Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Dragon po face liftingu i przystosowaniu pod BFS od stóp do głów ;)

attachicon.gif Andan handmade - gold dragon.jpg

Szpulka to może KTF?

Znasz może wagę jej z łożyskiem lub bez?

Alphas lub Zona nie jest w moim guście, ale tak dla zaspokojenia ciekawości.

Wiem, ciekawość pierwszym krokiem do piekła.

Dragon po face liftingu i przystosowaniu pod BFS od stóp do głów ;)

attachicon.gif Andan handmade - gold dragon.jpg

Miodzio :clappinghands:

Ps

Czy może ktoś orientuje się jaka lekka szpula pasowałaby do KONGERA Streeto Cast 7200LH? Multiplikator niby do UL-a, bo bardzo leciutki, raptem 154g, ale szpulka niestety waży aż 13g... :(

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Mateuszu, Tatula z płytką, perforowaną szpulą 10,3g ma zbliżone możliwości rzutowe do Streeto. Gdyby szpula Streeto ważyła te 3-4g mniej, biłby Tatulę na głowę. Nie wiadomo tylko jak z trwałością tego multiplikatora, bo to nowość, podejrzewam, że w tym przypadku Tatula wygra w przedbiegach.

Edytowane przez Alexspin

Używa ktoś wędki Major Craft Corzza czc692ml/bf? Warto się nią zainteresować? Głównie pod okonie.

Warto, mialem ten kijek jest zacny.

Jak chcesz wiecej info napisz do panpawel85 on odkupil ode mnie i uzywa do dzis, to jego ulubiona wedka ????

• Like 2

Nowa szpula do Daiwa Tatula

US $56.99 | DIY CT szpula 2019 tatula 100 H baitcast fishing reel tiny linia puchar 3 kolory darmowa wysyłka

https://s.click.aliexpress.com/e/c1KJDgLW

Już do mnie leci. Ciekawe czy potwierdzi się ta waga? Jeśli tak, to Tatula z ceramicznymi łożyskami i tą szpulą może być rewelacyjną rewolucją... ;) :)

• Like 3

Jeśli pasuje do CT(a tak piszą na Ali)to powinna też pasować do CT Type R.Przynajmniej tak zawsze było że do CT i CT Type R pasowały te same lekkie szpulki Ray's.

Ja dziś obmierzę swoją suwmiarką bo też się na tym zastanawiam choć tak jak pisze Andrzej teoretycznie pasuje.

• Like 1

Jeśli chodzi Ci o parametr wytrzymałości, to na pewno 5-6 lb wytrzymają:

DRAGON:

- NanoCore X4 0,08;

- Jiggin Braid 0,08.

MOMOI:

- JigLine 0,10.

Wszystkie trzy na pewno mają deklarowaną na etykiecie długość nawinętą na szpulę, a nawet o około 10-20% więcej.

Natomiast z deklarowaną grubością, w praktyce mają niewiele wspólnego, ale to przypadłość większości plecionek dostępnych na naszym rynku, bo chyba tylko u nas - mogę się mylić, to proszę o sprostowanie - dystrybutorzy podają na etykiecie ten wyimaginowany parametr.

Jeśli chodzi Ci o parametr wytrzymałości, to na pewno 5-6 lb wytrzymają:

DRAGON:

- NanoCore X4 0,08;

- Jiggin Braid 0,08.

MOMOI:

- JigLine 0,10.

Wszystkie trzy na pewno mają deklarowaną na etykiecie długość nawinętą na szpulę, a nawet o około 10-20% więcej.

Natomiast z deklarowaną grubością, w praktyce mają niewiele wspólnego, ale to przypadłość większości plecionek dostępnych na naszym rynku, bo chyba tylko u nas - mogę się mylić, to proszę o sprostowanie - dystrybutorzy podają na etykiecie ten wyimaginowany parametr.

Dziękuję, nie miałem styczności z żadną z nich. Którą byś polecił ? Jeżeli używałeś to, która jest albo sprawia wrażenie najcieńszej ? Znam z użytkowania Sunline, PowerPro i Nihonto. Z tych trzech najcieńsza przy podobnych parametrach jest zdecydowanie Sunline wg mnie i jest okrągła. Dzisiaj natomiast drugi raz byłem nad wodą z Shimano Kairiki 0.06 i.... więcej jej nie kupię.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Majorcraft ma 2 różowe linki. Jedna to 8 spotów dangan braid ( ok 90zł za 150m) i druga 4 spotów (ok. 65zł za 150m), niestety nie pamiętam nazwy.

Z tą pierwszą dzisiaj biegałem po krzakach. Po pierwszym razie wydaje się ok. Mocna i cienka.

Jest jeszcze ygk gessox ale tutaj cena ponad 200 zł za szpulkę. Jest to top więc i cena wyższa.

• Like 1

• 2 tygodnie później...