bob74 Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Ja też, a najdalsze rzuty osiągam jak rzucam razem ze szpulką, na której plecionka jest nawinięta ... proponuję zanurzenie zestawu w wodzie, odkręcenie multiplikatora i rzut... odległość, jak sądzę, będzie już satysfakcjonująca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) Witam, mokra plecionka może być już cięższa od bait finesse. Nie ma przewagi flycastingu nad baitcastingiem czy baitfishingu nad flyfishingiem Do Bait Finesse musi być Spool, najlżejsza i najmniejszego rozmiaru. Najlepsza z obecnie dostępnych ma 28mm średnicy, 19mm szerokości, pojemność żyłki 0,235mm 45m i krótki wałek na dwóch łożyskach. Jak do Airy lub 20alphas air tw czy 20steez air tw 500. Do dłuższych rzutów lepsza jest spool 32mm średnicy, 19mm szerokości, pojemności żyłki 0,235mm 45m i z tzw. szpilą na trzech łożyskach, jak do 16aldebaran bfs xg czy 17calcutta conquest bfs. Cała reszta odstaje, również news 21, z uwagi na większy rozmiar, ciężar albo brak praktyki w bfs. Stary podział rynku xul baitcasting pomiędzy szumano i dajła wyglądał podobnie. Presso i pixi miało szpulkę średnicy 31mm i szerokości 22mm a calcutta 50/51 30mm na 25mm Nawiasem extremely light spool średnicy 30mm ze szpilą Abu garcia zrobiło w 1974 a Shimano już w 1991. Tyle, że szpule ważyły ok 17 i 15g. Dzisiaj odpowiednie wałki i szpule z duralu, do tego mniejszej pojemności, ważą ok 5,5g. Do Airy ok 4g i klientum multum. Pozdrawiam Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez king 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pointman Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Ciekawe porównanie chińskich multików: https://fishingdiscoveries.com/ul-baitcaster-review/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 (edytowane) Ciekawe porównanie chińskich multików: https://fishingdiscoveries.com/ul-baitcaster-review/8go mam pierwsze szczepienie. Jak sie będę dobrze czuł to może w sobotę? ...wiesz co i gdzie Edytowane 4 Kwietnia 2021 przez BOB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pointman Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 8go mam pierwsze szczepienie. Jak sie będę dobrze czuł to może w sobotę? ...wiesz co i gdzie Jasne, sobota jest ok. Szczegóły ustalimy na priv. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Witam,a artykule o airze pojawiła się tzw. teoria dajły, zmniejszania średnicy szpuli co poprawia właściwości rzutowe.Teoretyzowanie jest prawdziwe ale nie jest meid in Dzapaan. Niezainteresowani naturą baitcastingu mogą najprościej 'wkuć na blachę' że ułatwienie startu obracania się szpuli zapewnia zmniejszenie jej średnicy.Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 The quite radical Diawa engineering theory that making the spool smaller in diameter (and not only lighter) could create better casting performance seems to have been correct... Eee tam zmniejszenie wagi szpulki to pikuś, zmniejszenie jej średnicy to jest dopiero potęga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) 1. ... w artykule o airze pojawiła się tzw. teoria dajły, zmniejszania średnicy szpuli co poprawia właściwości rzutowe...2. .... Eee tam zmniejszenie wagi szpulki to pikuś, zmniejszenie jej średnicy to jest dopiero potęga ...Ad. 131 mm szpulka K.T.F. lepiej sobie radzi niż fabryczne 28 mm Aira. Mam na myśli rzucanie tymi ekstremalnie lekkimi przynętami. Ad. 2Dziś sobie porównałem cięższe 28 mm vs lżejsze 30. W tym akurat przypadku średnica z wagą przegrała. I nie pomógł air rotor. Edit. Ale za to 4.5 g szpula zamiast fabrycznej 8.1 zapewne będzie robić robotę. No i z plecionką, a nie mono. Edytowane 11 Kwietnia 2021 przez HaDe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Komu było 'pod górkę' na lekcje praw natury, jak to mówią, nie jest 'oczywistą oczywistością' czy nie 'dotarło wreszcie' jakie jest zysk zmniejszania średnicy szpulki niech porówna steez 700 i 500, np. z japantackle. Droższa jest lepsza taka jest fizis szpulki najmniejszego rozmiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 The quite radical Diawa engineering theory that making the spool smaller in diameter (and not only lighter) could create better casting performance seems to have been correct... Eee tam zmniejszenie wagi szpulki to pikuś, zmniejszenie jej średnicy to jest dopiero potęga To jest taka ich teoria w stylu 'odgrzewanie starego kotleta'. Przypomnę, że Daiwa już dawno miała multiki o średnicy szpuli 29 mm. http://www.multiplikator.pl/sprzet/142-czarna-perelkaNo to jak teraz wypuścili 28 mm to też mi wielkie halo... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) Wybacz, ale już nie nadążam. Porównujesz szpulę sv z 700 do tej z 500?Proponuję wykonać kilkadziesiąt rzutów takimi mikrusami w konfiguracji z różnymi wędziskami. Edytowane 11 Kwietnia 2021 przez HaDe 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Spoko, przyjemnego rzucania, jak domniemam zamienną, lżejszą szpulką 30mm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 To jest taka ich teoria w stylu 'odgrzewanie starego kotleta'. Przypomnę, że Daiwa już dawno miała multiki o średnicy szpuli 29 mm. http://www.multiplikator.pl/sprzet/142-czarna-perelkaNo to jak teraz wypuścili 28 mm to też mi wielkie halo...A jak ktoś ma wątpliwości to zapraszam. Poczciwa tysiączka stoi u mnie w szafie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 To nie jest 'ich teoria' zmniejszania średnicy szpulki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 A tak poza tym dzieje się u Was coś ciekawego? ???????????? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 ważenie szpul zaliczone teraz mierzymy średnice 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) A tak poza tym dzieje się u Was coś ciekawego? Nie wiem czy dla innych ciekawe, ale dla mnie tak Edytowane 11 Kwietnia 2021 przez Sławek Nikt 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zrobiłeś przemeblowanie i elegancko. ???????????? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Nie wiem czy dla innych ciekawe, ale dla mnie tak nam.jpgWarto poszerzyć ten wąski kadr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) 4G wagi szpulki to już pikuś na czasie są sny o Potędze Działania zmniejszania jej średnicy Edytowane 11 Kwietnia 2021 przez king Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Screenshot_20210411_195741.jpgRozwaliłeś mnie tym Toyem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Witam, po prostu 4G dominowały ale działanie 28mm przywraca równowagę, potężnie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Rozwaliłeś mnie tym Toyem ???????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Witam, 28mm skraca dystans szpeju do ośki, ułatwia Obrót Szybciej jak odchudzanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi