Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 20 alphas air tw to najlepsza dziś oferta z uwagi na rozmiar 28 i ciężar szpulki ale scorpionek jest ładniejszy i wdzięczniejszy.

4x4svs to 16 ustawień. Można wymontować 3szt. stałych bloczków, pozostawić 3szt. ruchomych włączanych pokrętłem i mamy 1x4 a praktycznie 3 bo z wyłączonym systemem robi się kołtun. System pozostaje ale już zreformowany  ;)  

Pusta szpulka waży 12g, ma rozmiar 30 i pojemność mono 150m/0,23mm. Wypełniając ją częściowo fc zmniejszamy całkowitą wagę tzw. szpulki o kilka gram a plecionką jeszcze więcej. Skromnie ale zmniejszamy bezwładność  ;)  

Własny wkład i mamy inne sterowanie Systemem oraz Silą. Transformer wymaga przyswojenia. 3g poleci  swobodnie ale niedaleko. Ładny kolorek pozostaje bez zmian  :) 

Jak coś z reformami poszło nie tak, tj. brak Zrównoważenia szpulki-linki-cw  :D czy niepożądana Reakcja  :D , to na upartego można zmienić svs na magnetyk a szpulkę na tuningowaną. Pozdrawiam  

• Like 1

Szczerzę to mojego aldebarana 51 z availem na 2 bloczkach wspominam najlepiej. Super się spisywał.

Piotrek szpule Avail do scorpiona dostępne na Jeżyku

https://www.hedgehog-studio.co.jp/product/1909

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Xiaou
  • Like 1

Szczerzę to mojego aldebarana 51 z availem na 2 bloczkach wspominam najlepiej. Super się spisywał.

Piotrek szpule Avail do scorpiona dostępne na Jeżyku

https://www.hedgehog-studio.co.jp/product/1909

Część

Może się mylę ale ta szpula chyba nie podejdzie. Ona pasuje do wersji XT.

Po pudełku wnioskuję że pasować będzie ta

https://www.hedgehog-studio.co.jp/phone/product/1875

Pozdrowiam

Szpulka 6,16g [emoji15][emoji15]

A tu

Przypadkiem trafiłem na taką szpulę do tatuli

https://a.aliexpress.com/_BPuSc0

Wysłane z mojego JNY-LX1 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez pikeft
  • Like 1

Witam, na wałku szpuli scorpionka nie widać łożyska ale zawieszony jest na trzech. Shimano skopiowało rozwiązanie ABU zastosowane w legendarnym 2500C. Nawiasem drugi raz bo pierwszy w bantamku. Widoczne łożysko na wydłużonym wałku pojawiło się w calcutta. Dziś to pospolite. Do siłowych rzutów lepsze jak krótki wałek tylko na dwóch łożyskach, ponieważ poprawia spokojność biegu szpuli, a 'tisze jedziesz dalsze budziesz'  :)

W 20 metanium pasowanie łożyska szpuli dodatkowo poprawione jest uszczelką. Pozdrawiam

Witam, wałek szpulki na dwóch łożyskach jest sztywny. Na trzech, z dodatkowym łożyskiem w docisku, do zarzucania jest przesztywniony. Podczas rzutu trzy łożyska, lepiej jak dwa tłumią drgania. Przsztywnienie dodatkowymi łożyskami nie ma znaczenia w xul castingu ale do rzutów na długi dystans albo bardzo ciężkim cw już tak.

Wałek szpuli na dwóch łożyskach, odpowiednio poluzowany podłużnie jest idealny do pitch najmniejszym cw, do xul castingu na krótkim dystansie. Pozdrawiam 

A czym teraz kręcicie panowie? Bo coś nie mogę obrać kierunku na 2021 rok. Rozsądek podpowiada alphas air tw ale nie mogę się ostatecznie zdecydować.

Ja kręcę ,między innymi ,moją prawie już skończoną CQ, Jeszcze tylko dosłownie klika szczegółów i ten multik będzie zrobiony zupełnie tak, jak chciałem.

post-58370-0-18454100-1610651737_thumb.jpg

post-58370-0-28970600-1610651755_thumb.jpg

post-58370-0-36253000-1610651776_thumb.jpg

• Like 6

Witam, 17cc bfs ma szpulkę rozmiaru 32. Jak mamy miejsce do silnego wymachu rigiem z 2g ciężarkiem to nic jej nie przerzuci.

Ciekawe chyba, że jak miejsca do rzutu brakuje, zmniejszymy obciążenie riga poniżej 2g, założymy bardziej finezyjną przynętę to lepiej radzi sobie 20alphas air tw. Jego mniejsza szpulka rozmiaru 28 nie rzuci daleko ale wygodniej jak każda inna.

Ok 2-3g uwypuklają się zalety i nasilają problemy rozmiarów 32 i 28, dajła przerzuca szumano i na odwrót  :D

Optymalny rozmiar 30 abu garcia wyznaczyła już w 1974 roku dla najmniejszych 2500C i 1500C. Pozdrawiam   

Witam, byłbym bardzo mocno zdziwiony gdyby było inaczej  :)   

Na wałku szpuli 17cc bfs są trzy kulkowe łożyska najlepszej jakości, precyzyjnie osiowane. W tanich multikach nie zawsze się to udaje, a do tego jak jest jedno więcej to producent czuje się już zwolniony z ich lepszej jakości. Pozdrawiam

Witam, byłbym bardzo mocno zdziwiony gdyby było inaczej  :)   

Na wałku szpuli 17cc bfs są trzy kulkowe łożyska najlepszej jakości, precyzyjnie osiowane. W tanich multikach nie zawsze się to udaje, a do tego jak jest jedno więcej to producent czuje się już zwolniony z ich lepszej jakości. Pozdrawiam

na szczęście każde łożysko można sobie samemu wymienić

Witam, dobrze jak własnym wkładem można przerobić multik na lżejszy.

Wymiana 3szt. łożysk na szybsze, ich położenia względem osi wałka szpuli nie zmieni. Niedokładność zawieszenia ośki dodaje się, ogranicza swobodę jej obrotów. Trafić dokładnie wykonany tani multik to loteria. Pozdrawiam 

I nie musi być Steez. I może być jeszcze starsza konstrukcja, choć też nie będzie tanio. 

https://page.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/q363698795

Kiedyś miałem SS Aira i było fajnie, ale drugie podejście mnie rozczarowało.

Edytowane przez HaDe