Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też, a najdalsze rzuty osiągam jak rzucam razem ze szpulką, na której plecionka jest nawinięta

... proponuję zanurzenie zestawu w wodzie, odkręcenie multiplikatora i rzut... odległość, jak sądzę, będzie już satysfakcjonująca... ;)

Witam, mokra plecionka może być już cięższa od bait finesse. Nie ma przewagi flycastingu nad baitcastingiem czy baitfishingu nad flyfishingiem  :)

Do Bait Finesse musi być Spool, najlżejsza i najmniejszego rozmiaru. Najlepsza z obecnie dostępnych ma 28mm średnicy, 19mm szerokości, pojemność żyłki 0,235mm 45m i krótki wałek na dwóch łożyskach. Jak do Airy  :D lub 20alphas air tw czy 20steez air tw 500. Do dłuższych rzutów lepsza jest spool 32mm średnicy, 19mm szerokości, pojemności żyłki 0,235mm 45m i z tzw. szpilą na trzech łożyskach, jak do 16aldebaran bfs xg czy 17calcutta conquest bfs. Cała reszta odstaje, również news 21, z uwagi na większy rozmiar, ciężar albo brak praktyki w bfs. Stary podział rynku xul baitcasting pomiędzy szumano i dajła wyglądał podobnie. Presso i pixi miało szpulkę średnicy 31mm i szerokości 22mm a calcutta 50/51 30mm na 25mm ;) Nawiasem extremely light spool średnicy 30mm ze szpilą Abu garcia zrobiło w 1974 a Shimano już w 1991. Tyle, że szpule ważyły ok 17 i 15g. Dzisiaj odpowiednie wałki i szpule z duralu, do tego mniejszej pojemności, ważą ok 5,5g. Do Airy ok 4g i klientum multum. Pozdrawiam  

Edytowane przez king
  • Like 1

Witam,

a artykule o airze pojawiła się tzw. teoria dajły, zmniejszania średnicy szpuli co poprawia właściwości rzutowe.

Teoretyzowanie jest prawdziwe ale nie jest meid in Dzapaan. Niezainteresowani naturą baitcastingu  :) mogą najprościej 'wkuć na blachę' że ułatwienie startu obracania się szpuli zapewnia zmniejszenie jej średnicy.

Pozdrawiam

• Like 1

1. ... w artykule o airze pojawiła się tzw. teoria dajły, zmniejszania średnicy szpuli co poprawia właściwości rzutowe...

2. .... Eee tam zmniejszenie wagi szpulki to pikuś, zmniejszenie jej średnicy to jest dopiero potęga  :D...

Ad. 1

31 mm szpulka K.T.F. lepiej sobie radzi niż fabryczne 28 mm Aira. Mam na myśli rzucanie tymi ekstremalnie lekkimi przynętami. 

Ad. 2

Dziś sobie porównałem cięższe 28 mm vs lżejsze 30. W tym akurat przypadku średnica z wagą przegrała. I nie pomógł air rotor.

Edit. Ale za to 4.5 g szpula  zamiast fabrycznej 8.1 zapewne będzie robić robotę. No i z plecionką, a nie mono.

Edytowane przez HaDe
  • Like 1

Komu było 'pod górkę' na lekcje praw natury, jak to mówią, nie jest 'oczywistą oczywistością' czy nie 'dotarło wreszcie' jakie jest zysk zmniejszania średnicy szpulki niech porówna steez 700 i 500, np. z japantackle. Droższa jest lepsza  ;) taka jest fizis szpulki najmniejszego rozmiaru.

The quite radical Diawa engineering theory that making the spool smaller in diameter (and not only lighter) could create better casting performance seems to have been correct...

Eee tam zmniejszenie wagi szpulki to pikuś, zmniejszenie jej średnicy to jest dopiero potęga  :D

To jest taka ich teoria w stylu 'odgrzewanie starego kotleta'. Przypomnę, że Daiwa już dawno miała multiki o średnicy szpuli 29 mm. http://www.multiplikator.pl/sprzet/142-czarna-perelka

No to jak teraz wypuścili 28 mm to też mi wielkie halo...

• Like 3

To jest taka ich teoria w stylu 'odgrzewanie starego kotleta'. Przypomnę, że Daiwa już dawno miała multiki o średnicy szpuli 29 mm. http://www.multiplikator.pl/sprzet/142-czarna-perelka

No to jak teraz wypuścili 28 mm to też mi wielkie halo...

A jak ktoś ma wątpliwości to zapraszam. Poczciwa tysiączka stoi u mnie w szafie ;)

• Like 1