Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki, muszę się zainteresować, choć w tej chwili szukam dobrej, cieniutkiej plecionki grubości 0,03-0,04mm do UL-casta. Pierwsza próba z plecionką Techron 0,03mm wypadła pomyślnie, nawet imitacja szerszenia (1,8g) leciała na około 10m, ale szukam czegoś jeszcze cieńszego.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Ja próbowałem z super cienkich linek nanofil 2 lb ale szybko zrezygnowałem z linek w stylu włosy anioła. No i linka specyficzna. Trzeba odpowiednio wiązać i zaciskać na mokro ale jest cieniutka i tania

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Nie zauważyłem takiej tendencji. Używałem go opisanego jako 0.06 mm.

Ed. Wg mnie do castingu jak najbardziej się nadaje. Co do puchnięcia, to nie pamiętam, czy musiałem mocniej skręcać hamulce multiplikatora, ale łowienie było bardzo komfortowe. 

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 2

Puchnie ale znacznie mniej niż żyłka. Ja również używam 0.12 bez problemów. Żyłką też można komfortowo łowić. Kwestia ustawień. Ja wiosną używam żyłki w lekkim zestawie. Varivas Bush trail najlepiej mi pasował. Teraz kupiłem mebaru gate. Zobaczymy co to będzie

• Like 4

Tutaj nanofil 0.12 (seledyn) i dla porównania duel hardcore x8 pe# 0.6 którego przekrój opisano jako 0.132. Ta linka jest jak dla mnie naprawdę cienka więc może 0.10 będzie akurat?f26e8c20b6b3b438bf2e585ddd169b8a.jpg

Na Chińską lekką szpule do tatuli weszło 135m

9a69fc8852ec0c6b8c1d6f27142e24ed.jpg

Edytowane przez Xiaou
  • Like 2

Daaaaaam no i najważniejsze (dzięki Hubert). W przypadku mojej chińskiej szpuli nanofil często wpada między szpule a body. Nie wiem jak będzie w Roro u ciebie Alex ale musisz się z tym liczyć.

• Like 2

Zastanów się Aleksandrze, czy jest sens. Czy super cienka linka poprawi Ci odległości rzutowe (no chyba, że nie o to chodzi) na tyle, żeby było to wyraźnie zauważalne? Nie sądzę. Za to ilość straconych przynęt wzrośnie. Jeżeli ciągle poszukujesz, to być może doszedłeś do momentu, kiedy trzeba się rozejrzeć za innym multiplikatorem, bo tylko on Cię ogranicza.. 

Kwestia ceny jest bardzo umowna. Jak sobie policzysz koszt Tatuli + szpulki RORO + zakup POTM-a+ Kongera Streeto + wydatek spowodowany szukaniem lepszych linek, to może się okazać, że już mógłbyś sobie coś fajnego zakupić. Kwestia linki stałaby się sprawą drugorzędną.

• Like 2

Hubert, to właściwie już nie sprawa odległości, bo w rzeczółkach, w których łowię UL-em są nawet zadowalające, rzucam 10-15m, a rzeczki mają 3-10m szerokości. Problem powstaje gdy rzucam pod prąd (w górę rzeczki), bo grubsza plecionka czasami tworzy na wodzie łuk, który trudno wyprostować, nie jest to zbyt częste, ale jednak zdarza się i jest upierdliwe. Myślałem, że uda się tego uniknąć, gdy linka będzie jeszcze cieńsza, ale może nie mam racji i niepotrzebnie się tym przejmuję.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1