pointman Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Mam pytanie z innej beczki. Ma ktoś Aldebarana BFS model '16 ze szpulką tuningową KTF lub Avail i mógłby się podzielić wrażeniami z użytkowania w porównaniu z fabryczną szpulką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Jesli sie zastanawiasz czy warto. To warto i to nawet razy dwa ???????????? w obu przypadkach. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) Mam pytanie z innej beczki. Ma ktoś Aldebarana BFS model '16 ze szpulką tuningową KTF lub Avail i mógłby się podzielić wrażeniami z użytkowania w porównaniu z fabryczną szpulką? Porzucałem calcutą bfs ze szpulką tuningową i napiszę że warto zainwestować. Aldek to taki płaski bliźniak.A tak w sumie to na nadchodzący sezon przygotowania rozpoczęte i nie wyjdę z gramaturą kijów powyżej 10 gram i 6 lb mocy . Większą część tegorocznego czasu na rybach spędziłem z dwoma zestawami 4 i 6 lb i takiego sezony pod względem ilości i jakości ryb jeszcze nie miałem. Edytowane 6 Grudnia 2018 przez Paweł J 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartuch5473 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Porzucałem calcutą bfs ze szpulką tuningową i napiszę że warto zainwestować. Aldek to taki płaski bliźniak.A tak w sumie to na nadchodzący sezon przygotowania rozpoczęte i nie wyjdę z gramaturą kijów powyżej 10 gram i 6 lb mocy . Większą część tegorocznego czasu na rybach spędziłem z dwoma zestawami 4 i 6 lb i takiego sezony pod względem ilości i jakości ryb jeszcze nie miałem. Tez nia rzucalem i powiem ze bardzo fajna zabawa. Glowka 2g i kajtek dwa cale to przede wszystkim frajda i przyjemnosc. Nie trzeba po kazdym rzucie patrzec na szpule czy cos sie nie stalo. Po prostu rzucasz i lowisz. Jak dla mnie to komfort. Oczywiscie da sie zrobic brode ale duuuzo wybacza. Jak najbardziej polecam. Dobrze wydane pieniazki 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 @Koincydencja, w pierwszej fazie rzutu, jak szpula startuje i pokonuje swoją bezwładność, to najlepiej jak hamulec jeszcze nie działa. Dobrze odczytałeś to co napisałem o hamulcach kiedy szpula już się obraca, w drugiej fazie rzutu. Wtedy ważny jest nieznaczny kompromis dla luzu linki. Koincydencja hamowania, prędkości szpuli i ciężarka Daiwa podawała wydłużenie rzutów z T-Wing o 5%. Nie było informacji w jakim postępie przyrasta odległość i z jaką linką. Też znam tylko kombinację TW z MagForce. DC jest ciężki i nie nadaje się do UL casta ale dla początkującego to nie najważniejsze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) Pomiędzy pierwszą i drugą faza rzutu, o której wyżej pisałem, zachodzą przemiany charakterystyczne dla baitcastiningu. Od bezwładności szpuli jest jej odrzut. Odrzut szpuli jednocześnie spowalnia ciężarek i powoduje szybsze obracanie się szpuli od wysnuwania linki. Przyspieszaniem szpuli zajmuje się hamulec dynamiczny, który powinien likwidować powstający luz linki. Ze zmniejszeniem prędkości ciężarka musimy poradzić sobie sami wędką i kciukiem. Spowolnienie ciężarka od odrzutu szpuli caster odczuwa jako jego niepodążanie za wymachem i ugięciem wędki. Do większych ciężarków i siłowych rzutów wędka może być długa i sztywna ale do mniejszych ciężarków i precyzyjnych rzutów lepsza jest krótka i wiotka. Zmniejszenie prędkości ciężarków od odrzutu szpuli trzeba też uwzględnić zwolnieniem kciuka z odpowiednim wyprzedzeniem. Generalnie spowolnienie w castingu ciężarków 1-3 g wymaga krótkich, wiotkich wędek i wprawy kciuka w zwalnianiu szpuli z odpowiednim wyprzedzeniem w różnych pozycjach. Wyższego wtajemniczenia W spinningu szpula jest stała, nie ma charakterystycznego zwolnienia prędkości ciężarka. A my i tak wiemy swoje ABU Ambassadeur 2501C ma szpulkę o średnicy 30 mm, pusta waży 7 g. Woblerki pewno 4-6 ale chyba w temacie. https://www.youtube.com/watch?v=PxKaqTNT5lY Edytowane 6 Grudnia 2018 przez king 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) Ten człowiek to niemalże mój idol o czym już pisałem kiedyś Bardzo mnie ciekawi ile ważą jego przynęty I taki właśnie patyk muszę sobie sprawić tylko może trochę dłuższy W moim szczytówka pracuję na większej części długości aniżeli bym chciał ... i jest troszkę za długi ... Edytowane 6 Grudnia 2018 przez SlawekNikt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) Fenomenalne umiejętności......tylko i warunki do takiego łowienia specyficzne. Rzuty oddawane pod prąd, więc wobler ściągany z prądem, ewentualnie wachlarzem. Wobler zdecydowanie lotny. Ciekawi mnie jak wyglądałby rzut np. 5 cm Widłem? Zastanawia mnie jak zachowywało by się takie wędzisko w momencie, kiedy "postawi" się woblera w nurcie, ciągnie Aglię 2-kę, czy wahadło? Nie bardzo wyobrażam sobie takiego rzucania w chaszczach po pas. Jak wciąć sandacza, jak podbić gumę, jak agresywnie twitchować woblerami, bądź jaskółkami?Nasze wody Sławku średnio nadają się do takiego łowienia. Edytowane 6 Grudnia 2018 przez Koincydencja 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) To są specjalistyczne kije dostosowane do przynęty,techniki połowu i rozmiaru ryb. Facet nie musi myśleć o przyłowie nieadekwatnym do mocy zestawu. A rzeczki w Pl i nie tylko by się znalazły nawet z podobnym pogłowiem i rozmiarówką ryb. Presja jest tylko jakoś większa no ale nie można mieć wszystkiego. Swego czasu interesowałem się takimi wędkami i nawet nie kosztowały jakiś absurdalnych $ ,ale trochę dużo mam już tego chrustu i mieć zeby mieć to lekka przesada ???? ????????????????????.Pogrzebałem w zakładkach i https://page.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/b355065036https://page.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/x579901145 https://page.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/g304230371 Edytowane 6 Grudnia 2018 przez Paweł J 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 https://www.youtube.com/watch?v=PxKaqTNT5lY "Enjoy", to klasa sama w sobie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) Fenomenalne umiejętności......tylko i warunki do takiego łowienia specyficzne. Rzuty oddawane pod prąd, więc wobler ściągany z prądem, ewentualnie wachlarzem. Wobler zdecydowanie lotny. Ciekawi mnie jak wyglądałby rzut np. 5 cm Widłem? Zastanawia mnie jak zachowywało by się takie wędzisko w momencie, kiedy "postawi" się woblera w nurcie, ciągnie Aglię 2-kę, czy wahadło? Nie bardzo wyobrażam sobie takiego rzucania w chaszczach po pas. Jak wciąć sandacza, jak podbić gumę, jak agresywnie twitchować woblerami, bądź jaskółkami?Nasze wody Sławku średnio nadają się do takiego łowienia. Oczywiście masz racje na Twoich żwirowniach i nie tylko zapewne tak U mnie, a ja lubię małe rzeczki i często z premedytacją na nich się relaksuję bo łowię to za mocno powiedziane to tak troszkę ma sens tak jak wspomniałem Bartkowi ostatnio Z tyłu trzciny, z prawej i lewej też to jak żyć, a jeszcze o krzaczorach tak w okolicach około 2 metrów w sprzyjających okolicznościach zapomniałem Cast rulez Edytowane 6 Grudnia 2018 przez SlawekNikt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Mam właśnie na myśli znane nam obu Bystrzycę, Tyśmienicę, Wieprz... PS Priv. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 "Enjoy", to klasa sama w sobie. co za multik...no i wprawa... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grisza-78 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 "Enjoy", to klasa sama w sobie. Zastanawiam się , po co mu te dzwonki? Czyżby do odstraszania nieprzyjaznej zwierzyny? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 co za multik...no i wprawa...Sądzę, że ten Pan plus ten zestaw, tworzy zjawiskową spójność, która zwie się "Enjoy" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Koniec roku, wątek umiera?U mnie od dzisiaj tak ...Taka ciekawostka, miałem uszkodzoną szpulę SV od Daiwy, przełożyłem induktor na szpulę Rays, pasuje idealnie.Waga szpuli wzrosła o niecałe 0,5g, zobaczymy jutro jak to gra:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zastanawiam się , po co mu te dzwonki? Czyżby do odstraszania nieprzyjaznej zwierzyny? Tam to tylko salamandry mogą mu zagrażać ????. No chyba że rzeczka płynie przez las Aokigahara . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zastanawiam się , po co mu te dzwonki? Czyżby do odstraszania nieprzyjaznej zwierzyny? Tam to tylko salamandry mogą mu zagrażać . No chyba że rzeczka płynie przez las Aokigahara .Ktoś kiedyś tu wspominał o jakimś gatunku niedźwiadków, ewentualnie wierzenia... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Ciekawe, jak by sobie poradził na Żarnowcu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Ciekawe, jak by sobie poradził na Żarnowcu. [emoji38]Jak to jak Piotrek? Podawał by w punkt [emoji4] Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Oglądałem już wcześniej filmy z tym gościem jak i innymi japońcami dla mnie to mistrzostwo ale oni mają chyba jakieś bardziej gibkie łapki,co do kijka to specyfika podobna do mojej tsurinoyi też króciak bardzo elastyczny z tym że woblerek jakim rzuca to waga zapewne w granicach 5-7g.Ja łowię pstrągi na rzeczce w ktorej musisz iść wodą a która ma szerokości 3-5m i wszedzie wiszą nad głową drzewa i mnie takim castem rzuca się świetnie a zazwyczaj chodzę z kumplem który używa stałoszpulowca z kijkiem 220 i są momenty gdzie cast ma przewagę podania w punkt. Wysłane z mojego SM-A605FN przy użyciu Tapatalka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pointman Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Taka ciekawostka, miałem uszkodzoną szpulę SV od Daiwy, przełożyłem induktor na szpulę Rays, pasuje idealnie.Waga szpuli wzrosła o niecałe 0,5g, zobaczymy jutro jak to gra:) Daj znać jak wyniki. Przełożyłeś sam rotor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vastus Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Panowie, luty tuż tuż, a i czerwiec niebawem! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Piotrek wybierasz się do nas ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Wyjąłem z "szafy" taki zestaw z Ambassadeur 2500C kijek 168cm ...nada się? 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi