hudy76 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Sam nie miałem ale było tu kilku użytkowników tego sprzętu którzy się wypowiedzieli. Ogólnie wyszło tak że do UL się nie nadaje, raczej do L. Z tego co pamiętam to zaczyn gadać chyba od 5g. Cofnij się o kilka stron w tym wątku to znajdziesz opinie. Dlaczego pytam.Kupiłem ten multiplikator, z nadzieją, że od tych 4 g (wg. opinii wielu użytkowników) będzie pracował poprawnie.Niestety, jestem dość mocno rozczarowany. Na szybkim, jigowym kiju, żeby w miarę fajnie się łowiło, trzeba założyć 6 g ołowiu.Mam wrażenie, że pomimo ustawienia hamulca na 0, szpula sama hamuje. A. Rok temu zamówiłem XF-50, przy Tetonie do 10gram spokojnie obsługuje większość okoniowych przynęt z mojego pudełka a łowię głównie na 3-calowe Keitechy na 2-3 gramowych główkach. Od biedy rzuci i 2g z 2 calową gumką ale wymaga to nieco wprawy i odrobiny miejsca na zamach Przełowiłem nim cały sezon, głównie miejskie łowienie a nie zarośnięte ciurki więc nie było problemu. Ogólnie jestem zadowolony bo w tej cenie, na początek drogi z lżejszym castem fajna zabawka. U mnie FX50 spięty jest z Teton TTC662L i obsługuje przynęty od 3g z powodzeniem. Niezależnie czy mowa o gumkach czy woblerach.Tak się zastanawiam skąd taka rozbieżność. od 3 g. do 6 g. + przynęta, czyli ponad 100% różnicy w wadze. Czy wędzisko i umiejętności operatora potrafią zrobić aż taką różnicę? A może jest tak niska powtarzalność w wykonaniu multiplikatorów? Obsługa 3 gramowych przynęt nie w każdym przypadku może zakończyć się powodzeniem. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Dlatego zawsze śmieję się z pytań typu: Od ilu to startuje? Nikt nigdy żadnego katalogu na ten temat nie stworzy, bo to po prostu nie możliwe . Hubert doskonale to zobrazował. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Dlaczego pytam....Na szybkim, jigowym kiju, żeby w miarę fajnie się łowiło, trzeba założyć 6 g ołowiu...A. Dlatego zawsze śmieję się z pytań typu: Od ilu to startuje? Nikt nigdy żadnego katalogu na ten temat nie stworzy, bo to po prostu nie możliwe . Hubert doskonale to zobrazował.Każdy zestaw będzie odpowiedni o ile pozwoli bezproblemowo łowić ryby. Może podchodzę do budowania zestawu castingowego ze złej strony, ale moim priorytetem nie jest ładowanie się wędziska, tylko dopasowanie do mojego stylu łowienia. Ten 2 gramowy świsterek mimo że jest o 1/3 lżejszy od Rapali, to zdecydowanie łatwiejszy w opanowaniu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Właśnie. A więc nie tylko spasowany zestaw ale także ( a może przede wszystkim) lotność przynęty. Największym czynnikiem niesprzyjającym rzutom w caście są : nielotne przynęty i wiatr. Ten drugi może być sprzymierzeńcem, jak rzucamy wraz z nim. Reszta, to kwestia praktyki, czyli doświadczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Do paproszenia jest kilka zdecydowanie lepszych środków wyrazu niż casting. Ale pastwienie się nad sobą i sprzętem nie idzie w las.. tylko w nas.. Mija z czasem.. bezpowrotnie.. Żeby kolejni na kolana mogli paść, przed pawim ogonem czarującego, japońskiego marketingu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Dlaczego pytam.Kupiłem ten multiplikator, z nadzieją, że od tych 4 g (wg. opinii wielu użytkowników) będzie pracował poprawnie.Niestety, jestem dość mocno rozczarowany. Na szybkim, jigowym kiju, żeby w miarę fajnie się łowiło, trzeba założyć 6 g ołowiu.Mam wrażenie, że pomimo ustawienia hamulca na 0, szpula sama hamuje. A.Chińczycy walą wszędzie bez opamiętania smar (taki a'la silikonowy). Pełno go w wodziku, pełno w łożyskach. Jak piszesz, że szpulka sama hamuje to bankowo też masz go w łożyskach, na osi i przez to mocno hamuje mimo braku włączonego hamulca rzutowego. Inna sprawa sama jakość łożysk. I nie chodzi mi od razu, żeby wstawiać ceramiki, ale czasem trafi się po prostu felerne łożysko, które się słabo kręci. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galanonim Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 A co byś polecił do przesmarowania multiplikatora po usunięciu fabrycznego smaru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsztyniak Opublikowano 14 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 Siema wszystkim słuchajcie potrzebuje waszej pomocy, szukam inspiracji na knoby w moim aldku bfs, może macie jakieś fajne propozycje. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 ...prawdziwe drewno. Najlepiej heban Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsztyniak Opublikowano 14 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 A gdzie można takie znaleźć chodzi o to czy są produkowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsztyniak Opublikowano 14 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 (edytowane) . Edytowane 14 Stycznia 2019 przez Olsztyniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 Ja słabo poruszam się w tych tematach bo sam nie skupiam się na takim tuningu, ale jestem pewien, ze kiedyś widziałem w ofercie "poważnej" firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 https://www.hedgehog-studio.co.jp/product-list?keyword=HKWD&Submit=Search https://pl.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20190114124259&SearchText=wood+knob+reel 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 ...w odróżnieniu od Huberta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsztyniak Opublikowano 14 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 Fajnie wyglądają te drewniane knoby ale jakoś to do mnie nie przemawia, bardziej pasowało by to do moich multików daiwy nie wiem dla czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 Zasugerowałem się wpisem Roberta.Przesuń w dół stronę hedgehog studio i tam znajdziesz inspirację. Jak chcesz "na chińsko", to musisz pokopać w czeluściach Ali https://pl.aliexpress.com/wholesale?initiative_id=AS_20190114132055&site=pol&SearchText=reel+handle+knob&page=1&CatId=100005451 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kejkosz Opublikowano 14 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 https://www.rodshop.pl/tuning-wedek/knoby 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 Ktoś takie tutaj na j.pl robił/oferował . Na fejsie tez widziałem ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snup Opublikowano 14 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 Jesli chodzi o "chinskie" knoby to od kilku tygodni te mam w koszyku:https://pl.aliexpress.com/item/DIY-Fishing-reel-uchwyt-ga-ka-Materia-celuloid-dla-DAIWA-SHIMANO-ko-owrotki-2-sztuk-KA/32890329801.html Moim zdaniem wyglądają ciekawie. Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsztyniak Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Jesli chodzi o "chinskie" knoby to od kilku tygodni te mam w koszyku:https://pl.aliexpress.com/item/DIY-Fishing-reel-uchwyt-ga-ka-Materia-celuloid-dla-DAIWA-SHIMANO-ko-owrotki-2-sztuk-KA/32890329801.html Moim zdaniem wyglądają ciekawie. Pozdrawiam ŁukaszMasz rację wyglądają ciekawie będę musiał zgłębić temat:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsztyniak Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 A może ma ktoś z was na sprzedanie jakieś knoby? Nie ukrywam wolał bym kupić od kogoś z forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zastanów się, czy warto je zmieniać. Subiektywnie, to oryginalne są dla mnie jak najbardziej w porządku. Jeżeli pasuje Ci ich ergonomia, materiał z którego są wykonane, to może lepiej przeznaczyć pieniądze na inne rzeczy. Jeżeli chciałbyś zrobić tuning optyczny, to warto mieć jakąś koncepcję i trzymać się jej. Np. takiej https://www.youtube.com/watch?v=yUCoJaYN0BM lub takiej https://www.youtube.com/watch?v=Zus9B7eFdqA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snup Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 (edytowane) Siema wszystkim słuchajcie potrzebuje waszej pomocy, szukam inspiracji na knoby w moim aldku bfs, może macie jakieś fajne propozycje. PozdroKtórego konkretnie aldebarana posiadasz? Edytowane 15 Stycznia 2019 przez snup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsztyniak Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 https://www.mefistofishing.pl/shimano-aldebaran-bfs-xg-left-p-1522.htmlDokładnie taki posiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 https://youtu.be/UFLL9HFAw7c Jest nowy odcinek Wysłane z mojego SM-A605FN przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi