Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Przychodzi czas i dla mojej osoby na UL. Zastanawiałem sie nad wyborem z dwóch modeli:

*daiwa alphas ct sv 70 plus lzejsza szpula+lozyska

*daiwa alphas air tw.

Kij bedzie 1-7g 6lb. Glowne przeznaczenie bedzie pod okonie, czasem pstrąg, klen. Przynety to glownie male jigi plus gumka start 2g glowki plus gumka, Małe wahadełka, wirówki.

W który młynek warto zainwestowac ?

Przynęty lotne. Finansowo (za mefistofishing) wyjdzie podobnie. Air ok. 1800, CT ok.1370 + szpula + łożyska. Dla lepszego samopoczucia - Air ma T-Wing System.   ;) . W przypadku zakupu CeTeka masz jeszcze drugą szpulę do wykorzystania.

• Like 2

Przynęty, które wymieniłeś są na tyle ciężkie i lotne, że różnice w użytkowaniu będą się zacierać. Na fejsbukowych grupach achy i ochy są nad Airem, z drugiej strony szpulki roro są cieżkie do wyrwania, bo sprzedają się jak ciepłe bułeczki  ;)

• Like 1

Możesz też poszukać np. alphasa sv czy daiwe ss sv i kupić do nich lekkie około 6 gramowe szpule. Tak jak napisał Hubert główka 2 gramy i gumka to już kawał lotnika i na pewno podasz takie gramatury również sprzętem używanym. Jest jeszcze dizajnerska calcutta bfs czy np. abu garcia alc bf 7. Później i tak kupisz kolejny zestaw ????

Zapewne bedzie tez tak ze bede później wchodził w lzejsze i nieloty :D

Ten Air spodobal mi sie, rozumiem ze biorac go do moich potrzeb na ta chwile nie bede musial dobierac lżejszej szpuli ?

Calcutte chetnie bym przygarnal :D mam akurat do jerkow 201ke. Design jak dla mnie bomba

Edytowane przez Marcin1991

• 1 miesiąc temu...

Jeżeli nie bierzemy pod uwagę ceny (CC + Avail + magnesy), to weź sobie Steeza Air. Już na starcie masz przewagę jeżeli chodzi o użyteczność. "Plastikiem" Daiwy się nie przejmuj, docenisz go zimą. Chociaż i tak znając życie, to skusi Cię uroda CC  :D  Jeżeli lubisz okrągłe full metal body, to możesz też zainteresować się Millionerką CT + dodatkową szpulką. Użytkowo Cię nie rozczaruje.

BTW, wyższość Świąt... ;)

Edytowane przez HaDe
  • Like 3

Mam CC BFS i nie mam "plastikowego" Steeza, ale mam "plastikową Daiwę T3 AIR i szczerze polecam. Mam również "plastikowego" Aldebarana BFS i tego polecam zdecydowanie najbardziej (choć obławiiany wczoraj "plastikowy" Skorpion BFS też jest super)

Zaznaczam, że wszystkie mam w wersjach fabrycznych i plastikowość nie ma tutaj nic do walorów użytkowych ;)  :)

Edytowane przez BOB
  • Like 1

Witam , ogólnie nie mam do czynienia zadużo  z castingiem poza jedna wędka na większe przynęty na szczupaki ale od dłuższego czasu chodzi mi po głowie casting pod okonie a w zasadzie chodzi mi o możliwość rzucania przynętami dołem tak od 5-7g całkowitej wagi czyli powiedzmy głowka 3-3.5g plus kaitek do 10-12g calkowitej masy, możecie polecić jakieś multiki , które ogarna taki zakres a nie będa z najwyższej półki powiedzmy coś w granicach 1000zł bez jakiegoś tuningu się dostanie?

Witam , ogólnie nie mam do czynienia zadużo  z castingiem poza jedna wędka na większe przynęty na szczupaki ale od dłuższego czasu chodzi mi po głowie casting pod okonie a w zasadzie chodzi mi o możliwość rzucania przynętami dołem tak od 5-7g całkowitej wagi czyli powiedzmy głowka 3-3.5g plus kaitek do 10-12g calkowitej masy, możecie polecić jakieś multiki , które ogarna taki zakres a nie będa z najwyższej półki powiedzmy coś w granicach 1000zł bez jakiegoś tuningu się dostanie?

Ja bym w tym przedziale cenowym poszukał używanego Alphasa CT SV 70 lub dołożył 3 stówki i kupił nówkę. Ten multiplikator tak mi się spodobał, że myślę o zakupie drugiej sztuki. Jednego dnia łowię nim pstrągi na lekko, drugiego zapinam konkretne pstrągowe woblery a trzeciego idę na szczupaki z przynętami do 20 gram. Jest to bardzo uniwersalna i użytkowa maszyna, którą mogę polecić z czystym sumieniem.