Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem takie zdjęcie dla zobrazowania ugięcia tego kijka tsurinoya o który tu wyżej było pytanie,możliwości ma jeszcze większe

@taimen możesz zobaczyć.

.75a7491b3600017cfcbe2f5303c143e6.jpg

Wysłane z mojego SM-A605FN przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez pikeft
  • Like 6

"Bartoszu, Bartoszu, nie traćta nadziei..." ;)  :D 

Wszystko zależy od wielu czynników:

- jaki c. w. określimy dla UL-a;

- jakie łowisko;

- jakie odległości chcemy/musimy uzyskiwać;

- skąd wieje wiatr.

Tatulą z płytką szpulą i plecionką KAMATSU Techron 0,04, z wiatrem w plecy, uzyskiwałem przynętą 2,5g, odległości rzędu 10-15m, a rzeczka miała niespełna 20m szerokości.

Dodajmy do tego, że woblerek był pływający i mógł być spławiany z nurtem... ;) 

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Panie kolego, posiadalem tatule ct wraz ze szpulka z aliexpressu, takze swiadomy jestem co do jej mozliwosci rzutowych. Natomiast nie jest to konstrukcja ul, co najwyzej l. Seryjny samochod, nawet jak ma 500 koni to tez nie jest maszynka do torowego scigania, to ze moze szybko jechac/przyspieszac to nie wszystko. 

Z drugiej strony wyrazam jedynie swoja opinie, nie neguje tego jak lowisz.

Edytowane przez Taimen.
  • Like 1

Zgadzam się, Pałac Kultury też nie nadaje się do zamieszkania, ale w sali kongresowej można przespać się na nudnym zgromadzeniu. Generalnie Tatula nie jest dedykowana do UL-a, ale nie można całkowicie zdeprecjonować jej użycia do takiego zestawu, ditto...

• Like 1

(…) 

Natomiast z całym szacunkiem Alku, zgadzam się z Bartoszem ...nie wszystko może być do wszystkiego ;)  :)

W zupełności zgadzam się, jeśli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego i to sprawdza się w każdej dziedzinie życia, co nie oznacza, że nie:

(…) da się tatulą z lekka szpulą w jako takim komforcie 2,5 grama zapodać zwłaszcza z wiatrem :D

co opisałem wyżej. ;)  :D

• Like 1

Gdyby nie Tatula + szpulka Ali + ceramiki, to zapewne nadal łowiłbym okonie zwykłą korbą z przeświadczeniem, że cast ul to nieporozumienie. Wielkim plusem Tatuli jest to, że można bezpiecznie zacząć przygodę z baitcastingiem, a jak się zechce poeksperymentować, to przy niewielkim wkładzie finansowym spróbować łowienia "na lekko".  Ilu z nas zaczynało od Aldebaranów, Calcutt bfs, czy Air Streamów? 

• Like 5

Gdyby nie Tatula + szpulka Ali + ceramiki, to zapewne nadal łowiłbym okonie zwykłą korbą z przeświadczeniem, że cast ul to nieporozumienie. Wielkim plusem Tatuli jest to, że można bezpiecznie zacząć przygodę z baitcastingiem, a jak się zechce poeksperymentować, to przy niewielkim wkładzie finansowym spróbować łowienia "na lekko".  Ilu z nas zaczynało od Aldebaranów, Calcutt bfs, czy Air Streamów? 

Sama prawda.Podstępnie i chytrze to ujmując-Tatula z lekka szpulą uświadamia i  daje obraz i pojęcie tego czego tak naprawdę potrzebujesz :ph34r: :) .

• Like 1

Za tyle mam do kupienia 42000 jpy wiec to cena transakcyjna myślałem ze ktoś może coś taniej widział

Jeśli za tyle jesteś w stanie wygarnąć i przy okazji pominąć opłaty,czyli te 42000jpy to byłaby cena ostateczna to szczerze wątpię czy da się taniej.

Chyba brać i sie nie zastanawiać :)

• Like 1