Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

z tych dwóch zdecydowanie Tetona :) 

miałem, sprzedałem ale chyba teraz trochę żałuję bo to zacny kijek był - ale czy ogarnie te 12-13 gram? szczerze powiem że nie wiem - używałem go w połowie zakresu cw i tu mi się sprawdził.

• Like 1

z tych dwóch zdecydowanie Tetona :)

miałem, sprzedałem ale chyba teraz trochę żałuję bo to zacny kijek był - ale czy ogarnie te 12-13 gram? szczerze powiem że nie wiem - używałem go w połowie zakresu cw i tu mi się sprawdził.

Dokładnie podobne mam zdanie,tez pochodzące z użytkowania.Róznie piszą,moim zdaniem dla Tetona 3-8lb 12,13g. to za dużo.Kij,oprócz tych zmielonych rzygowin(wybaczcie proszę) na dolniku świetny.Tak samo zresztą jak i  lżejsza wersja 4lb.

• Like 1

Zrobiłem wczoraj mały test Daiwa SV Light Namiki. Rzucałem bezproblemowo 2g + najmniejszy Mann's Predator, gdzie z założenia kij z multiplikatorem ma pracować od 3-4g + 3" gumy.

Kupiłem do zestawu tą wędkę:

http://wedkarskisztos.pl/pl/p/Cast-Rockfisher-dl.-2.36mc.w.-2-12gr-Lureleader/703

Kij czuły, rzuca samym szczytem ale bezproblemowo. Jedynie niezbyt wygodny jest dla mnie uchwyt - myślę, że to kwestia przyzwyczajenia.

W czasie rzutu fajnie słychać pracę rotora, kiedy spadają obroty szpuli i sprężyna go zasysa bliżej szpuli. 

Podsumowując z plecionką Duel 0,6PE całość tworzy fajny zestaw do średnio-lekkiego łowienia, takie polskie łowienie okoni na ciężko i sandaczy na lekko.

• Like 2

Kup już ten kij w końcu. I tak przerzucisz co najmniej kilka jeśli nie kilkanaście zanim powiesz sobie: tak to jest ten, który spełnia moje oczekiwania ... Na tej wodzie ... bo na tę, na którą pojadę na urlop wezmę tego, którego na co dzień rzadziej używam. Dragony z serii msx / cxt to świetne patyki są.

• Like 3

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Magnetyczny hamuje magnesem szpule podczas rzutu, hamulec rzutu ja dociska fizycznie więc zdecydowanie rzutu.

jak mniemam magnetyczny, wpływa na to że szpula się mniej /wolniej  kręci ?

w takim razie ten hamulec rzutu nma czym polega tzn na czym polega ten docisk, bo tak na szybko to dla mnie to samo  co magnetyczny bo zwalniam prędkosc szpuli