Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Jest z tanich multików fishband podobno spoko opcja. Ja sam zaczynałem i na razie ten zestaw jest moim podstawowym teton sparowany z Shimano skorpionem w availu. Kupiony używany u nas na forum. Tsurinoya ma dość ciężka szpulę jeśli dobrze kojarzę. Może warto poszukać jakiejś markowej używki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Za 10 dolców można mieć dużo lżejszą szpulę

• Like 1

Nie bądźmy Piotrek takimi pesymistami ;) Wszak wraca moda na klasykę przez duże K, a za Japończykami stoją lata doświadczeń   :)  Fakt, że kawałek tortu chcą uszczknąć i Chińczycy ... Cóż, tylko pozazdrościć. Chciałbym aby u nas w kraju, ktoś produkował multiplikatory tak jak produkuje się blanki, które notabene baaardzo polecam i tak się składa, że mój ulubiony kij to patycor na blanku nanoflex.  Szkoda, że nie ma krótszych nanoflexów aniżeli te 2 metry w ofercie.

• Like 1

Za 10 dolców można mieć dużo lżejszą szpulę

Szkoda, że nie ma takich do Fishband Brilliance GH100. To zupełnie przyzwoite multiplikatory i mogłyby być tanią alternatywą dla niezamożnych fanów castingu ultralight.

Edytowane przez Alexspin

Szkoda, że nie ma takich do Fishband Brilliance GH100. To zupełnie przyzwoite multiplikatory i mogłyby być tanią alternatywą dla niezamożnych fanów castingu ultralight.

Wędkarstwo spinningowe nie jest tanim hobby, więc casting, w dodatku XUL/UL też tani nie będzie. W kolarstwie czy sportach motorowych jest podobnie, chcesz dobry sprzęt o dobrych parametrach to musisz zapłacić. Tania alternatywa dla drogiego sprzętu jest po prostu mrzonką.

• Like 6

Wędkarstwo spinningowe nie jest tanim hobby, więc casting, w dodatku XUL/UL też tani nie będzie. W kolarstwie czy sportach motorowych jest podobnie, chcesz dobry sprzęt o dobrych parametrach to musisz zapłacić. Tania alternatywa dla drogiego sprzętu jest po prostu mrzonką.

Kolejna "prawda objawiona", z którą nie do końca się zgadzam, a dlaczego poniżej.

Po pierwsze ustalcie dla tej "prawdy objawionej" konkretne przedziały gramatur dla UL czy XUL to będzie wiadomo o jakich przedziałach gramatur rozmawiamy ... Po drugie uważam, że UL (ale jeszcze nie wiem konkretnie jaki ;)) jest względnie dostępny finansowo dla większości przy "odrobinie" dobrych chęci. Co do XUL pełna zgoda, jest drogo, na razie. Rynek z czasem się nasyci czy to się komuś podoba czy nie ... Kwestia czasu.

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 1

XUL 0,01 - 1,250

UL  1,251 - 3,455

:D

Sensowny podział.

No i teraz się zacznie schodzenie do dolnej granicy XUL. Kto pierwszy, ile metrów, jaką przynęta. LUBIE TO!

Jedno tylko może stracić sens ale to i tak tylko na jakiś czas nieśmiertelne: "od ilu startuje"

Pozdrawiam

• Like 1

XUL 0,01 - 1,250

UL  1,251 - 3,455

:D

Pójdę dalej:

XUL 0,009-1,251

UL 1,250-3,456

:D  :D  :D

W obydwu przypadkach dół w XUL do ewidentnej do korekty bo jeszcze ktoś się głupot naczyta i zejdzie tak nisko ... A tak na poważnie to poniżej 0,5 - 0,7 grama to rzeźba i to konkretna, ale każdemu według potrzeb i jego preferencji.

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 2

Oczywiście to tylko żarty. Jakiekolwiek unormowanie zakresu UL/XUL jest śmieszne, a dyskusja na ten temat wybitnie akademicka. Jak słusznie napisał Sławek cyt.: "każdemu według potrzeb i jego preferencji"... ;)  :)

• Like 2

• 4 tygodnie później...

Cześć Amigos Multiplikators!

Sorry jeśli temat przez Was omówiony, żegluję raczej po muchowych rewirach ,ale ciekawi mnie Wasze zdanie o

Daiwa 20 Steez Air TW 500 2020

Leciutki, z dobrej rodziny... ktoś ma doświadczenia?

Kolega @ar22 ma Steeza Air i adebarana z availem. Trochę już porónywał te dwa multiki w wątku "Baitastingowe nowości". No ale może po kilku miesiącach pojawiły się jeszcze inne wnioski?? Ja póki co mam dodanego w koszyku Alphasa Air TW i czekam na 11.11 - rzutowo ponoć nie odbiega od steeza, współdzielą tą samą szpulkę

Edytowane przez pointman
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

Jak długo czekałeś na przesyłkę od momentu zamówienia?