Alexspin Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 Ups, przepraszam. Kto bogatemu zabroni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 Jesli zwracasz uwage na spasowanie, kulture to bierz alphasa. Jesli nie robi Ci to roznicy to bierz co chcesz ale tatuli nie bierz pod uwage. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 A to czemu? Możesz rozwinąć pogląd czemu to Tatula jest taka zła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brizzler Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 (edytowane) Ups, przepraszam. Kto bogatemu zabroni... bogatemu może nie, ale zamiast tuningować tatule, czy sprowadzać młynki z chin licząc że za 200 zł kupie "cud świata" dołożyłem $$. Na digitaka shipping za free a młynek 240 zielonych. Edytowane 26 Maja 2018 przez Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 Nie napisałem że zła tylko zeby sobie nia gitary nie zawracal. Przemek pyta o za/przeciw lt/alphas a Ty mu wcinasz tatule. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 Sorry Panowie, już cofam wszystkie Tatule... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 (edytowane) Jest w ogóle sens porównywać te multiplikatory jeżeli chodzi o właściwości rzutowe ?Bardziej skłaniam się ku Alphasowi, pomoże ktoś podjąć decyzję ;)Według mnie nie ma sensu porównywać. Inne technologie itp... Jeśli cena porównywalna to Tomek dobrze radzi. Alphas jest lepszym zakupem pod wieloma wzgledami użytkowymi. Edit:Przemek jesli dół to 3 gramy plus reszta swiata to daje nam to okolice 4 gram skupionej masy. Nie wiem jak wyglada zakres górny i przeznaczenie młynka.Może być tak że alphas 105 SV Ci wystarczy. Twój dolny zakres obsłuży w pełnym komforcie. Jest tańszy w zakupie. Posiada głebsza szpule co bedzie korzystne przy operowaniu wabiami od 10 gram i wyżej.Alphas Air kończy sie na 12 gramach. Ma tez plytką szpule. Do 105 tki sv mozesz adoptowac inne szpule. Do Air nie. Edytowane 26 Maja 2018 przez Andan 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 Panowie, przeczyszczone z tekstów nie na temat, do sedna proszę... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał S. Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 Adrian zwrócił uwagę na istotne kwestie. Jeśli więc rozważał byś wybór pomiędzy alphasem 105 sv a lt7 to posiadając aba mogę o nich (wersja standard - bez tuningu) napisać tak:- wrażenia z pracy przekładni - wygrywa alphas,- dolna masa wabika - nieznacznie wygrywa alphas,- rozpiętość zakresu wagowego obsługiwanych przynęt - nie podejnuję się rozstrzygnięcia,- ergonomia - bardzo cenię alphasa ale abu wygrywa w mojej subiektywnej ocenie (względem lt pierwszej generacji duży postęp),- masa własna - wygrywa abu (nieznacznie),- komfort rzutowy - wygrywa alphas ( rozpiętość lotności wabików, zróżnicowanie charakteru wędzisk itd..Alphas jest zdecydowanie bardziej uniwarsalny ale w pewnych zestawieniach konfiguracji wędka+przynęta lt7 wypada nie gorzej od alpasa - dotyczy to głównie wybitnie lotnych przynęt.Na koniec dodam, że oba młynki lubię. Po dodaniu lekkiej szpulki do lt7 bardzo chętnie zabieram go na pstrągi. W zestawieniu z wędziskiem 150cm długości spisuje się bardzo dobrze i pozwala zejść z masą przynęt niżej niż alphas jeśli w obu zamontowane są szpulki z Chin. Nie mniej jednak lt7 wymaga większej staranności podzas rzutów. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Czemu odradzasz tego sprzedawce?, Kupowalem u niego i wszystko bylo ok.Proszę poczytaj komentarze sprzedaży tego "sprzedawcy" kupiłem towar opisany jako "excellent condition" a okazało się, że wymaga naprawy, więc powinien być opisany jako "for parts or not working". Cieszę się, że Ty miałeś więcej "szczęścia".Pozdrawiam Roger Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 29 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 nie wiem ile waży od mgextreeme ale właśnie dotarł mój avail do cc bfs i waży 5.1g! Wysłane z mojego G3121 przy użyciu TapatalkaCzy szpulka już przetestowana?Jakieś porównanie do seryjnej?Wszelkie info będzie mile widziane,wszystko mnie interesuje .Z góry dzięki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 29 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 (edytowane) Dzisiaj wyskoczyłem pod wieczór sprawdzić możliwości niedawno nabytych zabawek. Abu Garcia XRFC-662ML-BFShimano Aldebaran Mg + szpula RaysStudio + łożyska SIC ZpiPlecionka chińska, odpowiadająca ok 0.8PE + 1m FC 0,20 mm. Główka 2g + 2" BellyFish Pro od Dragona (1g) dały powtarzalne rzuty na 23-24m z lekką kontrolą kciukiem na jednym bloczku. Przy dwóch bloczkach rzuty zacznie krótsze na ok 15m, ale już bez żadnej spinki, ciskane siłowo. Trzeba ćwiczyć technikę bo brody się zdarzały gdy zapomniałem o kontroli palcem...Zestaw do lighta szybko ewoluował...Multik wymieniony na Alphasa 103 Type F ze szpulką SV, komfort dużo większy i rzuty minimalnie dłuższe. Gorąco polecam kijek jak i wspomniany multiplikator:) Edytowane 29 Maja 2018 przez maykel 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 29 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 (edytowane) Z grubością plecionki nie schodzisz w dół ? #0.8 to grubo jak na ul ... Edytowane 29 Maja 2018 przez SlawekNikt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 29 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 Na Aldebaranie była nawinięta taka jaką miałem pod ręką, czyli chińskie 10lb, na Alphasie jest to Owner HQ PE 10lb, minimalnie grubszy od Egi Metal 0.4 PE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yamakato Opublikowano 30 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 Czy szpulka już przetestowana?Jakieś porównanie do seryjnej?Wszelkie info będzie mile widziane,wszystko mnie interesuje .Z góry dzięki.Jeszcze nie. Dziś dostanie ceramika i zobaczę czy 0,8g jig to komfort. Na fabrycznej szpuli 6.8g i ceramik 1.2g komfort. Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 30 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 (edytowane) Jeszcze nie. Dziś dostanie ceramika i zobaczę czy 0,8g jig to komfort. Na fabrycznej szpuli 6.8g i ceramik 1.2g komfort. Wysłane z mojego G3121 przy użyciu TapatalkaTe 1.2 grama w komforcie to jak daleko Ci lata ? I jakiej konkretnie linki używasz ? Edytowane 30 Maja 2018 przez SlawekNikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yamakato Opublikowano 30 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 Te 1.2 grama w komforcie to jak daleko Ci lata ? I jakiej konkretnie linki używasz ?Linka#0.8 4spoloty varivas lub ygk około 25-30m na szpuli . A lata tam gdzie chcę nie potrzebuję rzucać daleko żeby skutecznie łowić. Bardziej chodzi o łowienie dające komfort i satysfakcję z precyzyjnego podawania przynęty a nie uzyskanych odległości. Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 30 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 (edytowane) Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Co do długości i precyzji rzutów pełna zgoda, ale co do grubości linki i jej długości w multiplikatorze mam troszkę inne zdanie. Alle jak zawsze piszę każdemu według potrzeb ☺ Edytowane 30 Maja 2018 przez SlawekNikt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 31 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 (edytowane) . Edytowane 31 Maja 2018 przez Andan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BUBUATQ Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Ja do UL wole stosować żyłkę, już robię tak od 3 lat odszedłem od plecionek. Dużo większy komfort łowienia szczególnie przy bardzo małych wabikach ważących około 1-1,5 grama. Do tego dobra wędka w zasadzie to nie musi być jakieś cudo ale musi spełniać jeden warunek musi się ładować dobrze. Do bardzo małych wabików typu mikro jigi używam blanku muchowego aftma #2 to krowi ogon ale na żadnym blanku spinningowym z taką łatwością nie rzucałem jedno gramowym jigiem. Sądzę że sztywny blank, twardy nie za bardzo nadaje się do łowienia małymi przynętami nie ładuje się dobrze i trzeba używać dużo siły by go napędzić a mi nie o to chodzi. Blank muchowy daję duży komfort przy łowieniu naprawdę małymi przynętami. Z dobra żyłeczką ja mam Varivasa (0,16 lub 0,14) powstaje dość dobry zestaw. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 (edytowane) Pisałem o żyłce w temacie pstrągowym.Ja ostatnio zmieniłem plecionkę Berkley 2lb(ze szpuli schodzi jako sprężynka) na żyłkę Dragon HM80 0,201 i muszę przyznać że całkiem nieźle sobie radzi,przynajmniej przy pstrągach.Kupiłem w szpulce 50m za 10zł cena dobra a jakość bardzo dobra,mało rozciągliwa i daje czucie niewiele mniejsze jak przy plecionce.Spadów miałem mniej a praktycznie żadnego, wygrałem z rybą która dwukrotnie przy berkleyu spieła mi się,być może lepiej przy kijku z którym chodzę sprawdza się żyłka.Jeśli chodzi o brodzenie to mam wrażenie że dużo łatwiej rozplątać,zdarzyło mi się to kilka razy ze względu na słabą celność przy próbie rzutu pod powalone drzewa Edytowane 2 Czerwca 2018 przez pikeft 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 (edytowane) Nie puchnie Wam żyłka na szpuli? Ja próbowałem z żyłką, fluorocarbonem i ... się poddałem. Edytowane 2 Czerwca 2018 przez Koincydencja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Nie puchnie Wam żyłka na szpuli? Ja próbowałem z żyłką, fluorocarbonem i ... się poddałem.Nie zauważyłem takiego efektu. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BUBUATQ Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Przy łowieniu na plecionkę miałem jakieś negatywne odczucia a to kleiła się do szpuli a to rzuty były słabsze. Przy żyłce dopiero odczułem komfort nawijam max 50 metrów z resztą więcej nie da się na Daiwe SS Air. Pamiętam, że na plecionce fajnie się łowiło jak trochę się przetarła tak było z PowerPro musiała się zmiękczyć jeśli można to tak nazwać, straciła kolor to szło lepiej, nadawała się wtedy do użytku:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 ...muszę kiedyś spróbować casta UL z żyłką. Myślę jednak, że nie każda żyłka się nadaje (chyba są wątki w tym temacie?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi