Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Tunning ale tym razem w strone high. Rozbebesze go. Wrzuce mu mocniejsze lozyska. Trwalsza przekladnie, szpulke z duzym lozyskiem. Nie musi byc gleboka. Potrzebuje 75 meteow plecki. Korba 90 lezy juz w pudle. Szpulka tez z na lozysku 11 mm. Chodzi o ergonomię. Pod moje male łapki bedzie idealny. Nie zmeczę nadgarstka.

Edytowane przez Andan
  • Like 3

Nowy kijek już u mnie, ULXF696-1N 6 lb obok suzuki 4 lb. Smukłość jak na deklarowane 6 lb jest zadziwiająca,czuć jednak że jest mocniejszy od suzuki .

No to po pierwszych połowach i napiszę że tego szukałem. Złowionych około 40 okoni i parę szczupłych, okonie w przedziale 10 do 38 cm, największy pike 76 cm. Żadna z ryb nie spadła ,moc opisana prawidłowo jest czym zatrzymać przyłów a okonie nie robią sobie zbyt długich spacerów. Kij jest na tyle czuły że atak 10 -12 cm okonka jest wyczuwalny, zielsko czy dno jest łatwo odróżnić. Rzutowo z dołu 1,5 grama bez problemu , górę ciężko określić ale jak dla mnie to 7 gram i smukłe 3 cale. Optimum to 2,5 do 7 gram całkowitej masy. Podpinałem na zmianę dwa multiki px 68l i morrum sx high speed, na obydwu plecionka #0,8 varivas .
  • Like 8

Dziś casting UL w wersji...ciężarowej :)

Miały być szczupaki i okonie,i były.Tyle że w jakości takiej że nie ma się czym chwalić.

Coś tam gryzło od rana,po południu zrobiła się taka zupa że odgrzebałem w pudełku dawno nie uzywana klasykę-kopytko Relaxa 2",na główce 2,5g.

Trzeci czy czwarty rzut i bum.Klasyczne branie w opadzie,blisko dna.Długie chwile byłem lekko zły,myślałem że zdjąłem z gniazda naprawdę dużego sandacza.Okazało się że nie :P :D .

post-53540-0-24009200-1557778934_thumb.jpeg

Pięknie wpiety,guma w środku pyska.Na karpiach się nie znam,zbyt czesto tak dużych ryb nie łowie ale jak go wypuszczałem to w rękach czułem dwucyfrówkę chyba.

Co to wszystko ma wspólnego z castem UL?Ano sprzęt.Po raz kolejny utwierdziłem sie w przekonaniu że Suzi 4lb 681PRO to po prostu genialne narzędzie.Kombinacja pięknego ugięcia i mocy w dolniku-bez podziału na kategorie wagowe,jestem przekonany że to najlepszy kij jaki miałem w życiu.Wybrany po testach wielu innych linek Sufix Nanobraid 6lb też po raz kolejny potwierdził że jest wart pochwały.Niech sobie będzie tasiemką,wazne że robi robotę.

Na koniec jeszcze spełniłem  dobry uczynek-świniak miał w pysku karpiowy(chyba?) hak z dobrym metrem linki-odkolczykowałem go,choć jak widać w żerowaniu mu nie przeszkadzał :) .

Cast UL rules-mogę takie niespodzianki zaliczac na każdej dniowce.

Ahoj :D

• Like 15

Emocje jak na porodówce...  ;)  :P

PS Dzięki Andrzeju za podsunięcie pomysłu na zakup Nanobraida. Życzyłbym sobie żeby wiele innych linek były takimi tasiemkami. Mało się o niej pisze na forum, a szkoda, bo mogłaby być niezłą konkurencją dla innych produktów. 

• Like 1