Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Rzuty wykonywałem takie "zwykłe", czyli ze średnią dynamiką. Z tego co pamiętam, ale głowy nie dam, to szpulkę hamowałem po uderzeniu przynęty o asfalt co było widać i słychać, w takich przypadkach lot udało mi się mniej więcej śledzić tj przynęta w końcu pojawiała się w miejsu w którym jej się spodziewałem. Gdy nie widziałem przynęty to wychamowywałem na czuja, czyli mniej więcej po czasie w którym przynęta powinna zbliżać się do ziemi

Edytowane przez pointman
  • Like 1

Pamiętam z moim aldebaranem bfs nie polubiłem się do końca ponieważ magnetyk ftb shimano nie radził sobie według mnie i moich odczuć dobrze z nielotnymi przynętami. Za to świetnie mu szło że wszelkiego rodzaju jigami które leciały jak posłanie z procy. Czy po zastosowaniu szpuli tunningowej czy to Roro czy Avail i dodatkowych magnesów problem znika?

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Z aldkiem bfs polubiłem się od razu, potem doszła płytka szpula availa, ceramiki i lubiliśmy się jeszcze bardziej, jednak z ciekawości jak wypadnie w starciu z alphasem ktf, którego sporo ludzi na forum określa the best of the best, musiałem go nabyć i sprawdzić różnice własnoręcznie. Co prawda, alphas ma zaledwie kilka h przebiegu, a aldek praktycznie cały sezon, to użytkowo skłaniam się w stronę shimaniaka. Może w toku dalszej eksploatacji ktfa zdanie mi się zmieni. Co prawda, zwykle operuje kijkami 8lb, także ciężko określić co się dzieje z wabiami ~1g na kijku do tego adekwatnym.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Faktycznie za multika do casta trzeba zapłacić powyżej 1 k?

Pytam bo z taka opinia się spotkałem, a przymierzam się do zakupu sprzętu na okonie.

Myślałem o spinningu ale casting tez mnie zaciekawił

Nie koniecznie aczkolwiek rośnie szansza że kupisz dopracowaną konstrukcje i szybko się nie zniechęcisz. Oczywiście piszę o konstrukcjach ul i l .

Pytam bo z taka opinia się spotkałem, a przymierzam się do zakupu sprzętu na okonie.

Kolego w tym wątku zostało napisane już chyba wszystko na temat łowienia ul castem ... Musisz się poświęcić i przeczytać. Okonia można łowić i ciężej i lżej w zależności od warunków. Generalnie jak chcesz podać 1,5 grama w tzw. komforcie, który ma wiele twarzy bo dla niemal każdego znaczy coś innego to sądzę, że na 7 setek minimum musisz być przygotowany. Piszę o samym multiplikatorze. Im ciężej od dołu tym taniej ...

• Like 1

...nie mów, że ręka od tego Ci uschnie...

...i dużo więcej można dać... limitowane wersje, szpulki dedykowane do ul, inne ,,cuda na kiju"...

...wielu ma obłęd w oczach i się ślini na to cudo, co pokazał @ Andan powyżej ... ;)

• Like 1

Za korbkę, knoby i pokrętło docisku szpuli już można kupić multiplikator UL. Za lakier w tym kolorze i takim stanie można kupić drugi!

Edit. Satysfakcja z posiadania najprawdopodobniej jedynego multiplikatora w takiej konfiguracji na świecie - bezcenne!

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 2

Za korbkę, knoby i pokrętło docisku szpuli już można kupić multiplikator UL. Za lakier w tym kolorze i takim stanie można kupić drugi!

Edit. Satysfakcja z posiadania najprawdopodobniej jedynego multiplikatora w takiej konfiguracji na świecie - bezcenne!

Taaa... Co z tygo, że posiadasz jedyny na świecie jak onanizując się nim w domu- ten świat go nie ujrzy- bo zapewne po to się go tak tjunjinguje...

Napisze więcej, ryb nie nałowi i nie przybędzie umiejętnościuf.

Jeśli już to raczej w drugą strone...????????????

Nie zaczynaj przygody z castingiem od tak lekkiego łowienia...Z castingiem jest tak, że im większe doświadczenie tym lżej schodzimy z przynętami i co za tym idzie ze sprzętem.

Pozdrawiam

Tomek

• Like 2