Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

@Wudarek ten patyk uważam że mocno ograniczy Ci możliwości Twojego młynka w dole. Według moich kryteriów to on ma w dole 4,5 grama w komforcie. Nie mylić słowa komfort z producentem wykładzin marki o tej nazwie ;) taki okazjonalny żarcik ,,,

8,5 gram to w Alphasie ;), szpulka wyciągnięta z gniazda młynka px68 z plecionką i całym szpejem na mojej wadze pokazała około 8 gram.

Edit:

dodaje fotosa:

1.jpg

Pokaż resztę do tego żółtka.

Ten expride o którego pytasz jest świetnym kijem ale raczej pod jiga fenomenalnie przenosi wszystko co dzieje się z przynętą ale tak jak napisał Andan zaczyna działać od tych 3 a raczej 4g ( jest szybkim kijem). Nie używałem go pod woblery wiec za wiele nie mogę powiedzieć jak się będzie sprawował ale na pewno w rzeczkach z bystrym nurtem da radę :)

• Like 1

Witam, chyba SkłaDAK ;)

Dla PX 68 2009-2011 pierwowzorem były Pixy 2004-2009 oraz Presso 2006-2009.

Szpula Pixy miała wymiary 31/22mm i ważyła 14g a od Alphas były łożyska i magforceV, tzn. ruchomy induktor. Szpula Presso była identycznych wymiarów ale ważyła 12g, miała mikro łożysko w tulei i magforce, tzn. stały induktor.

Zejście dzisiaj w PX 68 z wagą szpuli do 6g plus 30m plecionki i zastosowanie hamulca chyba Air, lżejszego, działającego w automacie magnetyka magforce to chyba postęp. Nie ma jednak chyba też porównania w xulcaście do nowego Steez AIR TW 2020.

Steez air tw 2020 to już będzie inna liga :)

Szpulka Steez Air TW obracała się będzie na mikro łożyskach i miała średnicę 28mm. Jakiej będzie szerokości i ile ważyła to na razie tajemnica :)  ale na pewno szpulki do xulcasta będą co raz to mniejsze i lżejsze. Steez Air dodatkowo współdziałał będzie z wodzikiem TW co przede wszystkim ma znaczenie w siłowych rzutach na większy dystans.

Wybór magnetycznego hamulca rzutowego, nawet w xulcaście to chyba kwestia preferencji i umiejętności. Jest trochę nieśmiałych opinii użytkowników, że lepiej im działają najzwyklejsze magnetyki, np. jak w Presso.

Przed zmniejszeniem szpulki z 28mm do 25mm Daiwa ze szpulką 28mm wypuści hamulec ze stałym induktorem magforce, bez Air/v/z/3d, jak w Presso oraz oczywiście wersję 28mm limited/custom color, np. yellow albo orange :)  Pozdrawiam

Edytowane przez king
  • Like 1

Poprawcie jeśli się mylę.

Zakładam, że Steez dużo potrafi i nie będzie ustępował CC bfs i Aldebaranowi po tunningu.

Steez 565 $

CC bfs 389 + szpula Avail 110 +magnesy 10 + 10 przesył z jeża = 519

Aldebaran 306 +szpula Avail 110 +magnesy 10 + 10 przesył z jeża = 436

W sumie to szpulkę i magnesy można by pomnożyć przez 1.27 (Vat i cło)

Ceny na podstawie digitaki i jeża.

Tak mi wychodzi, że między CC, a Steezem jest różnica w cenie ok. 180 pln, a Aldebaranem ok.500. Czy to aż taka kosmiczna różnica zakładając, że Steez to nowość?

PS Tak, wiem, ale ja już czuję zimę.  ;)

• Like 2

No cena aldka to aktualnie 32k¥ a prognozowana cena air steeza to wyżej niż 60k¥ nie wiadomo czy założenie ze steez będzie z pudełka w stanie obsłużyć to co aldek z availem musi poczekać na potwierdzenie. Ale jak za fabryczny młynek do bfs to srogo go daiwa wyceniła....

Akademicka dyskusja mam aldka i będę stał na stanowisku ze rzucę dalej przynęta 4g niż ktoś Daiwa z air

A ja stoję na stanowisku że  "dalej" w castingu UL jest u mnie daleko w hierarchii ważności :D .Takie tam,znowu subiektywne,żeby się doczepić... :)

Edytowane przez drag
  • Like 1

Dalej się czasem przydaje :) ale jeśli chodzi o komfort użytkowania celność rzutów i takie tam odczucia z łowienia ja z shimaniakow jestem zadowolony pewnie tak samo jak użytkownicy wszystko airów :) nie ma co dyskutować może steez air wprowadzi rewolucje i przechyli szale na stronę daiwy.... ale jak na razie każdy zostanie przy swoim :)

• Like 1