Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzieś ten temat był wałkowany,czy ktoś probował i może polecić kijek do castingu kleniowego,długość najlepiej 230+,do woblerków 3-5g i obrotówek 0-1?

Wysłane z mojego SM-A605FN przy użyciu Tapatalka

Też nad tym myślę :) .I wychodzi mi że bez customa się chyba raczej tego tematu nie ogarnie.Coś mi się mgliście przypomina że był na Ali jakiś Kuying jak ma być taniej.Jak poszukam to wstawię,ale to taniej też wcale nie było tanio.

Ja mam konkretnie model nsl n-one, c.w. 1.5 - 10 gr., o długości 7,6' i zalecanej wytrzymałości linki 10 lb. Jutro mogę wrzucić foto z metki jak będzie trzeba. A tak przy okazji o długościach. Moim zdaniem więcej jak te 230 cm. przy tak lekkich przynetach to bedzie za długo już. Podkreślam, że to moje wyjątkowo subiektywne zdanie.

Mogę 425,82 zł 24% zniżki | KUYING nowy SUPERLITE 2.28 m 7'6 "2.58 m 8'6" przędzenia odlewania przynęta wędkarska Rod memory Stick trzciny trzciny Super szybka akcja dno wody ryby

https://s.click.aliexpress.com/e/bEcNkzBa

Ewentualnie z słonowodnych abu garcia kr-x

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Xiaou

Piter, znajdź jakiegoś spina o pasującej Ci akcji i długości i przerób na casta. W końcu w Naszym "wędkarskim" mieście mamy dwóch dobrych RB. Ja tak zrobiłem, bo nie mogłem się rozstać ze swoim ST.Croix w spinie. I się nie rozstałem. Teraz jest castem. :D

• Like 9

W weekend dokończyłem próby Spirita z Tatulą i szpulą 5,6g z nawiniętym Techronem Green 0,03. Niestety, jak przewidywałem, zejście poniżej 2,5g bardzo trudne, z 1,5-2g przynętą krótkie rzuty, około 5-7m i uwaga napięta jak struna, bo chwila rozluźnienia i broda bankowa. Wydaje mi się, że z innym wędziskiem byłaby szansa na opanowanie 1-2g ciężaru, ale w tej chwili brak kasy... :(

Techron pokazał mi się kolejny raz z dobrej strony, co prawda trzy brody, ale bez problemów rozplątywalne, w przeciwieństwie do wcześniej opisywanego Varivasa #0,03.

• Like 1

Pokaż się w końcu nad jeziorkiem Czerniakowskim to sobie nawet na kilku kijach sprawdzisz ile z tej tatuli z super szpulą wycisniesz ☺ Niestety 1 grama będzie trudno opanować nawet z dedykowanym patykiem ????

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 2

W weekend dokończyłem próby Spirita z Tatulą i szpulą 5,6g z nawiniętym Techronem Green 0,03. Niestety, jak przewidywałem, zejście poniżej 2,5g bardzo trudne, z 1,5-2g przynętą krótkie rzuty, około 5-7m i uwaga napięta jak struna, bo chwila rozluźnienia i broda bankowa. Wydaje mi się, że z innym wędziskiem byłaby szansa na opanowanie 1-2g ciężaru, ale w tej chwili brak kasy... :(

Techron pokazał mi się kolejny raz z dobrej strony, co prawda trzy brody, ale bez problemów rozplątywalne, w przeciwieństwie do wcześniej opisywanego Varivasa #0,03.

A po co to #0,03 ? #0,8 jest wystarczająca do ul castingu zmniejszenie średnicy nic nie daje prócz większej liczby splątań,odstrzałów i frustracji.Różnica w długości rzutów uzyskiwanych praktycznie się nie różnią. Ale jak tam stryjenka uważa.
  • Like 11

Po prostu nie lubię wiązać 2-gramowego "mikrusa" do postronka. ;) Taki już jestem esteta... :P

Nota bene, jak dotąd na przestrzeni dwóch lat "udało" mi się odstrzelić dwie przynęty:

- Algę 3 na lince 0,12mm w pierwszym rzucie w moim castingowym życiu;

- Salmo Slidera 21g  na lince 0,12mm z własnej winy, bo w stresie trwających zawodów, po zmianie przynęty nie zauważyłem, że linka owinęła się dookoła szczytówki, miałem dużo szczęścia, że nie straciłem przelotki szczytowej.

Edytowane przez Alexspin

4 lb ,5 lb i 6 lb i masz obcykane większość ul i light zastosowań , do sandaczowania 14 lub 16 lb ale tych to używam już tak sporadycznie że szpulka 25 metrów to na dwa albo trzy sezony wystarcza. Ilość brań przy stosowaniu fc na odcinku końcowym zestawu zdecydowanie wzrasta, aczkolwiek żyłka o podobnych parametrach wytrzymałościowych też się nadaje. Zdarza się że celowo wiąże żyłkę i ją natłuszczam żeby zwolnić opad mikro jiga.

• Like 4

Jak łowię białoryb i nie tylko i muszę uzyskać bardzo wolny opad to zdarza się że odcinek przyponu smaruję wazeliną . Zwalnia tonięcie przynęty z przyponem ,to na płytkiej wodzie w zupełności wystarczy. Oczywiście wiążę żyłkę fc tonie i tak za szybko.

A no i przynęty to są takie bardziej muchowe.

Edytowane przez Paweł J
  • Like 1

• 2 tygodnie później...