Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

aldebaran z dziubkiem wycisza hałas Shimano SilentTune Technology, likwidując luzy łożyska wzdłuż wałka szpuli. Dociskowe sprężynki.

main_silenttune.jpg

Chyba teraz wyciszanie hałasu, dodatkowo do tego jw. Silent, polega na likwidacji luzów w poprzek wałka szpuli masywnymi bieżniami dla kulek. Chyba cuś jak ciężki, dużej średnicy pierścień przelotki z cienkim wkładem i kulkami SiC.

661eb95cly1fz1wobv5c2j20dk0dkmxp.jpg

Czego to ludzie dziś nie wymyślą :)  :)  :) Ale, ale... ciszej, względnie powoli jedziesz to dalej zajedziesz a od dęcia w jerychońskie trąby i ludzkiego wrzasku mury runęły.

Pozdrawiam
  • Like 2

Chyba rozumiem metaforę. Krótko miałem Shimano z systemem SilentTune i nie pamiętam szczerze mówiąc, czy da się ustawić docisk tak, żeby uzyskać mikro luz szpulki. Może Ktoś mógłby to sprawdzić. Wszak część z użytkowników tak ustawia multiplikator. Od siebie dodam, że umiejętne ustawienie docisku (bez luzu) w przypadku lekkich przynęt potrafi zdziałać cuda.

Ja swoje poszukiwania króciaka zakończyłem. Oczywiście pewnie tylko na jakiś czas ????.

Nie wiem jak z microjigami bo nie mam jeszcze odpowiedniego multiplikatora (Alphas KTF mam nadzieje wkrótce trafi w moje łapska ????) ale z pełną odpowiedzialnością za me słowa mogę polecić blank matagi TR53 Super Head Water 2-6lb. Pomimo czterech kawałków ma piękne ugięcie i ładuje się jak należy.

A i mocy przy holu raczej mu nie zabraknie. Chociaż to wnioski tylko „na sucho” ale ja się nie patyczkuje ze sprzętem i jako tester nie mam skrupułów( nie jeden test byl tym ostatecznym ????).

Przy okazji pochwalę się miejscówkami jakie odkryłem ostatnio w „swojej” okolicy. Niestety drugi krótki wypad na zero ale łowienie pstrągów bez pstrągów kompletnie mi nie przeszkadza w takim klimacie.

post-63254-0-17223800-1548012743_thumb.jpegpost-63254-0-05368400-1548012894_thumb.jpegpost-63254-0-80595700-1548012808_thumb.jpegpost-63254-0-98834100-1548012850_thumb.jpegpost-63254-0-35466100-1548012873_thumb.jpeg

Edytowane przez erqgth
  • Like 13

Ja swoje poszukiwania króciaka zakończyłem. Oczywiście pewnie tylko na jakiś czas .

Nie wiem jak z microjigami bo nie mam jeszcze odpowiedniego multiplikatora (Alphas KTF mam nadzieje wkrótce trafi w moje łapska ) ale z pełną odpowiedzialnością za me słowa mogę polecić blank matagi TR53 Super Head Water 2-6lb. Pomimo czterech kawałków ma piękne ugięcie i ładuje się jak należy.

A i mocy przy holu raczej mu nie zabraknie. Chociaż to wnioski tylko „na sucho” ale ja się nie patyczkuje ze sprzętem i jako tester nie mam skrupułów( nie jeden test byl tym ostatecznym ).

Przy okazji pochwalę się miejscówkami jakie odkryłem ostatnio w „swojej” okolicy. Niestety drugi krótki wypad na zero ale łowienie pstrągów bez pstrągów kompletnie mi nie przeszkadza w takim klimacie.

Krzysztof, sceneria wyrwana z filmu "Zmierzch" :wub:

Napisz proszę kto ukręcił tak piękny składak.

• Like 1

Patyk spod ręki Bartka z BB Custom Rods. Ja się nawet nie sile żeby ubierać w słowa robotę jaką wykonuje.

Tą wędkę to już kilka razy przed spaniem sobie rozkladalem żeby jeszcze się napatrzeć i oczy i duszę nacieszyć .

Myślę że wielu z nas tak ma, takie wędki bardziej fotelowe. ;)

Co do pracy Bartka , to jest w nich włożone dużo serducha. :)  :wub:

• Like 1

Opiszesz go?

Ciężko będzie bez wyjścia nad wodę ( - 5C). Nowa zabawka odebrana w piątek na blanku z pełnego węgla, wygięcie jest pod obciążeniem 95gram. Blank w wędce spin nr3 z wątku @mekamila  http://jerkbait.pl/topic/120895-s-lekkie-spinningi-na-blankach-z-pe%C5%82nego-w%C4%99gla-190-cm-2-10-g/

Edytowane przez M@rczysko

Mam i ja swojego króciaka 160cm od @Mekamila

IMG_20190119_160025.jpg?psid=1&width=771

Mam coś podobnego od Kamila. Możliwe, że nawet na tym samym blanku. Niestety w trakcie domowych testów zrobiły się z dwóch trzy kawałki ale Kamil uratował pacjenta i została ledwo widoczna blizna ????. Niestety jakby tego było mało to w trakcie przesyłki za granice(nie zmieściła mi się w torbę do samolotu) kogoś naszło, że może znajdzie nielegalne substancje w środku i rozpakowali paczkę. W środku znaleźli, poza wędka oczywiście, tylko tran a wędkę włożyli znowu w trzech kawałkach... Wiec mam krótsza o szczytowy odcinek do drugiej przelotki.

Co do opisu to przy tych 2g na komfort zbytnio bym się nie nastawiał.

Patyk spod ręki Bartka z BB Custom Rods. Ja się nawet nie sile żeby ubierać w słowa robotę jaką wykonuje.

Tą wędkę to już kilka razy przed spaniem sobie rozkladalem żeby jeszcze się napatrzeć i oczy i duszę nacieszyć .

Skąd ja to znam i jakże rozumiem :D :good:

• Like 3

Temat multiplikatorów do UL z alie już na forum paru kolegów przerabialo i chyba nic dobrego z tego nie wyszło...

Daj ogłoszenie, dołóż pare złotówek i nie będzie rozczarowań ani pieniędzy wyrzuconych w błoto.

Z tańszych i sprawdzonych konstrukcji mogę polecić ABU Revo LT. Ja swojego sprzedawałem za około 600 stówek z dwoma oryginalnymi szpulkami.

Wg mnie tu nie da się nic oszukać i jeśli chce się łowić tak lekko to przynajmniej te 5-6 stow trzeba wydać. No chyba ze trafisz jakaś okazję ale chińskie wynalazki na pewno bym odpuścił.

• Like 5

Mam coś na oku, tylko nie wiem co z tego wyniknie, wolałbym magnetyk, a w tym egzemplarzu jest wariacja ośrodkowego, którego zewnętrzna regulacja nie wpływa na obroty szpulki. Nie ma wyjścia, trzeba będzie wyjść na trawnik przed dom i sprawdzić, jeśli mróz nie odpuści.

Różnica pomiędzy tymi z ali, a markowymi jest przede wszystkim w tzw. komforcie i w perspektywie czasu czyli zapewne co najmniej 2 sezonów przy tak małych gramaturach w trwałości mechanizmów. Jeśli oczekujesz, że szpulka "sama" wyhamuje po rzucie to zdecydowanie musisz sobie kupić sprzęt markowy, a jeśli dodatkowo chcesz rzucać w granicach 2,5 gram i mniej to proponuję szukać LTX-a. Jak ma być revo LT ro raczej zdecydowanie z lekką szpulą. Jeśli natomiast nie przeraża Cię tzw. kciukokontroling to możesz na początek kupić sobie multiplikator i z ali. Ja miałem seaknight potm, którego sprzedałem jak kasy potrzebowałem na sprzęt markowy, ale teraz zmierza do mnie ponownie bo ponoć koleżki poprawili, a przynajmniej tak się chwalili hamulec magnetyczny. Przy cenie w granicach 43 baksów jestem w stanie to sprawdzić.

(…) Ja miałem seaknight potm, którego sprzedałem jak kasy potrzebowałem na sprzęt markowy, ale teraz zmierza do mnie ponownie bo ponoć koleżki poprawili, a przynajmniej tak się chwalili hamulec magnetyczny. Przy cenie w granicach 43 baksów jestem w stanie to sprawdzić.

Sławku, o ile pamiętasz to kupowałeś też dla mnie :) Co mogli w nim poprawić jeśli nie miał w ogóle hamulca, a właściwie miał jego atrapę? Myślę że nie warto ryzykować nawet tych 43$ :(

Zupełnie nieźle sprawdza się kongerowy Streeto Cast 7200LH, a przynajmniej hamulec jest skuteczny, szkoda tylko że nie ma do niego lekkiej szpuli, gdyby zejść z nią do 8-10g jestem przekonany, że obsłużyłby przynęty już od 2g.

Edytowane przez Alexspin

Mam coś na oku, tylko nie wiem co z tego wyniknie, wolałbym magnetyk, a w tym egzemplarzu jest wariacja ośrodkowego, którego zewnętrzna regulacja nie wpływa na obroty szpulki. Nie ma wyjścia, trzeba będzie wyjść na trawnik przed dom i sprawdzić, jeśli mróz nie odpuści.

Mam jakiegoś chińczyka (teraz nazwy nie pamiętam ...Trex?) i ten opisywali jako UL. Oddam Ci go za 5 dyszek. Sam posmakujesz chińskiej myśli technicznej ;)  :)

• Like 1

Chińczyk, Tajlandyczyk, Uzbekistanczyk nie ma jak to chińska zupa robiona w Poznaniu. ????✌????

Niestety należy uzbierać okolice tysia na normalną konstrukcję do UL trafiajacą w okolice 2.5 grama w pełnym komforcie.

Każdy producent ma już teraz w swoich barwach taki multik. W inny sposób bedzoe tylko bolał rwa kulszowa.

Edytowane przez Andan
  • Like 7

Sławku, o ile pamiętasz to kupowałeś też dla mnie :) Co mogli w nim poprawić jeśli nie miał w ogóle hamulca, a właściwie miał jego atrapę? Myślę że nie warto ryzykować nawet tych 43$ :(

Zupełnie nieźle sprawdza się kongerowy Streeto Cast 7200LH, a przynajmniej hamulec jest skuteczny, szkoda tylko że nie ma do niego lekkiej szpuli, gdyby zejść z nią do 8-10g jestem przekonany, że obsłużyłby przynęty już od 2g.

Pamiętam oczywiście. Pomimo wszystko sprawdzę, a jak nie to będzie do tego o czym Karol pisze poniżej albo dla kogoś innego.

Niestety w oferowanych multiplikatorach z aliexpres niema powtarzalności. Mam MR.charles i nie mogę na niego narzekać, choć kciuk musi być w gotowości. Nie zamierzam go sprzedawać będzie do podlodówki.

Tego sprzedawanego przeze mnie właśnie kupiono do podlodówki. Pozdrawiam właściciela, a skoro nie zadzwonił do dziś to znaczy, że się jeszcze nie rozleciał :D

• Like 1