Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym stronił od rzeczy z Ali. Nie lepiej kupić coś z Pl, czy Europy i mieć w razie czego serwis?

Serwis... W szpuli... Yhymmm

Trochę jakby mówić o serwisie gwarancyjnym młotka czy gwoździ...

Wysłane z mojego JNY-LX1 przy użyciu Tapatalka

• Like 6

Cześć Amigos Multiplikators!

Sorry jeśli temat przez Was omówiony, żegluję raczej po muchowych rewirach ,ale ciekawi mnie Wasze zdanie o

Daiwa 20 Steez Air TW 500 2020

Leciutki, z dobrej rodziny... ktoś ma doświadczenia?

Paweł, napisz jakie masz potrzeby ponieważ odpowiedź na Twoje zapytanie może zabrzmieć co najmniej lakonicznie

Serwis... W szpuli... Yhymmm

Trochę jakby mówić o serwisie gwarancyjnym młotka czy gwoździ...

Oczywistym jest, że miałem na myśli multiplikatory, kołowrotki, kije.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Panowie czy ktoś kojarzy jakąś lekką szpulkę 34mm do daiwy z ruchomym induktorem? Może być chińska. Nic poza KTF kahen nie przychodzi mi do głowy a pamiętam że było tego trochę.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Ja mam wolną jak chcesz. Pasuje do steeza

sv tw 1016 więc powinna spełniać Twoje wymagania

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez koval75

Ja próbowałem 3 krotnie i wiele zależy od fc. Z plecionką łatwiej i przyjemniej z mojego punktu widzenia. Najlepiej sprawdził mi się fc seaguar red code 4lb. Podsumowując za każdym razem wracam do plecionki i długiego przyponu.

Edytowane przez Xiaou
  • Like 2

Witam, przejście z plecionki na fluorokarbon może okazać się równie skuteczne jak z zmiana szpuli na tuningowaną albo zmiana ilości bloczków, odległości magnesu od wirnika, programu dc, docisku, systemu hamulców rzutowych czy w ogóle multika.

Mój nauczyciel mawiał, uśmiechając się przy tym chyba życzliwie, że jak czegoś nie wiem czy nie znam rozwiązania to muszę zwiększyć ruchliwość :D  Pozdrawiam

Edytowane przez king

Witam, do kontroli rzutów potrzebny jest System hamulców oraz Siła. Ulubionego Casta nie puszczamy z dłoni  ;)  To konieczne

System hamulców wybiera lub zmienia użytkownik, jak ma taką potrzebę. I nikomu nic do tego  :)

Hamuje reakcja ustawionej siły tj. docisku, odśrodkowej, elektromotorycznej, bezwładności czy ich wypadkowej. Najefektywniej hamują specjalsi tj. ceramiki, tw, sillenttune, zeroadjuster, boost.

Trzymać w garści najlepiej uczyć od małego  :)

Łowienie na plecionki czy fc to właśnie ustawienie siły bezwładności tzw. szpuli, sterowanie hamulcami za pomocą bezwładności, hamowanie. Pozdrawiam

Edytowane przez king
  • Like 2

Próbowałem żyłkę, skończyło się totalną klęską. Jeśli z FC są podobne kłopoty, to nawet nie będę próbował, wolę plecionkę i 1-metrowy przypon.

Ja żyłką varivasa twitch master oraz Bush trail jak się nie mylę (pomarańczowa) łowiłem całkiem komfortowo. Fc za to sztywniejszy puchnie mi bardziej na szpuli. Ostatniej wiosny miałem też żyłkę mebaru varivasa i również było w porządku. Wszystkie są miękkie i to pewnie pomaga

• Like 1

przykładem na sterowanie szpulą za pomocą bezwładności jest próba rozpędzenia pustej a potem wypełnionej plecionką czy fc i porównanie czasu ich obracania się.

Albo z ołowiem  :D , magiczne szpule, które obracają się, że aż 'kopara opada', baitcastingowa iluzja  :) 

Pusta szpula wystartuje najszybciej. Czytaj, najlżejsza najłatwiej rzuci najmniejszy cw. Niedaleko ale najłatwiej  

• Like 2

Ja pstrągi łowię teraz tylko żyłką. Najbardziej podchodzi mi Trabucco XPS. Szpula 100m kosztuje 20 zł. Nie skręca się nadmiernie, nie puchnie na szpuli. Bardzo łatwo ją rozplątać, ma dobrą wytrzymałość. Na pstrągi używam 0.20 mm.

Któregoś Dragona HM (hybryda mono + fluo) próbowałem dwa razy i zdecydowanie go nie polecam. Jest sztywny, bardzo pamiętliwy i cholernie puchnie na szpulce.

Stroft GTM zachowuje się podobnie jak Trabucco.

• Like 1

Piter, kiedyś Avail robił, ale już nie osiągalne. Chyba tylko rynek wtórny został, ale nie liczyłbym zbytnio na to. Jedno mogę potwierdzić. Jakbyś miał lekką szpulę do niego i dobre łożyska i oczywiście odpowiednio sparowany kij, spokojnie stajesz w szranki z topowymi konstrukcjami UL  obecnych na dzisiejszym rynku. Wiem, bo miałem okazję testować taki zestaw.

Edytowane przez Novis
  • Like 1

Witam, w castingu ultra light widać jak w soczewce, jak ważne jest sterowanie bezwładnością.

Likwidowanie luzów i napięć czy równoważenie szpulki, linki, cw - solidarne  :) , sprawiedliwe  :) - jest języczkiem uwagi systemów rzutowych i niezależnie od sił na których bazują. Pozdrawiam 

Ktoś widział, ewentualnie ma na zbyciu płytką szpulę do tego jegomościa?

Jakie koszta takiej zabawki? 72fc5f284aef6d5dd96aca3fac6ca326.jpg

Fajna zabawka. Gratulacje :) są do niego też szpule zpi z magnetykiem. Ale zapewne dostępne cudem.