Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Być może i odczujesz te 30 gramów podczas całego dnia machania dwoma różnymi zestawami ..., ale szczerze pisząc to jednak śmiem wątpić, że tak się stanie. A to czy tak będzie bardzo łatwo sprawdzić. Sprawdź ile waży Twój zestaw spinningowy czy też zestawy i porównaj różnicę do tych castingowych. Ja dzięki uprzejmości kolegi z forum stałem się ostatnio posiadaczem matagi ss ll, który będzie pracował z wszelkimi nielotami poniżej 1,5 grama i napiszę krótko. Przesiadka z casta na spina to jest wyzwanie jeśli chodzi o wagę sprzętu zwłaszcza pisząc o kołowrotku ... W castingu używam najczęściej abu garcia alc bf 7 i alphasów 105 i w moim przypadku to było sporo ponad 100 gram różnicy i taką różnicę w zestawie czuć było już po około 2 godzinach wędkowania choć uważam, że głównym powodem był fakt, iż dość dawno nie używałem spina tak długo :D

• Like 1

Fajna fota, fajny zestaw!

Lekki skład-multik i kij pozwalają z troszkę większą przyjemnością cieszyć się naszymi rodzimymi trofeami.Podobnie jest w muszkarstwie, to miłe gdy ryba waży więcej niż to czym ją złowiliśmy...

Tu może uwaga osobista. Często łowię na łodzi ryby w towarzystwie spinningistów i naprawdę jest ok. Nie mam skłonności misyjnych w sensie 

"Jezu castuj bo coś cię omija"

Ale...gdy podaję mój zestaw koledze w trakcie uwalniania zaczepu pojawia się u biorcy  nagłe "łoł , ale to lekkie".I to wtedy zaczyna się lekka indoktrynacja... :)

pozdrawiam Paweł

• Like 15

Ciekawe co by powiedzieli jak by ci pół szpuli plecionki przy brodzie wyjechało

Absolutnie nie ma takiej możliwości. Owszem raz siedziałem pewnie około godziny aby brodę rozplątać, ale nigdy nie odciąłem więcej jak około 10 metrów, a odcinałem zdaje się dokładnie 2 razy. Wczoraj byliśmy z kolegą na Żeliźnie. Pływaliśmy dobre 4 godziny i brody też miałem, ale nie nie trafiłem żadnej, której bym nie rozplątał.

• Like 1

Dziś nad zalewem.

„Panie na multika to tylko na szczupaka , bolenia to nie złapi to trzeba daleko rzucać...”

Aldek z availem i magnetykiem każdy rzut był dalszy niż życzliwego doradcy, aha i głupi bolek nie wiedział, że na casta się go nie „złapi” i się złapał ????

post-45639-0-31092100-1563116756_thumb.jpeg

• Like 16

Ciekawe co by powiedzieli jak by ci pół szpuli plecionki przy brodzie wyjechało

Absolutnie nie ma takiej możliwości. Owszem raz siedziałem pewnie około godziny aby brodę rozplątać, ale nigdy nie odciąłem więcej jak około 10 metrów, a odcinałem zdaje się dokładnie 2 razy. Wczoraj byliśmy z kolegą na Żeliźnie. Pływaliśmy dobre 4 godziny i brody też miałem, ale nie nie trafiłem żadnej, której bym nie rozplątał.

W pełni zgadzam się ze Sławkiem. Już minęły dwa lata jak całkowicie utonąłem w castingu. Brody to normalka, zawsze się trafią, ale jak dotąd tylko jeden raz przytrafiło mi się po pierwszym łowieniu wyrzucić do kosza coś co nie dało się rozplątać https://allegro.pl/oferta/plecionka-varivas-light-game-100m-0-03mm-japan-7389223221 i kupa forsy poszła do śmieci... :(  :angry: Takiego przypadku nie miałem nawet z 5-krotnie tańszymi linkami.

Nie ma takiej możliwości.

Wracając do rybiszonów i zestawów, dzieki Paweł. Fajny ryb ten boleń. Mam przyjemność boleniować na cascie i mam przyjemność lipieniować a nawet czasami jelcować ;). Fajowa sprawa :). Tutaj akurat jest przedłużenie mojej ręki czyli px68 ;) po moim upgradzie. Więcej w starszych postach mojego wątku. O rybach oczywiście.

post-49977-0-63770700-1563195950_thumb.jpg

Edytowane przez Andan
  • Like 8

Co to za kij?

To akurat nie ma zbyt dużego znaczenia. To, że jakiś tam patyk pasuje Adrianowi to nie znaczy, że przypasuje Tobie. Nio chiba, że ujął Cię styl kijaszka :D  Aczkolwiek mylić się oczywiście mogię ;)

Edytowane przez Sławek Nikt

W sprawie bród.

Wczoraj po pracy dwie godzinki nad zalewem w Bogdance, casting pod siny wiatr, co prawda nie UL, wędzisko @mekamil 4-10g (pełny węgiel), niesamowicie dynamiczne, przynęty 6-10g i niestety broda, co prawda jedna, ale po kwadransie walki musiałem ciąć (po raz pierwszy). Moja wina, było za dużo nawinięte, a poza tym przynęta "oportunistyczna" twister z wielkim, szerokim ogonem.

• Like 1

Znajdzcie mi muszkarza który nie odstrzelił muchy podczas snucia sznura. Hehe.

Złej baletnicy przeszkadza nawet rąbek u spodnicy. Gdzie patyki tam wyniki i od czasu do czasu nawet przynęta zerwana musi być. Także oliwka w łożyska i niech szpula pozna znaczenie słowa bezwładność.

• Like 7

Znajdzcie mi muszkarza który nie odstrzelił muchy podczas snucia sznura. Hehe.

Złej baletnicy przeszkadza nawet rąbek u spodnicy. Gdzie patyki tam wyniki i od czasu do czasu nawet przynęta zerwana musi być. Także oliwka w łożyska i niech szpula pozna znaczenie słowa bezwładność.

Korbą do góry! ????

• Like 1

Może nie do końca o UL chodzi, ale chciałbym kupić multiplikator do lekkiego łowienia

Wymagania:

Poprawna praca od ok. 4 g (3 g główka + kajtek 2 cale) na dość szybkim kiju - tylko jigi i gumy

Cena do 500 zł - może być Chińczyk z Ali, ale sprawdzony i przetestowany (nie Tsurinoya XF50)

Da się coś takiego znaleźć, czy trzeba dołożyć drugie 500 żeby miało to sens?

A.

• Like 1

Może nie do końca o UL chodzi, ale chciałbym kupić multiplikator do lekkiego łowienia

Wymagania:

Poprawna praca od ok. 4 g (3 g główka + kajtek 2 cale) na dość szybkim kiju - tylko jigi i gumy

Cena do 500 zł - może być Chińczyk z Ali, ale sprawdzony i przetestowany (nie Tsurinoya XF50)

Da się coś takiego znaleźć, czy trzeba dołożyć drugie 500 żeby miało to sens?

A.

Do ilu planujesz górny zakres?

Mam fajną używkę ale przekracza trochę budżet.

• 4 tygodnie później...

Nie UL w pełnym tego słowa znaczeniu, ale okiełznałem wędzisko od #mekamila 168cm/4-10g z pełnego węgla, uzbrojenie spiralne. Zestawione z Tatulą CT 100HSL, ultra lekka szpula 5,6g, magnetyk ustawiony w połowie zakresu:

d39c87f76ba36c74med.jpg

z plecionką KAMATSU Techron 0,03.

Przynęty:

0d57b7bb1ef0b673med.jpg

8724d866f949b2c0med.jpg

2987a7e02fc359c7med.jpg

Odległości rzutów 15-20m bez bród przy lekkiej kontroli szpuli.

Z przynętami od 4g w górę zestaw radził sobie wręcz idealnie całkowicie bez kontroli szpuli. Odległości od 25m (4g) do 40m (10g). Na moje potrzeby rewelacja.

Ps

Zamierzam w najbliższym czasie zmierzyć się z zejściem jeszcze niżej z ciężarem przynęt z zestawem https://pl.aliexpress.com/item/32754227436.html sparowanym z Tatulą i tą samą Ul szpulą. Może uda mi się zejść poniżej 2g... :)

Edytowane przez Alexspin
  • Like 5