Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Decyzja zapadła, będzie Kraag XF 5lb, monoblank, 1.98m[emoji16] Tylko co robić do końca października...

Na gieldzie wisi moja sakura furiozza, oddam ci ja za 400zl plus przesylka i jak wezmiesz ja do reki to gwarantuje ze zapomnisz o kraagu ????????

Edytowane przez hose4ras

Dexterity dojechało, ale farta wyjeżdżam z pod domu a przed bramą fedex,niestety nie ominęło mnie cło 25zł,wieczorem test ugięcia.Akurat jade nad wodę ale bez sprzetu do ula [emoji2955][emoji2955]

Wysłane z mojego SM-A605FN przy użyciu Tapatalka

Unikam tej "firmy kurierskiej" jak ognia, praktycznie do każdej paczki dopłacałem. :(  

Unikam tej "firmy kurierskiej" jak ognia, praktycznie do każdej paczki dopłacałem. :(

Od samego kuriera to samo usłyszałem że za każdym razem dopieprzają podatek.

Na sucho kijek bomba,porównując z króciakiem 1-6 blank jest cieńszy i bardziej czuły mimo że to 2-8.

Jak mi się uda wieczorem zrobię testy ugięcia obu kijków.

Od samego kuriera to samo usłyszałem że za każdym razem dopieprzają podatek.

Na sucho kijek bomba,porównując z króciakiem 1-6 blank jest cieńszy i bardziej czuły mimo że to 2-8.

Jak mi się uda wieczorem zrobię testy ugięcia obu kijków.

O kurczę to chyba miałem mega fart bo mi FedEx nic nie policzył ????

Witam,

Chciałbym się spytać odnośnie multika shimano calcutta conquest bfs hg. Bez upgradu jak sobie radzi z wabikami o masie 2,3 gram? Wiem, że szpulka waży 7,9 grama wydaje się to być kuszące dla mnie ale chciałbym się spytać o wasze odczucia zanim bym zdecydował się na zakup.

Witam,

Chciałbym się spytać odnośnie multika shimano calcutta conquest bfs hg. Bez upgradu jak sobie radzi z wabikami o masie 2,3 gram? Wiem, że szpulka waży 7,9 grama wydaje się to być kuszące dla mnie ale chciałbym się spytać o wasze odczucia zanim bym zdecydował się na zakup.

Moje odczucia są takie, że z krótkiego kija ok 180cm odległości rzutowe są porównywalne do zestawu z tradycyjnym kołowrotkiem np. rozmiaru 1000 przy lince #0.6

Przy 180 cm, #0,6 (u mnie to 13 lb [duel hardcore] )?  Przy cieńszej lince "tradycyjna korba 1000" sobie poradzi. Ale czy przy multiplikatorze nie będzie odstrzałów? Myślę, że takie porównania sensu nie mają, bo "grubość" plecionki ma znaczenie w przypadku stałoszpulowców. Dalej uważam, że do 2.3 grama CC BFS się nie nadaje.

Ed. literówki

Edytowane przez Koincydencja

Przy 180 cm, #0,6 (u mnie to 13 lb [duel hardcore] )?  Przy cieńszej lince "tradycyjna korba 1000" sobie poradzi. Ale czy przy multiplikatorze nie będzie odstrzałów? Myślę, że takie porównania sensu nie mają, bo "grubość" plecionki ma znaczenie w przypadku stałoszpulowców. Dalej uważam, że do 2.3 grama CC BFS się nie nadaje.

Ed. literówki

Zgadzam się, że porównanie np. tradycyjnego łowienia na mikro wobki 3m kijem z żyłką 0,14 w porównaniu z multiplikatorem nie będzie miało najmniejszego sensu. Ja uważam, że CC bfs się obroni, ale każdy ma swoje wyobrażenia i oczekiwania.

• Like 4

Ja mam najdłuższe wędzisko UL w wersji  6'1 stopy (nigdy nie miałem dłuższego niż 7'0) i z dolnikiem, który by przeraził niejednego swoją długością. Dalej będę twierdził, że CC bfs (Aldebaran również) to fajny wstęp do UL. 

Edit: do woblerków nielotów mam zwykły kołowrotek i wędzisko, bo tam gdzie łowię rzeka ma ponad 100 m szerokości. Muszę rzucać trochę dalej niż pod nogi. 

Edytowane przez Koincydencja

Jeśli to nie tajemnica to proszę rozwiń temat.

Ja mam najdłuższe wędzisko UL w wersji 6'1 stopy (nigdy nie miałem dłuższego niż 7'0) i z dolnikiem, który by przeraził niejednego swoją długością. Dalej będę twierdził, że CC bfs (Aldebaran również) to fajny wstęp do UL.

Trochę już pisałem wcześniej. No dobra, zdaję sobie sprawę, że daaaaaleko mi do bycia wirtuozem UL. Moje wymagania, to w większości przypadków odległość, nie zawracanie sobie głowy prędkością (w miarę rozsądku) i kierunkiem wiatru. Wiatr może przeszkadzać mi w kontrolowaniu przynęty i czuciu brań, ale na pewno nie rzucaniu. Nie kontroluję zwykle kciukiem szpuli, a co najwyżej reguluję hamulec. To jest mój wyznacznik komfortu. Łowię obecnie na lekko (2-2,5 g ołowiu + mały kajtek) wędziskami opisanymi do 10 lb. Jedno do 7, drugie 10 g. Jak szczupaki obcinają fluoro, to biorę po prostu drugi zestaw z przyponem i dalej zasuwam taką gramaturą bez obawy o utratę kontroli nad zestawem.  Zapewne łamię stereotyp UL, ale jak ostatnimi czasy trafiają mi się częściej od fajnych okoni takie post-55546-0-63868900-1537304686_thumb.jpg przyłowy, to żal mi na delikatnym sprzęcie męczyć ryb. O multiplikatorach pisał nie będę, bo zostanę posądzony o fanatyzm.

Jeżeli chodzi o wędziska to jedno z nich to Daiwa Black Label. Waży 140 g.! Ale ma długi dolnik, który sprawia, że forsowne hole nie męczą ręki i świetnie wyważa zestaw. Drugi jest ciut mocniejszy (Megabass Hyuga). 

• Like 3

Woblerki nieloty w typie małych hornetów to przede wszystkim wyzwanie dla kunsztu użytkownika, że o dobrym kijku nie wspomnę. 

Małe wobki 2.3 z systemem rzutowym spokojnie ogarnia CC na fabrycznej szpuli a w odniesieniu do odległości vs spinning to nie mam pojęcia bo jak łowiłem korbą to nie używałem tak lekko.

Tunning CC o szpulke Avail daje zauważalną różnicę ale również nie daje mi komfortu w nielotach ale ja nie mam parcia żeby rzucać agrafką ....jeszcze nie dziś :))

Posiadam szpulkę Avail bardzo płytką bo 1.5mm i do niej trzeba dołożyć dodatkowe magnesy co IMO powoduje, że hamulec rzutowy nie jest tak dynamiczny i nie działa tak lekko jak przed dołożeniem. Reasumując pchełki Adriana około 1.5g lataja elegancko ale to super loty skupione.

Dla mnie CC BFS jest bardzo fajną konstrukcją i jestem bardzo zadowolony podczas używania jej. Nie mam potrzeb łowić lekkimi gramowymi wabiami tak więc póki co KTF'a w PX nie myślę nabywać mimo, że różnica jest zdecydowana.

• Like 3

Ja od siebie dodam że aldebaranem 16 bfs bardzo kiepsko łowiło mi się nielotnymi woblerkami. Wydaje mi się że problem leży w magnetyku. Teraz rzucam aldebaranem 50 z szpulką avail na hamulcu odśrodkowym i nigdy nie czułem się bardziej komfortowo. Nie mierze metrów ale 1,5g Hornet leci tam gdzie chce.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1