hose4ras Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Ale patrzac na te ciezarki kolegi to sa spore jak na gramature 5 i 8 gr. Super lotnikami raczej nie sa. Do nauki/zabawy jak ktos lubi... czemu nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Uważam, że ciężarki są odpowiednie do testów porównawczych zestawów. Unikamy przekłamań wynikających z charakterystyki różnorodnych przynęt 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AAS Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Podzielę się z wami moimi spostrzerzenaimi na temat ul z Ali kupiłem roswooda za niecałe 100 pln z przesyłka gramatura to 0,8 do 5 gr. Dzisiaj testowałem go na Wiśle i pomimo faktu ze przelotki to ma chyba z wersji spiningowe to daje radę Byłem w stanie zauważyć i skutecznie zaciąć branie 10 cm krasnopióra i 30 cm leszcza O przylotach sandaczowych nie wspominam bo to nie sezon. Reasumując jak na kij za 100 pln to jest wporzadku 1,5 gr z imitacją robaka leci na 25m ale kij raczej pod woblery niz pod gumy o środkowej akcji. Jest alternatywa dla megabassa i shimano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Ja mam kilka chńczyków do UL i tak jak Ty świetnie się bawię ...tylko z tą "alternatywą" lekko przesadziłeś 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Z jakim multiplikatorem masz tego roswooda sparowanego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AAS Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Z aldkiem bsf 2016 normalnie ul u mnie to od 5 gr się zaczynał i do tego mam megabassa hiena ale ze jest moda na microjigii to chciałem zejść niżej i te chińczyki dają radę pozatym te mikro ryby jakos tam jeszcze biorą na Wiśle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apisfisha Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Jeśli chodzi o rzuty z ciężarkami to proszę nie zniechęcajcie kolegi do ćwiczeń może nam jakiś mistrz wyrośnie i w zawodach rzutowych będzie startowal, czego życzę szczerze naprawdę to żaden sarkazm. Każdy od czegoś musi zacząć, a trening jak powszechnie wiadomo czyni mistrzem. Sami zobaczcie ile już w to włożył swojej pracy w samo przygotowanie. Pewnie przyjdzie czas i na trening z woblerkiem, blaszką ( wahadłówka, czy obrotówka), gumką czy też innym wabikiem. Powodzenia i informuj o wynikach. ????. A chińczyka do ul mam i ja. Też mnie zaskoczył ???? Edytowane 8 Stycznia 2019 przez Apisfisha 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galanonim Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Dzięki za miłe słowa. Ciężarki są na razie po to aby nabrać nawyków w posługiwaniu się wędka. Poćwiczyć celność i technikę posługiwania się multiplikatorem.A tak szczerze to inspiracje wziąłem z filmów z YT gdzie amerykańscy wędkarze za pomocą podobnych gadżetów ćwiczą. Poza tym najzwyczajniej szkoda mi przynęty do ćwiczeń. Co to zawodów to nawet o tym nie myślałem ale kto wie Jeszcze odnośnie pytania wcześniejszego jednego z kolegów o wielkość ciężarki w odniesieniu do gramatury. Ich wymiary to 5 cm na 2 cm średnicy. A ciężar dobrałem poprzez wypełnienie w czasie drukowania. Dlatego mogą wydawać się one cięższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Jak już masz parcie na ćwiczenia to ćwicz przynętami, których używasz albo planujesz używać najczęściej i oczywiście różnymi wędziskami i multiplikatorami jeśli masz więcej aniżeli jeden zestaw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Może i nie UL, ale pokaz różnych technik przy użyciu ciężarka:https://www.youtube.com/watch?v=vHkvpMx79RI https://www.youtube.com/watch?v=TfwAFbVDj9I https://www.youtube.com/watch?v=1fJ7RRQVHvs 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Czy są wśród nas użytkownicy multiplikatora Tsurinoya XF50? Miałbym parę pytań. A mianowicie:- jaki realny zakres przynęt obsłuży,- jakie są Wasze doświadczenia z użytkowania tego multiplikatora?- czy jest awaryjny? A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukastrance Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Sam nie miałem ale było tu kilku użytkowników tego sprzętu którzy się wypowiedzieli. Ogólnie wyszło tak że do UL się nie nadaje, raczej do L. Z tego co pamiętam to zaczyn gadać chyba od 5g. Cofnij się o kilka stron w tym wątku to znajdziesz opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Dlaczego pytam.Kupiłem ten multiplikator, z nadzieją, że od tych 4 g (wg. opinii wielu użytkowników) będzie pracował poprawnie.Niestety, jestem dość mocno rozczarowany. Na szybkim, jigowym kiju, żeby w miarę fajnie się łowiło, trzeba założyć 6 g ołowiu.Mam wrażenie, że pomimo ustawienia hamulca na 0, szpula sama hamuje. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galanonim Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Co do FX 50 jak go mam od grudnia i jak na multiplikator za 55$ to super wykonanie. Dużo nim nie rzucałem ale dla mnie komfortowo było już od 3g + kaitech 5cm. Tak jak napisał luka coś jest o nim wspomniane w wątku. Jest jeszcze sporo filmów o nim na YT łącznie z testami. https://www.youtube.com/watch?v=9-jrIAjziU8 https://www.youtube.com/watch?v=JxBmd-Bl9Pc&t=1455s https://www.youtube.com/watch?v=L6PI2rswfl0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zarówno filmy, jak i to co jest na portalu obejrzałem/przeczytałem.Te informacje zadecydowały o zakupie.A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Mam XF50 kupiłem PXa i chińczyk robi teraz tylko przy lekkej sandaczówce ,nie ma porównania. Wysłane z mojego SM-A605FN przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galanonim Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Na pewno trzeba się liczyć z tym że nie jest to multiplikator do BFS z górnej półki. Jak wybrałem go jako mój pierwszy w celach dydaktycznych potem przyjdzie czas na coś lepszego.Ale mogę powiedzieć co mój kolega o nim uważa " jest zajebisty". Ma go od ponad roku i używa go do pstrągów i kleni. Wiem tylko, że zmodyfikował szpule poprzez powiększenie w niej otworów, ale to wymagało podobno wyważenia jej ponownie.Jej waga spadła przez to o 3g. ja chce zrobić ze swoim to samo ale czekam na drugą szpule z ALI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nevis Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Rok temu zamówiłem XF-50, przy Tetonie do 10gram spokojnie obsługuje większość okoniowych przynęt z mojego pudełka a łowię głównie na 3-calowe Keitechy na 2-3 gramowych główkach. Od biedy rzuci i 2g z 2 calową gumką ale wymaga to nieco wprawy i odrobiny miejsca na zamach Przełowiłem nim cały sezon, głównie miejskie łowienie a nie zarośnięte ciurki więc nie było problemu. Ogólnie jestem zadowolony bo w tej cenie, na początek drogi z lżejszym castem fajna zabawka. Edytowane 9 Stycznia 2019 przez nevis 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Dlaczego pytam.Kupiłem ten multiplikator, z nadzieją, że od tych 4 g (wg. opinii wielu użytkowników) będzie pracował poprawnie.Niestety, jestem dość mocno rozczarowany. Na szybkim, jigowym kiju, żeby w miarę fajnie się łowiło, trzeba założyć 6 g ołowiu.Mam wrażenie, że pomimo ustawienia hamulca na 0, szpula sama hamuje. A. Andrzej da się na pewno i generalnie nie będzie to jakiś wyczyn, ale wierz mi sztywny kij + mała gramatura to już troszkę wprawy trzeba mieć ... Jakiego kija używasz Ty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 (edytowane) ...Ale mogę powiedzieć co mój kolega o nim uważa " jest zajebisty". Ma go od ponad roku i używa go do pstrągów i kleni. Wiem tylko, że zmodyfikował szpule poprzez powiększenie w niej otworów, ale to wymagało podobno wyważenia jej ponownie.Jej waga spadła przez to o 3g. ja chce zrobić ze swoim to samo ale czekam na drugą szpule z ALI... http://jerkbait.pl/topic/104614-tuning-szpuli/ przerobiłem też szpulkę i wyszło bardzo dobrze Edytowane 9 Stycznia 2019 przez cinn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Andrzej da się na pewno i generalnie nie będzie to jakiś wyczyn, ale wierz mi sztywny kij + mała gramatura to już troszkę wprawy trzeba mieć ... Jakiego kija używasz Ty ? Sprawdzałem z tzw. sandaczową kosą - Finezza do 12 g.A trochę wprawy mam, tyle, że nie z takimi gramaturami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 To, że doświadczenie masz to w to nie wątpię ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Sprawdzałem z tzw. sandaczową kosą - Finezza do 12 g.A trochę wprawy mam, tyle, że nie z takimi gramaturami Ja bym powiedział że ten kij+XF50+4g to nie pasuje.Moim zdaniem ten multik zaczyna działać od 5,może 4g +gumka 3" i warunkiem jest odpowiedni kij który się pod taka masa załaduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Takie coś, Andrzeju, to ja bez problemu obsłużę zestawem STC Triumph 10 lb i stary Scorpion 1001. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galanonim Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 U mnie FX50 spięty jest z Teton TTC662L i obsługuje przynęty od 3g z powodzeniem. Niezależnie czy mowa o gumkach czy woblerach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi