Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Alphas ma już sporą wersję remaków. Regularnie był odswiezany. Px jest to zminiaturyzowana kopia starego steeza (wersji bez tws).

Idac hipotetycznie nowy steez ct (nowa buda z tws) plasuje sie na egzemplarz ktory ma godnie zastapic px68. Efektywnie nie zdominował px. Jedynie lepszy komfort uzytkowania dał w pracy z fluorocarbonem.

Wersja Air zapowiada sie super pod katem technicznym i bedzie dawala lepszy komfort w pracy z przynetami od 2.5 grama w zniż. Powyzej komfort w obu mlynkach bedzie nie zauwazalny. W np.: alphasie ktf, alphasie air lub stream custom tez juz ta graniaca komfortu sie zaciera Szkoda ze ergonomią nie dorownuje px. Jednak modul tws potrzebuje wiecej miejsca niz klasyczny wodzik przez co px68 jest zauwazalnie mniejszy. Ale nie mozna miec wszystkiego... Za to fani fluoro poczują ulge. Na fluoro z tws operuje sie prze sympatycznie (poszac juz w ujceiu ogolnym).

Edytowane przez Andan
  • Like 1

Witam, nazwy słabo opisują rzeczywistość. Do xulcastingu najlepsza jest obecnie szpula 28mm bo ma najniżej środek ciężkości swojego obrotu co pozwala najszybciej startować i zatrzymywać się. Szybki start i zatrzymanie ułatwia mniejsza średnica szpuli ale daleki rzut większa, czyli odwrotnie. Np. 31mm rzuci dalej tym samym ciężarkiem jak 28mm bo napięta już linka na 31mm to większa dźwignia względem osi obrotu szpuli jak 28mm. Oczywiście 31mm trudniej wyhamować i zatrzymać od 28mm bo większa średnica to większy efekt zamachowego koła.

Kulki w łożyskach nie będą już mniejsze ale szpule będą jeszcze mniejszej średnicy. Micro szpulki będą rzucały dalej z innym typem łożysk.

Wodzik TW, większa dziurka najefektywniej działa w siłowych rzutach. Do takich rzutów lepszy jest multik cięższy i sztywniejszy.

Kapelusza uchylam w kafejce :)  Pozdrawiam
  • Like 1

Linka to część zestawu którą każdy musi dopasować pod siebie. Ja w każdym razie z egi pe 0.4 się nie polubiłem. W moich warunkach była zbyt cienka i delikatna za to g-soul upgrade x8 pe 0.6 wpasowała się w potrzeby idealnie. Ale to właśnie kwestia upodobań i warunków.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• Like 3

Linka to część zestawu którą każdy musi dopasować pod siebie. Ja w każdym razie z egi pe 0.4 się nie polubiłem. W moich warunkach była zbyt cienka i delikatna za to g-soul upgrade x8 pe 0.6 wpasowała się w potrzeby idealnie. Ale to właśnie kwestia upodobań i warunków.

Mam identyczne zdanie co Mateusz. Markowa japońska plecka typu YGK, Duel, Varivas jest przy tej średnicy tak cienka, że nie ma potrzeby wskakiwania w niższa średnice. Przy polowaniu na grube pstruchy wskakuje nawet #0.8 gdyż #0.6 jest w moich łowiska za cienka... G-soul Upgrade i WX8 Gesox konstrukcyjnie są świetnie wykonane, dają świetny poślizg przez co można osiągnąć większe odległościowki niż na konkurencyjnych plećkach firm nawet o oczko niższych  średnicą.

Sławek Egi jest porównywalne ale technologicznie lekko niżej. Mocniej też szarpie, gryzie...

Edytowane przez Andan
  • Like 2

A czy próbowałeś z egi metal w porównywalnej średnicy ?

Nie egi 0.6 nie miałem. Testowałem tylko 0.4 dwukrotnie i tak jak już mówiłem nie przypadło mi do gustu. Bardzo tasiemkowata i nie tak gładka i śliska. Za to bardzo mocna jak na tak cienką linkę.

• Like 1