drag Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Przy 180 cm, #0,6 (u mnie to 13 lb [duel hardcore] )? Przy cieńszej lince "tradycyjna korba 1000" sobie poradzi. Ale czy przy multiplikatorze nie będzie odstrzałów? Myślę, że takie porównania sensu nie mają, bo "grubość" plecionki ma znaczenie w przypadku stałoszpulowców. Dalej uważam, że do 2.3 grama CC BFS się nie nadaje.Ed. literówkiHubert,możesz rozwinąć to ostatnie zdanie?Z ciekawości pytam bo mam,użytkuję.I jakie 2,3 grama masz na myśli?Bo ja naprawdę uważam że jak już rozmawiamy o takim wyspecjalizowanym czyli lekkim łowieniu to trzeba zacząć rozróżniać co te gramy oznaczają i jakiej przynęty dotyczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Lotne 2.5 g czyli np 1.5 główka + przyneta, bo woblerków nielotów nawet nie biorę pod uwagę. Rzucałem CC bfs, do Aldebarana bfs miałem 3 podejścia. Miałem Tatulę, Alphasa, Steeza ze szpulką z Ali, SS Air. Zawsze coś mi nie pasowało. Nie chcę być monotematyczny, ale dopiero sprzęt tuningowany przez KTF sprawił, że łowienie stało się dla mnie zabawą dla samego łowienia. Może dlatego jestem tak krytyczny. Moje priorytety odnośnie użyteczności wymieniłem już wcześniej. Moje obecne zestawy spełniają je praaaawie w 100%. Prawie...bo jest jeszcze coś do czego wzdycham 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Kurcze nie wiem czy te 0,5g robi taką różnicę, ale ja 2g ołów + Kajtek 2" macham kijem nie stricte do UL, bo to 5-12lb, który od tych 3g zaczyna się poprawnie ładować (dość miękki szczyt 1,2mm), z zestawem Alphas 103 Type F + szpula SV i w 100% bezstresowo, przy użyciu samego magnetyka, leci na ok. 20m[emoji848]A ta szpula waży 14g... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xiaou Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Da się a komfort to dwa dalekie od siebie pojęcia które dla każdego z nas oznaczają coś innego Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Lotne 2.5 g czyli np 1.5 główka + przyneta, bo woblerków nielotów nawet nie biorę pod uwagę. Rzucałem CC bfs, do Aldebarana bfs miałem 3 podejścia. Miałem Tatulę, Alphasa, Steeza ze szpulką z Ali, SS Air. Zawsze coś mi nie pasowało. Nie chcę być monotematyczny, ale dopiero sprzęt tuningowany przez KTF sprawił, że łowienie stało się dla mnie zabawą dla samego łowienia. Może dlatego jestem tak krytyczny. Moje priorytety odnośnie użyteczności wymieniłem już wcześniej. Moje obecne zestawy spełniają je praaaawie w 100%. Prawie...bo jest jeszcze coś do czego wzdycham Ok.Nielotów także nie biore pod uwagę,głównie z tego powodu że nie odczuwam potrzeby aby takimi łowić.Do tego zapewne faktycznie potrzebna jest tunningowa konstrukcja i z tym absolutnie się nie kłócę.Komfort też dla każdego znaczy co innego i jest to kwestia subiektywnych odczuć.Wiem natomiast po jakimś czasie użytkowania że CC BFS,czy to z Tetonem 4lb czy z Suzuki RXF 4LB obsługuje bezproblemowo i DLA MNIE komfortowo np. jiga 1,5g.Komfort dla mnie oznacza że rzucam tam gdzie chcę i nie musze się martwic brodami,wszystko działa jak należy.Z tym że dla mnie priorytetem absolutnie nie jest odległośc,nie musze rzucac taka przyneta np.30m.Zreszta,w ogóle wycofałem się w castingu z wyścigu odległościowego i skupiłem się na innych(jakże wielu)plusach tej metody . 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Ja pisałem o rzutach komfortowych, bez stresu o brodę itp. Nawet przy delikatnie mocniejszym wietrze rzuty są bezstresowe, jedynie trochę krótsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Z tym że dla mnie priorytetem absolutnie nie jest odległośc,nie musze rzucac taka przyneta np.30m.Zreszta,w ogóle wycofałem się w castingu z wyścigu odległościowego i skupiłem się na innych(jakże wielu)plusach tej metody .U mnie tak wygląda 80 % wypadów wędkarskich. Do tego łowię jeszcze w rzekach w szczerym polu, gdzie co zakręt to z innej strony wieje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 U mnie tak wygląda 80 % wypadów wędkarskich. Do tego łowię jeszcze w rzekach w szczerym polu, gdzie co zakręt to z innej strony wieje.Ano właśnie o to chodzi i dokładnie o tym piszę.Twój komfort i mój komfort to dwie absolutnie różne sprawy.Inne warunki,inne potrzeby i oczekiwania.Dlatego ten magiczny komfort to pojęcie względne i absolutnie subiektywne.Próbowałem rzucać chrabąszczem Dorado,swego czasu jedną z moich ulubionych przynęt(z czasów kiedy warto było jeszcze w moich okolicach szukac kleni).Chyba ok.2g.to waży.Da się rzucic,nawet kilkanaście metrów poleci ale szału nie ma i swobodnym operowaniem tego nie nazwę.I tak to jest . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Chłopaki niech trwaja wiecznie Wasze zachwyty nad komfortem rzutowym. Moje trwają do momentu odwiedzin Andana i Pawła .....wszystko idzie w pi....z...d....u i zaczynam od początku 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 (edytowane) OOOOOOOOOOOo! I to jest najlepsze podsumowanie. PS A co Rafał wyczynia ze swoimi ABU Jeszcze szczękę zbieram z podłogi. Edytowane 19 Września 2018 przez Koincydencja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 BTW Hubert gatki, buciki i reszta już w posiadaniu na lutowe wycieczki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Masz sesemesa ode mnie coby prywaty nie uskuteczniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Tomek czuję się zaproszony?[emoji23][emoji23][emoji23] Wysłane z mojego SM-A605FN przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Kurcze nie wiem czy te 0,5g robi taką różnicę, ale ja 2g ołów + Kajtek 2" macham kijem nie stricte do UL, bo to 5-12lb, który od tych 3g zaczyna się poprawnie ładować (dość miękki szczyt 1,2mm), z zestawem Alphas 103 Type F + szpula SV i w 100% bezstresowo, przy użyciu samego magnetyka, leci na ok. 20m[emoji848]A ta szpula waży 14g... Ta twoja dzida to poprawnie zaczynała żyć od 5 gram a pewnie 20 by jej nie zaszkodziło. To że dało się nią machnąć pizdrykiem nic nie dawało jak większość brań była nierozpoznana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Paweł dłonie masz zniszczone pracą to nie czułeś, moje zawsze nawilżone wyczuwały wszystko[emoji23] nie jest to Phenix, który miałem od Ciebie, ale kijek już kilkadziesiąt mniejszych okoni wyciągnął i jak na ten segment cenowy jest naprawdę spoko[emoji3526] niemniej decyzja o zakupie customa nie wzięła się z nikąd... PS. Temat był o odległościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 (edytowane) Paweł dłonie masz zniszczone pracą to nie czułeś, moje zawsze nawilżone wyczuwały wszystko[emoji23] nie jest to Phenix, który miałem od Ciebie, ale kijek już kilkadziesiąt mniejszych okoni wyciągnął i jak na ten segment cenowy jest naprawdę spoko[emoji3526] niemniej decyzja o zakupie customa nie wzięła się z nikąd... PS. Temat był o odległościach Dobra rozśmieszyłeś mnie ????????????????????,a odległości to bardziej młynek załatwiał nie kij. Zdarzyło się i jerkówką i małym slajdkiem opędzlować okonki,tylko czy to ma sens. Sam się przekonałeś co może budżetowy custom ,na niespecjalnym blanku. Kij który używasz jak dla mnie nadaje się na grube łowienie okoni i spokojnie sandacze też ogarnie. Taka moja rada dla wchodzących w casta ul jak decydujecie się na kupno gotowego kija niech to będzie moc max do 6 lb i górne cw 7 gram. Prawie ideałem dla mnie są kije na blankach ..... tu niestety każdy musi wybrać swoj typ. P.S. Tak po prawdzie to jeszcze ideału nie znalazłem, czy to w gotowcach czy w kijach customowych. Co roku są jakieś nowości i cały urok tej zabawy polega na gonieniu króliczka . Edytowane 19 Września 2018 przez Paweł J 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Tomek czuję się zaproszony?[emoji23][emoji23][emoji23] Wysłane z mojego SM-A605FN przy użyciu TapatalkaAdrian, Pawełek, zalecam zaproszenie Piotrusia. Ma chłop dryg. Oczywiście, to prośba, ale chyba nie podlegająca dyskusji. Ma być. Dzięki, chłopaki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Ugiecię obu kijów.Zdjęcia z obciążeniem 10,30,70g.Testowane kijki Tsurinoya C472UL 140cm 1-6g jednoskład Tsurinoya Dexterity 189cm 0,6-8g dwuskład Mam nadzieję że komuś się przyda. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Mnie nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Mnie nie Jeszcze nie. Nigdy nie mów nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 (edytowane) Spoko Piotruś dla Ciebie wszystko. Oczywiscie jak sie powiedziało A... to trzeba i ... wiec czekam na Ciebie tez w lutym. Wiem ze pstragi to nie Twoj klimat. Zabiore Cie na trocie. Jest fajny projekt. Wszystko ksztaltuje sie obiecujaco ale szczegoly na miejscu ???????????? Edytowane 19 Września 2018 przez Andan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BUBUATQ Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 (edytowane) Witam, Ja posiadam SS Air od 3 lat i dobrze mi idzie łowienie na wabiki o masie 3, 2 gram. Z wędziskiem na blanku muchowym #2 łowiłem microjigami od Andana i multik dawał radę. Oczywiście odległości nie były duże ale wystarczające żeby skutecznie łowić. Z początku też byłem sceptyczny czy w ogóle uda się łowić jigami w granicach 1-1,5 grama ale da się, warunkiem jest odpowiedni kij. Wiadomo na spinningu odległości zawsze będą większe i gadanie że 1,5 gramowym wabikiem na multiku rzuca się Bóg wie gdzie można włożyć moim zdaniem pomiędzy bajki. Edytowane 20 Września 2018 przez BUBUATQ 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 (edytowane) Tak jak na poczatku byles sceptyczny do gramatur rzedu 1.5 gram a z czasem przekonałes sie ze jednak sie da. Tak tez z czasem przekonasz się, ze cos takiego jak odleglosci na spinningu zawsze sa wieksze nie instnieje. Warunkiem nie jest tylko odpowiedni kij. To jeden z elementów calej ukladanki. Edytowane 21 Września 2018 przez Andan 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xiaou Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 Rzucić spinem microjig 1,5g to też nie jest sprawa prosta i niewymagająca odpowiedniego zestawu. Raczej nie uwierzę ze ktoś weźmie stałą szpulę i byle jaki kij i rzuci tym na 20m. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vastus Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 gec-652ul/bfDziękować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi