Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuje wszystkim za pomoc chyba jednak zdecyduje się na tego tetona SUL ten kiji co podesłałeś jest fajny ale nie chce mi się go zbroić w lżejsze przelotki a w serii nie widzę go z wobleram8 1,5g. Jak teton przyjdzie to zrobię testy i wrzucę jakiś film jak to wygląda z aldebaranem bsf.

• Like 1

Wątpię by te blanki z aliexpres nadawały się do rzucania woblerami o masie 1-1,5 z reszta jak większość markowych również na jakieś sensowne odległości. Zbyt sztywny blank nie ładuję szpulki dobrze zbyt giętki tak zwany krowi ogon wygasza siłę przy mocnym zamachu. Takie moje odczucia w cascie lekkimi przynętami w granicach 1-1,5. Szczerze omijam woblery w tej granicy wagowej, bowiem rzadko który się do tego nadaje. Najlepszym castem jaki mam do przynęt w granicach 1-1,5 grama jest wędka na blanku muchowym aftma #2 (batson if662) mam również mxh s721-2 i przy łowieniu micro jigami jest o wiele trudniejszy, przez to że jest zbyt sztywny. Trzeba wkładać więcej energii by naładować blank przez to kontrola szpulki robi się trudniejsza. 

• Like 1

Wątpisz w chińczyki, spróbuj tego ;)  :D

https://pl.aliexpress.com/item/TSURINOYA-zr-czno-ci-ultralekka-w-dka-1-89-m-2-sekcja-Ultra-Light-przeno-na/32849703106.html

Taka niby wklejka z obrzydzeniem odrzucana z automatu przez większość :P  ;)

Edytowane przez BOB
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

Skręca trochę w stronę Shimano, ale jakiś pogląd te filmiki dają. Mnie również drażni iż często w testach rzutowych wielkim zwycięzcą ogłaszany jest multik który rzucił o np. dwie stopy dalej... przy średnim dystansie 160 stóp, co podczas zwykłego łowienia nie będzie miało znaczenia

• Like 2

Ja miałem wszystkie 3 w rękach i zdecydowanie daiwa jest najlepiej spasowana i przyjazna pod względem hamulca. Nie powiedział bym że Aldebaran robi wrażenie solidnego choć użytkuje takiego i to dobry multiplikator. Hamulca Shimano FTB również nie określił bym mianem najlepszego.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 3

Co do szpulki Availa mam ta wieksza (z najlzejszych) 5,1g - ta do której trzeba magnesy ma 4,9g. Dla mnie komfort rzutu najlzejszymi przynetami zwiekszył sie dosc fajnie ;)

Rzuty takimi "bestiami" sa calkiem przyjemne i nie ma strachu o brode 

mwni1d6vp3lq_t.jpg

5qzgiid59263_t.jpg

ajpau898affr_t.jpg

a 2-3 gramowe przynety lataja naprawde przyjemnie :)

• Like 3