Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

... i jaki z tego wniosek? ...brak większej ilości nowych twarzy na spotkaniach Czerniakowskiego Kółka Różańcowego.

Kolega M. to chyba za wiele doświadczeń ze sprzętem o ruchomej szpuli nie miał. Może w swojej okolicy ma Forumowicza ogarniętego w castingu i nie usłyszy od niego ,, pokazywałem, jak byłem mały". I czytać, czytać,  ,, cała  wiedza zawarta jest w wątkach", taka parafraza na koniec

• Like 6

Swoją drogą, to terminologia odnośnie hamulców jest bardzo różna. Zwykle mówi się o docisku szpuli (mi wystarczało), ja często spotykałem się z nazwą "mechanical brake". Chociażby cytując Abu: "For maximum casting distance and minimal tendency to over run is it necessary to adjust the machanical brake to the weight of lure..."

I ja używam określenia "docisk szpuli". Różnica jest taka, iż docisk regulujemy przed rzutem, a zasadniczy hamulec ( jaki by nie był, czy magnetyk, czy odśrodkowy) po rzucie. Choć tak na prawdę wyregulowanie multika w zakresie optymalnych rzutów to kombinacje jednego i drugiego.

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Witam, od 2020 Daiwa sprzedaje Steez AIR TW. Szpula ma średnicę 28mm, najmniejszą, najlepszą do ultralight casting. Szerokość szpuli 19mm lub 22mm, masa ok 6g ale są niepodawane. Zapewne podobnie będzie z nowym Shimano Adebaran BFS na 2020 rok. Np. ważyć będzie można po zakupie. I chyba o to chodzi. Cena multików będzie np. ponad dwukrotnie niższa jak nowego ABU Sweden Ambassadeur 2500C IAR w wersji najwyższego standardu technicznego. Mniejsze jeszcze Japan multiki będą coraz to droższe. Pozdrawiam

...taa.. Kolega @king powiększa zasięg dzialania... i tu wyskakuje jak diabeł z pudełka...no w sumie nowe wcielenie  @ulking, a styówa ciągle bez zmian, piachem w tryby...

W Korsarzu, jak już się lekko znieczulę,  skrótowo opowiesz mi co to ciekawego Pan King wypisuje. Bo ja sobie zarządziłem embargo na jego wpisy ... i żyję spokojnie :P  :D

... jak rozumiem, mam tak robić z z lekka domorosłego anastezjologa... a niech tam, człowiek nabywa z wiekiem nowe umiejętności...taki tam off... do wytłumaczenia ...w... lub po..k... ;)

Edytowane przez bob74

Witam, zamysł tajemnicy wojskowej jest taki żebyś nic nie pokazywał bo dostaniesz po dziobie :)

Do xulcasta hamulce odśrodkowe, IVCB, magforce V/Z/3D, ftb średnio się nie nadają. Dzisiaj nie warto chyba w nie inwestować, tzn. w multiki lub zamienne szpulki. W xulcaście ciężarki mają najmniejszą masę i żeby ją przyspieszyć potrzeba hamulca magnetycznego ale działającego odwrotnie jak mf V/Z/3D czy ftb.

To musi być coś jak hamulec mistrza Europy Anglika Petera Bagnalla z 1973 roku kiedy rzucał na odległość 229m albo knobby ale w a u t o m a c i e. Maksymalnie hamujący od początku a po osiągnięciu maksymalnej prędkości obrotowej szpulki automatycznie zmniejszający hamowanie.

Tradycyjne hamulce rzutowe wykorzystujące siłę odśrodkową lub naśladujące jej charakterystykę działania słabiej przyspieszają ciężarki od magnetyka. Z chwilą osiągnięcia przez szpulkę max prędkości obrotowej automat magnetyka xulcasta powinien w y p y c h a ć induktor z pola magnetycznego a nie jak to jest w mf V/Z/3D gdzie wpycha w pole. Może tak działa Air taki jak w np. Steez Air TW. Podobnie z hamulcem ftb, tu magnesy powinny o d d a l a ć się od szpulki a nie jak jest czyli pokonują napięcie sprężynki i zbliżają się do szpulki.

Poniżej link do artykułu o hamulcach rzutowych, aktualizacja z przed dwóch lat ale warto chyba poczytać. O AIR ani mru mru :)

Pozdrawiam

...Tradycyjne hamulce rzutowe wykorzystujące siłę odśrodkową lub naśladujące jej charakterystykę działania słabiej przyspieszają ciężarki od magnetyka. Z chwilą osiągnięcia przez szpulkę max prędkości obrotowej automat magnetyka xulcasta powinien w y p y c h a ć induktor z pola magnetycznego a nie jak to jest w mf V/Z/3D gdzie wpycha w pole. Może tak działa Air taki jak w np. Steez Air TW. ...

Ja chyba nadążam. Wydaje mi się, że taką robotę właśnie robi Air rotor i wszystkie inne ruchome induktory Daiwy. W momencie rzutu płynnie zwiększają siłę hamowania i w momencie zwalniania szpuli ją zmniejszają.

• Like 3

Mały upgrade px68 w pakiet K.T.F. Finalnie zostaje jeszcze montaż złotego wodzika... ale to wkrótce... Dzisiaj szczęśliwy nabywca odebrał mutlik :). Obecna waga około 140 gram.

attachicon.gif Daiwa PX68 KTF.jpg

Ile waży szpula?

Witam, nie chcialbym zaśmiecać forum nowymi tematami więc napiszę tu  :). Czy ktoś z was używa wędki  SHIMANO EXPRIDE CASTING 1.93M 3,5-10G? 

czy jest ona dobrze opisana ? w sensie dolne i gorne cw ? Z góry dzięki za odp ! 

Przekopiowałem temat z innego wątku bo tam zaginął w czeluściach innych rozmów :P. Nie jest to moze UL bardziej L ale moze ktos mial do czynienia ? Ma byc sparowane z Aldkiem bfs xg i szuplą availa pod twitchowanie do wbokow maks 10g. Jezeli ktos ma jakies info o tym kijku bede wdzieczny :)

Pozdrawiam !

@Wudarek ten patyk uważam że mocno ograniczy Ci możliwości Twojego młynka w dole. Według moich kryteriów to on ma w dole 4,5 grama w komforcie. Nie mylić słowa komfort z producentem wykładzin marki o tej nazwie ;) taki okazjonalny żarcik ,,,

8,5 gram to w Alphasie ;), szpulka wyciągnięta z gniazda młynka px68 z plecionką i całym szpejem na mojej wadze pokazała około 8 gram.

Edit:

dodaje fotosa:

1.jpg

Edytowane przez Andan
  • Like 5