Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Co do szpulek, masz przecież informację na stronach, w opisach:

Może być stosowany w następujących wersjach:

2016 Tatula CT i 2017 Tatula CT CS

Nie odpowiadał na Tatula CS SV

Ten szpula może być stosowany w następujących model:

DAWIA TATULA CT

DAIWA TATULA CT TYPU R

DAIWA TATULA CT CS

DAIWA TATULA CT CS TYPE-R

DAIWA FUEGO CT

Edytowane przez Alexspin

Gdybyś pofatygował się poszukać na Forum, znalazłbyś co najmniej kilka odpowiedzi na Twoje pytanie. ;)

Coś wertowałem i znalazłem informację, że można go trochę przeciążyć do ok. 6gr. że to fajny kijek i jest polecany. Ale nie mogłem znaleźć nic na temat czy z woblerkami daje sobie radę. Przekopię jeszcze raz w takim razie forum    

• Like 1

Co do szpulek, masz przecież informację na stronach, w opisach:

Może być stosowany w następujących wersjach:

2016 Tatula CT i 2017 Tatula CT CS

Nie odpowiadał na Tatula CS SV

Ten szpula może być stosowany w następujących model:

DAWIA TATULA CT

DAIWA TATULA CT TYPU R

DAIWA TATULA CT CS

DAIWA TATULA CT CS TYPE-R

DAIWA FUEGO CT

wiem wiem 

ale jak pogrzebałem w opiniach i komentarzach to są dodawane zdjęcia na których te szpulki są założone na tatuli 100hsl

wiec dodałem ten post z myślą że ktoś juz zamawiał 

generalnie jeżeli szpula z tatuli ct z 2017r ma te same wymiary co tatula 100hsl z 2018 to szpula raczej musi pasować

Powiem Ci tak. Ja też miałem ten dylemat dopóki nie nabyłem docelowego kija do UL. Po podpięciu Tatuli okazało się że ona do tego kija zupełnie nie pasuje, bo jest po prostu za ciężka. Nie mam lekkiej szpuli ani tuningowych łożysk, dało rade rzucać na satysfakcjonujące mnie odległości, ale to jest po prostu nie to. Za duży kaliber na takiego kija (mam najmniejszego Tetona).

• Like 2

Koledzy, Tatulą CT/CT Type-R z lekką szpulą z Ali i "tuningowymi" łożyskami jak nisko jesteście w stanie zejść z gramaturą przynęty?

Też próbowałem, ale niestety TATULA nawet z najlżejszą szpulą i ceramikami podpięta do Royala Spirita 1-6g nie spełnia zadania. Natomiast bardzo dobrze sprawdza się ze Stormem 3,5-7g, zgrywa się niemal idealnie.

Do Royala podpiąłem KONGER Streeto Cast 7200HL i z tym multiplikatorem świetnie się dogadują.

Czołem

Jako świeży adept wspaniałej sztuki wędkowania jaka jest BFS postanowiłem zainwestować w lepszy sprzęt niż Tsurinoya FX-50. Jednak im głębiej w las tym więcej drzew dlatego zwracam się do was z prośba o pomoc.

Jakbyście mogli napisać kilka zdań o swoim sprzęcie do BFS. Ogólnie plusy i minusy w jego użytkowaniu, jakie ciężary obsługuje itd.

Ja miałem w rękach prócz mojej 50-tki tylko Shimano Aldebaran BFS XG,

Fajny, zgrabny i malutki. Nie rzucałem nim ( bo mógłby się zniszczyć :D ) wiec nie mam porównania nawet do FX-50. Lecz przypuszczam, że porównanie byłoby jak trabant do merca.

Przejrzałem wiele wątków i przeczytałem setki postów więc proszę nie piszcie przeszukaj forum. Na podstawie lektury forum myślę jeszcze nad SS Air lecz tak jak aldek znam tylko dane z broszur.

• Like 1

Witam wszystkich. Chciałbym zacząć przygodę z UL w cast. Pytanie jakie wędki polecacie? Już pisze o parametrach jakie mnie interesują, max 190 cm, ciężar wyrzutowy 2,3 gramy do 10,12 max. Upatrzyłem sobie wstępnie wędkę Daiwa 3-10 185 powermesh.

Rzucałeś już UL castem? Na 100% Cię to kręci? Tak tylko pytam bo później już będzie z górki  :P

• Like 1