Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Tetona sprawił mi kolega, To będzie fajna zabawa, rzucać jednym, czy dwoma gramami. Benkei, drugi nowy kij jest trochę cięższy, od 0,9 do 7 gr. Tego kupiłem dzięki innemu koledze, @PerchJunky,bln. To właśnie Piotrek podpowiedział mi, że Major Craft, robi świetne kije. No to żem się skusił. Zobaczymy co obydwa potrafią i jaka jest różnica pomiędzy nimi. Sam jestem ciekaw.

• Like 2

Hej,

wypróbował już ktoś może nowość Kongera - Streeto 7200?

Wygląda ciekawie i trochę tańszy od konkurencji w tym segmencie :)

Cześć, Alexspin próbował, uderz do niego.

Dotychczas dwukrotnie nad wodą w parze z wędziskiem DAGGER Royal Spirit 1-6g. Niestety na razie nic pochlebnego nie mogę powiedzieć. Ciężka szpula (13g). W porównaniu z Tatulą CT 100HSL z płytką szpulą (10g) nie zanosi się na rewelację. Zejście z przynętami poniżej 3 g nierealne (Tatula z trudnością ale daje radę Hornetowi 2g na około 10m). Gdyby KONGER wypuścił lżejszą szpulę, choćby 8g byłoby pewnie lepiej.

Ps

Konger to klon https://pl.aliexpress.com/item/DMK-baitcasting-fishing-reel-left-right-hand-6-3-1-210g-magnetic-brake-free-shipping/32762831810.html?spm=a2g17.10010108.1000016.1.34d248236Yiarw&isOrigTitle=true

Edytowane przez Alexspin

Niestety, waga to nie wszystko. Musi być jeszcze jakiś system, który pomoże okiełznać szalejącą szpulkę. I tu zaczynają się schody. Jeden multiplikator, teoretycznie podobne wagowo szpule, induktor prawie identyczny. a przyjemność z użytkowania już niekoniecznie taka sama. Ba, ta sama szpula, różniący się tylko generacją multik ... i znów jest inaczej. W jednym jak nawet zapomnisz w porę zatrzymać kciukiem szpulę, to nie ma tragedii, w innym tracenie czasu na rozplątywanie linki. Itd...

• Like 2

Miałem mało czasu, bo po 30 min było już ciemno i musiałem wracać przez las do samochodu.

Niemniej najmniej leciało 1,5 lub 2g (przyjdzie waga to sprawdzę dokładnie) + kajtek 2" i kij ladował się super, jednak to już granica multika.

Najwięcej zakładałem kajtek 3" i główka 7.5g, pełen komfort.

Po weekendzie informacji będzie więcej.

• Like 3

Zawsze jak widzę tego typu zdjęcie to mam gęsia skórkę.Oczyma wyobraźni widzę jak strzela linka i nowa wędeczka pizga w sufit.

Raz mi się to zdarzyło(na szczęście na dworze) i od tego czasu,jeśli wykonuję tego typu próby to tylko na wolnym wybiegu:-)))

• Like 6

Zawsze jak widzę tego typu zdjęcie to mam gęsia skórkę.Oczyma wyobraźni widzę jak strzela linka i nowa wędeczka pizga w sufit.

Raz mi się to zdarzyło(na szczęście na dworze) i od tego czasu,jeśli wykonuję tego typu próby to tylko na wolnym wybiegu:-)))

Święte słowa !!! :huh:  :D

Edytowane przez BOB1
  • Like 2

• 4 tygodnie później...