Marcin1991 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Przychodzi czas i dla mojej osoby na UL. Zastanawiałem sie nad wyborem z dwóch modeli: *daiwa alphas ct sv 70 plus lzejsza szpula+lozyska*daiwa alphas air tw. Kij bedzie 1-7g 6lb. Glowne przeznaczenie bedzie pod okonie, czasem pstrąg, klen. Przynety to glownie male jigi plus gumka start 2g glowki plus gumka, Małe wahadełka, wirówki. W który młynek warto zainwestowac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Przynęty lotne. Finansowo (za mefistofishing) wyjdzie podobnie. Air ok. 1800, CT ok.1370 + szpula + łożyska. Dla lepszego samopoczucia - Air ma T-Wing System. . W przypadku zakupu CeTeka masz jeszcze drugą szpulę do wykorzystania. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 No właśnie o to chodzi ze cena suma sumarum bedzie podobna z tym i tym. Kwestia w co lepiej przycelowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Przynęty, które wymieniłeś są na tyle ciężkie i lotne, że różnice w użytkowaniu będą się zacierać. Na fejsbukowych grupach achy i ochy są nad Airem, z drugiej strony szpulki roro są cieżkie do wyrwania, bo sprzedają się jak ciepłe bułeczki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Ja bym wziął air z tw. W tej budzie jest poprostu ładniejsza. I tak będziesz latał tylko z lekko szpulą ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Nie mam za bardzo w planie kupowac do Aira szpuli ale w sumie. Moze pokusze sie o lekki tuning, szpula, lozyska, i reszte drobnych elementow w innym kolorze. Moze bym tetona kupil do zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 28 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Możesz też poszukać np. alphasa sv czy daiwe ss sv i kupić do nich lekkie około 6 gramowe szpule. Tak jak napisał Hubert główka 2 gramy i gumka to już kawał lotnika i na pewno podasz takie gramatury również sprzętem używanym. Jest jeszcze dizajnerska calcutta bfs czy np. abu garcia alc bf 7. Później i tak kupisz kolejny zestaw ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 (edytowane) Zapewne bedzie tez tak ze bede później wchodził w lzejsze i nieloty Ten Air spodobal mi sie, rozumiem ze biorac go do moich potrzeb na ta chwile nie bede musial dobierac lżejszej szpuli ? Calcutte chetnie bym przygarnal mam akurat do jerkow 201ke. Design jak dla mnie bomba Edytowane 28 Stycznia 2021 przez Marcin1991 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 28 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Witam, teoria mówi, że Aira jest najlepsza a praktyka to potwierdza Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Panowie mam wybór daiwa alphas air tw i CC bfs. W co lepiej przycelowac? Za daiwa przemawia lzejszosco 40g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Jakich przynęt chcesz używać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Minimum to 2g główka plus malutkie gumki, 3g wahadelka pstragowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Ja celowałbym w Aira, chociaż takie przynęty i CC bfs obsłuży. Legendy krążą, że i jakieś muchowe przynęty ogarniała 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Robiąc małą modernizację pewnie da się rzucać już micrusami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Rzucam samą mokrą plecionką.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BUBUATQ Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Mam CC bfs wez go bardzo dobry sprzęt, zawsze możesz kupić sobie do niego szpulę Availa i jeszcze bardziej zwiększyć osiągi. Na plus też to że jest cały aluminiowy a daiwa to w sumie plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 (edytowane) Jeżeli nie bierzemy pod uwagę ceny (CC + Avail + magnesy), to weź sobie Steeza Air. Już na starcie masz przewagę jeżeli chodzi o użyteczność. "Plastikiem" Daiwy się nie przejmuj, docenisz go zimą. Chociaż i tak znając życie, to skusi Cię uroda CC Jeżeli lubisz okrągłe full metal body, to możesz też zainteresować się Millionerką CT + dodatkową szpulką. Użytkowo Cię nie rozczaruje.BTW, wyższość Świąt... Edytowane 28 Marca 2021 przez HaDe 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Niestey Hubert ma rację. Jeśli lubisz ciepło w rączki chłodnym rankiem to cc może rozczarować choć wcale nie musi tak być bo użytkowo to ekstra klasa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 (edytowane) Mam CC BFS i nie mam "plastikowego" Steeza, ale mam "plastikową Daiwę T3 AIR i szczerze polecam. Mam również "plastikowego" Aldebarana BFS i tego polecam zdecydowanie najbardziej (choć obławiiany wczoraj "plastikowy" Skorpion BFS też jest super)Zaznaczam, że wszystkie mam w wersjach fabrycznych i plastikowość nie ma tutaj nic do walorów użytkowych Edytowane 28 Marca 2021 przez BOB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Witam , ogólnie nie mam do czynienia zadużo z castingiem poza jedna wędka na większe przynęty na szczupaki ale od dłuższego czasu chodzi mi po głowie casting pod okonie a w zasadzie chodzi mi o możliwość rzucania przynętami dołem tak od 5-7g całkowitej wagi czyli powiedzmy głowka 3-3.5g plus kaitek do 10-12g calkowitej masy, możecie polecić jakieś multiki , które ogarna taki zakres a nie będa z najwyższej półki powiedzmy coś w granicach 1000zł bez jakiegoś tuningu się dostanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Rzucam samą mokrą plecionką.. Podziwiam, ja doszedłem dopiero do agrafki, czy z wiatrem, czy pod wiatr - to już zależy od zastosowanego węzła 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Potwierdzam, wczoraj widziałem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulsar Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Witam , ogólnie nie mam do czynienia zadużo z castingiem poza jedna wędka na większe przynęty na szczupaki ale od dłuższego czasu chodzi mi po głowie casting pod okonie a w zasadzie chodzi mi o możliwość rzucania przynętami dołem tak od 5-7g całkowitej wagi czyli powiedzmy głowka 3-3.5g plus kaitek do 10-12g calkowitej masy, możecie polecić jakieś multiki , które ogarna taki zakres a nie będa z najwyższej półki powiedzmy coś w granicach 1000zł bez jakiegoś tuningu się dostanie?Ja bym w tym przedziale cenowym poszukał używanego Alphasa CT SV 70 lub dołożył 3 stówki i kupił nówkę. Ten multiplikator tak mi się spodobał, że myślę o zakupie drugiej sztuki. Jednego dnia łowię nim pstrągi na lekko, drugiego zapinam konkretne pstrągowe woblery a trzeciego idę na szczupaki z przynętami do 20 gram. Jest to bardzo uniwersalna i użytkowa maszyna, którą mogę polecić z czystym sumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Rzucam samą mokrą plecionką.. Ja też, a najdalsze rzuty osiągam jak rzucam razem ze szpulką, na której plecionka jest nawinięta ???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietekK Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Daiwa Tatula CT type R z lekką szpulą też komfortowo daje radę te 3 gramy plus drobna gumka rzędu tanta 1,5 " . 2 gramy + gumka również poleci . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi