostce,jak spasowany dobrze kij do tego zestawu. Ja rzucałem takim zestawem, to był zestaw @Poola. Takimi właśnie woblerkami. Scorpion 1001 z availem i łożyskami Bocca oraz świetnie spasowana Elitka do tego.

Jest jedno ale. Nie było wiatru, krzaków i pełne skupienie przy wyrzucie, a więc określenie "z komfortem" nie bardzo tu pasuje.

Dziękuję Wam za odpowiedzi i uwagi. Rozumiem kij i multik muszą współgrać inaczej wyjedzie kaszana.

Czy wzięło jeszcze nie wiem, ale coraz bardziej kieruję się ku temu rozwiązaniu tylko czy nie skończy się na spróbowaniu i szybkiej odsprzedaży tych cudów. :) Chociaż rozważam  czy aby czasem jednak nie zostać przy zwykłej korbie przy takiej masie przynęt. Jednak korci mnie żeby spróbować :P Może warto byłoby najpierw spróbować kogoś zestawem rzucić parę razy i zobaczyć czy w ogóle mi to podejdzie

Dziękuję Wam za odpowiedzi i uwagi. Rozumiem kij i multik muszą współgrać inaczej wyjedzie kaszana.

Czy wzięło jeszcze nie wiem, ale coraz bardziej kieruję się ku temu rozwiązaniu tylko czy nie skończy się na spróbowaniu i szybkiej odsprzedaży tych cudów. :) Chociaż rozważam  czy aby czasem jednak nie zostać przy zwykłej korbie przy takiej masie przynęt. Jednak korci mnie żeby spróbować :P Może warto byłoby najpierw spróbować kogoś zestawem rzucić parę razy i zobaczyć czy w ogóle mi to podejdzie

Pewnie że warto spróbować, dobrze spasowany zestaw daje wielką radochę przy łowieniu. Wcale nie muszą brać ,frajda jest z samego sposobu podawania przynęty i praktycznie zaczynasz odkrywać nowy wymiar wędkarstwa. Nie łowię celowo kleni i jazi bo po prostu mam inne priorytety połowowe,aczkolwiek nie stronię od wzdręg i innego białorybu i czynię to zestawem castingowym. Namawiam ,spróbuj warunek to dobrze spasowany zestaw i ktoś na początek kto ma pojęcie o castingu (tych w Łodzi pod dostatkiem) i udzieli paru rad na początek. Można samemu ,zbierając wiedzę z netu i youtube tylka wiem że nie jest to najlepsza droga ,wygodniej jak doświadczony kolega wytłumaczy i pomoże chociaż po raz pierwszy. Patrząc z boku na ludzi pierwszy raz biorących zestaw z pazurem ,widzę że największym problemem jest brak ładowania kija i tajmingu przy rzucie. Samemu to tak trochę jak korespondencyjny kurs żonglowania.
  • Like 5

Właśnie brak ładowania kija w UL jest problemem .Wg. Mnie 70% kij reszta multik i plecionka .

Pewnie że warto spróbować, dobrze spasowany zestaw daje wielką radochę przy łowieniu. Wcale nie muszą brać ,frajda jest z samego sposobu podawania przynęty i praktycznie zaczynasz odkrywać nowy wymiar wędkarstwa. Nie łowię celowo kleni i jazi bo po prostu mam inne priorytety połowowe,aczkolwiek nie stronię od wzdręg i innego białorybu i czynię to zestawem castingowym. Namawiam ,spróbuj warunek to dobrze spasowany zestaw i ktoś na początek kto ma pojęcie o castingu (tych w Łodzi pod dostatkiem) i udzieli paru rad na początek. Można samemu ,zbierając wiedzę z netu i youtube tylka wiem że nie jest to najlepsza droga ,wygodniej jak doświadczony kolega wytłumaczy i pomoże chociaż po raz pierwszy. Patrząc z boku na ludzi pierwszy raz biorących zestaw z pazurem ,widzę że największym problemem jest brak ładowania kija i tajmingu przy rzucie. Samemu to tak trochę jak korespondencyjny kurs żonglowania.

No właśnie sposób podawania przynęty jest taki jakby trochę magiczny wręcz jest wirtuozyjny :P strasznie mi się to podoba. Skoro nawet i wzdręgi można poławiać castem to będę się jednak w to ładować. Chyba wędkarstwo to jednak choroba :P ale za to jaka piękna :)

• Like 3

Pewnie że warto spróbować, dobrze spasowany zestaw daje wielką radochę przy łowieniu. Wcale nie muszą brać ,frajda jest z samego sposobu podawania przynęty i praktycznie zaczynasz odkrywać nowy wymiar wędkarstwa.(...)

Nic dodać, nic ująć. Paweł ujął to w sposób najbardziej obrazujący przygodę z castingiem. 

Zacząłem w ubiegłym roku latem z pewną dozą wątpliwości. W krótkim czasie wpadłem jak śliwka w kompot. Nadal kombinuję, eksperymentuję, zmieniam sprzęt. Mam nadzieję, że wreszcie trafię i będę miał "to co tygrysy lubią najbardziej".

Krzysztofie, nie zniechęcaj się, pamiętaj że pierwsze koty za płoty, ale w końcu znajdziesz swoje miejsce w tej odmianie spinningu.

• Like 2