Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Zapytam Was jeszcze, jaką wędkę możecie polecić do łowienia okoni- wyrzut do 10g, długość minimum 213cm? Chciałbym żeby wędka dobrze katapultowała przynęty, używana z przeznaczeniem do łowienia z łodzi i brzegu.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Zapytam Was jeszcze, jaką wędkę możecie polecić do łowienia okoni- wyrzut do 10g, długość minimum 213cm? Chciałbym żeby wędka dobrze katapultowała przynęty, używana z przeznaczeniem do łowienia z łodzi i brzegu.

Ja w tym sezonie łowię Kraagiem XF 705 i uważam, że jest fantastyczny. Szczerze polecam.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Krzysztof jak cena nie stanowi problemu to SUZUKI RXF-5LB-702-PRO 1-6g, 3-7lb 213cm mimo że nie jestem zwolennikiem dwuskładów to jest mój faworyt. 7 gram plus smukłe 3 cale da radę ale to jest górna granica.

W tej długości też wolę jednoskłady. Do lekkiego łowienia mam Graphiteleader do 5g. Kokejny kij w górę to elitka 8lb. Tu chodzi mi po głowie coś dłuższego ale o podobnych parametrach.

Ja w tym sezonie łowię Kraagiem XF 705 i uważam, że jest fantastyczny. Szczerze polecam.

Miałem okazję łowić Kragami kumpla do około 16lb - porządne kije. Kumpel namawia mnie do złożenia Lexi Nano.

Jakbyś opisał możliwości tego 705, chodzi mi o górny cw? Czy te 10g to waga główki + guma czy waga całości przynęty?

Wg mojego subiektywnego. Odczucia to masa całkowita. 8gr + gumiś to max.

Mam Daiwe F-spec w tych parametrach co piszesz i z czystym sumieniem polecam.

Oks 46 cm, Młnyek Alphas wersja red tune z tuningiem po moich rączkach, patyk Daiwa Steez F-spec, przynęta jig Andan handmade na 5 gramowej główce.

post-49977-0-38709700-1570126834_thumb.jpg

Edytowane przez Andan
  • Like 8

Kolego nic nie napisałeś jak zamierzasz te okonie poławiać, a to byłby klucz do tego co można byłoby polecić ... O dragonie z linku i innych z Chin było już w tym wątku także jak przeczytasz to sam wyciągniesz wnioski czy to ten właściwy czy jednak nie ;)

Jak pewnie Pan zauważył jestem początkujący, w związku z czym przepraszam za głupie pytania :)

okonie  głównie chce łowić na  gumki z główkami jigowymi jesli o to chodziło :)

Głównie to chodzi o to jakich gramatur zamierzasz najczęściej używać bo w castingu to właśnie ciężar używanych przynęt decyduje czy będzie w miarę tanio czy bardzo drogo. Nie ma głupich pytań. Zachęcam też do przeczytania wątku :)

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 1

Jeżeli z 10  przesuwasz granicę do 18, to zapewne jeszcze multiplikatorem nie łowiłeś i nie przekonałeś się na własnej skórze/portfelu  ;)  o zależnościach między wagą przynęt, masą szpulek i rodzajów łożysk. Skup się zatem na tych cięższych przynętach i może poczytaj ten wątek: http://jerkbait.pl/topic/58636-multiplikator-do-%C5%9Bredniego-%C5%82owienia-do-30g/ , a jak Ci się spodoba szukaj czegoś do lżejszego łowienia. 

• Like 1

żaden z nich nie nadaje się do UL-a. Jaxon to shit, atrapa multiplikatora, a Konger tylko z nazwy UL, szpula waży aż 13g, mam go i nadaje się co najwyżej do L, obsługuje sensownie przynęty dopiero od 7g, a komfortowo od 10g, chyba, że Ci to wystarcza, to za tę cenę nie jest zły, ale w drugą stronę nie przeciążałbym go ponad 20g.

• Like 2

Jak pewnie Pan zauważył jestem początkujący, w związku z czym przepraszam za głupie pytania :)

okonie  głównie chce łowić na  gumki z główkami jigowymi jesli o to chodziło :)

Właśnie mam multika abu revo s i wesele westina w3 do 80 g :) początek nie był łatwy ale zakochałem się , jeśli tsk to można nazwać :)

Cześć.

Albo przegapiłem albo nie zauważyłem od jakich gramatur planujesz startować z tym lekkim łowieniem a to ważne przy wybieraniu sprzętu.

Powiem tak-zauważyłem że piszesz w wątku o poznańskiej Warcie.Nie gwarantuje kiedy znajdę czas ale jak chcesz to możemy się kiedyś spotkać.Mam zestaw na lekko,mam zestaw na średnio.Jak będzie okazja pomacasz,rzucisz sobie,pogadamy.Może Ci to coś pomoże,zweryfikujesz czy faktycznie podoba Ci się na tyle aby wydac trochę kasy.Jakby co pisz na priv.

Pozdrawiam,Andrzej

• Like 8