saw Opublikowano 5 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 Widzę @ Sławek Sobolewski że wcale tak cienko UL nie łowisz . Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka przeważnie linka 5-6lb, fluoro 3lb, główki od 1,5g, wobki od 2g, raczej "cieniej" nie łowię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietekK Opublikowano 5 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 przeważnie linka 5-6lb, fluoro 3lb, główki od 1,5g, wobki od 2g, raczej "cieniej" nie łowię.Ta plecionka na zdjęciu wygląda nieco grubiej . ale to pewnie tylko złudzenie optyczne ,, kolor" . Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerryM Opublikowano 5 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 Jest jeszcze coś takiego NSL-S702UL/BF tyle, że to fast. https://www.majorcraft.co.jp/roditem/4414?lang=en Mam z tej serii Aji do 12g w spinie opisany jako xfast i rzeczywiście tak jest, są to całkiem fajne kije, ale bez szału. Może tu coś dobierzesz:https://sklep.brc.com.pl/pl/p/Blanki-SUZUKI-blanks%2C-seria-RXFS%2C-wklejki/1473 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pointman Opublikowano 6 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2021 (edytowane) Szkoda że rynek nic nie oferuje ciekawszego z kijków oprócz tych na aliexpress. Myślałem że to multik będzie głównym problemem... a tu proszę - brak prętów. Zatem jaki blank byłby dobry do gumek o łącznej masie 1,5-6g? Podstawa to: mega czuły, 8lb, dł 1,98-2,13m akcja x-fast lub fast. Najchętniej wklejka ale nie wiem jak to się ma do ładowania kija. Zbrojenie spiralne w torzite. Jestem zupełnie zielony w cascie, dopiero rzuty mi zaczynają wychodzić ale chcę kupić raz i zamknąć temat. Wielka prośba o pomoc Mam prawie identyczne preferencje odnośnie wędki jak Ty, z tym iż ja szukam wędki nieco słabszej, tak do 6lb. Do tej pory przerobiłem:- tsurinoya proflex c632ul: fajna wędka, bardzo czuła, ogarniająca wskazaną gramaturę. Dla mnie była ciut za ciężka (ponad 100gr) i za sztywna w dole. Ogólnie dobrze ją wspominam- major craft NSL-S702UL/BF. Niby fast i rockfish, ale wklejka miękka i moim zdaniem jeśli chodzi o animację gumek to max 4gr łącznej masy. Dla mnie mniej czuła niż wspomniany proflex- wędka bodajże manyfik championship prototype, jest to custom na 95% na blanku matagi tr60 super trout w spirali i tortize. Bardzo fajna i czuła pozycja, ale do przynęt o całkowitej masie max 4gr. Nadal ją mam i ze mna zostanie, ale tak jak Ty szukam coś dłuższego, szybszego i mocniejszego, więc póki co przejściowo kupiłem tetona zielonego TTC602LS, jest to bardzo dobra wędka, ale te 20cm długości by się przydało więc na poważnie rozważam zamówienie customa na blanku FR70UL2. Tutaj masz filmik gdzie Bartek z bb custom rods omawia blanki okoniowe. Bartek jako jeden z nielicznych rodbuilderów łowi castem ul, więc warto go posłuchać:https://youtu.be/Tthhj-NwSXQOczywiście weź poprawkę iż pracownia handluje tymi blankami, niemniej jednak filmik warto obejrzeć Edytowane 6 Lipca 2021 przez pointman 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 7 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 Nastompią testy na koniec ...http://slownik.omat.pl/10063/nastapic-czy-nastompic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 7 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 FR70UL2 nie znam. Przed kupnem warto by jeszcze zapytać o trwałość tych blanków i czy nie są suche. Poza tym zapowiada się ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 7 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 Nabyłem przed wczoraj od Łukasza @~30 patyczaka i poprosiłem go o przerobienie streeto air xul na casta i on powinien być bardzo mocno zbliżony do tego czego szukałem. Dzida/Szpada/Wykałaczka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 7 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 uchwyt kołowrotka wygląda na extremalnie niewygodny... chyba, że celem było zwiększenie czucia przez bezpośredni kontakt ręki z blankiem:) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pointman Opublikowano 7 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 (edytowane) uchwyt kołowrotka wygląda na extremalnie niewygodny... chyba, że celem było zwiększenie czucia przez bezpośredni kontakt ręki z blankiem:) Dlaczego ? Ja tam lubie skts i to najlepiej bez żadnego insertu . Cast to nie spin, dla mnie w wygodzie chwytu większą rolę odgrywa ergonomia multika. Jednak rozumiem iż jest to sprawa indywidualna i każdemu pasuje coś innego Edytowane 7 Lipca 2021 przez pointman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 7 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 jesli Tobie taki pasuje to spoko:)to nie kwestia insertu, w caście on i tak nie ma znaczenia... ja po prostu sobie nie wyobrażam nie miec oparcia dla dłoni za pazurem... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cub# Opublikowano 7 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 Ja tam na pazurze trzymam palec, a resztę dloni na multiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 7 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 ja trzymam tak, że pazur mam między małym a serdecznym palcem i trzymam w sumie za multik, na dole już nic więcej nie potrzebuję 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 8 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2021 uchwyt kołowrotka wygląda na extremalnie niewygodny... chyba, że celem było zwiększenie czucia przez bezpośredni kontakt ręki z blankiem:) jesli Tobie taki pasuje to spoko:)to nie kwestia insertu, w caście on i tak nie ma znaczenia... ja po prostu sobie nie wyobrażam nie miec oparcia dla dłoni za pazurem...Mam dokładnie takie same odczucia, ale jeśli komuś pasuje, to dyskusja jest jałowa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 14 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Ostatecznie zdecydowałem się na wariant kupna używki z pracowni. Szybko i tanio. Kwestia jeszcze nie była prosta bo kij ma ślady użytkowania. Ryzykownie brać w ciemno. Nie wiedziałem jak ugryźć temat więc wyskoczyłem z propozycją do sprzedającego by nakręcił film jak podnosi 0,5l Zatem kij jest już u mnie. Matagi Super mebaru m (choć opis do 4g wskazuje że mógłby to być L)Krótki wypad z nową lżejszą szpulką z aliexpress i nowym ygk upgrade 0.5 PE i powiem że wyniki co najmniej zadowalające. Wiadomo najlepszym rozwiązaniem byłby kij z oss lub boron ale i tak jest na tyle dobrze że chyba mogę zamknąć temat na długi czas. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horac Opublikowano 14 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 ja polecam Daimond UL 1-7g. Od 1g wszystko z tego lata. 2g + kajtek 2.5 bez wysiłku na 2x metrów. Wszystkie ryby tym wyciągam, łącznie z sandaczami do 5x, które raczej przyłowem są przy okoniach. Bardzo fajny blank, kapitalnie ładuje przy castingu małe przynęty. Oczywiście lwia część roboty to Daiwa Alphas Air TW. Taki zestaw sprawdza mi się świetnie. Kij spokojnie pozwala na 7g + 3 cale smukłe, zaczynając od 1g czeburaszek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silesian Dream Opublikowano 14 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Ostatecznie zdecydowałem się na wariant kupna używki z pracowni. Szybko i tanio. Kwestia jeszcze nie była prosta bo kij ma ślady użytkowania. Ryzykownie brać w ciemno. IMG-20210616-WA0007.jpg IMG-20210616-WA0006.jpg Nie wiedziałem jak ugryźć temat więc wyskoczyłem z propozycją do sprzedającego by nakręcił film jak podnosi 0,5l IMG_20210714_221615.jpg IMG_20210714_221552.jpg IMG_20210714_221631.jpg Zatem kij jest już u mnie. Matagi Super mebaru m (choć opis do 4g wskazuje że mógłby to być L)Krótki wypad z nową lżejszą szpulką z aliexpress i nowym ygk upgrade 0.5 PE i powiem że wyniki co najmniej zadowalające. Wiadomo najlepszym rozwiązaniem byłby kij z oss lub boron ale i tak jest na tyle dobrze że chyba mogę zamknąć temat na długi czas. IMG_20210714_211130.jpgSuper, teraz niech tylko wyciąga ryby, jedna za drugą. [emoji106] Ciekawie pomalowany uchwyt, wrzuć jakieś zdjęcie z widocznym całym dolnikiem. [emoji3] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 14 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 ja polecam Daimond UL 1-7g. Od 1g wszystko z tego lata. 2g + kajtek 2.5 bez wysiłku na 2x metrów. Wszystkie ryby tym wyciągam, łącznie z sandaczami do 5x, które raczej przyłowem są przy okoniach. Bardzo fajny blank, kapitalnie ładuje przy castingu małe przynęty. Oczywiście lwia część roboty to Daiwa Alphas Air TW. Taki zestaw sprawdza mi się świetnie. Kij spokojnie pozwala na 7g + 3 cale smukłe, zaczynając od 1g czeburaszek Mówisz o tym 6lb ?Wlansie taki mi Bartek składa. Początkowo miał być ten do 5g ale zdecydowałem się na ten. I będę miał ten sam młynek co ty. Od ilu najniżej jesteś w stanie rzucić t6m zestawem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 15 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2021 Tak wygląda dolnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 15 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2021 Super, teraz niech tylko wyciąga ryby, jedna za drugą. [emoji106] Ciekawie pomalowany uchwyt, wrzuć jakieś zdjęcie z widocznym całym dolnikiem. [emoji3] Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkTen uchwyt może być barwiony w masie aczkolwiek trzeba by sprawdzić na stronie Matagi bo to chyba od matagi jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 15 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2021 Są podobne http://www.matagi.co.jp/english/prs/paintedreelseats.html Na środku nakrętki jest punkt ciężkości. Chyba dobrze wyważone bo po dwóch godzinach nie boli łapa. Torzite po całości bez spirali. Wklejka dobrze ładuje a były obawy po rozmowie z jednym z rodbuiderów że tak ogólnie wklejki nie bardzo pod cast ze względu na rzuty właśnie. Po tych wszystkich wątpliwościach teraz pozostaje się już tylko dobrze bawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silesian Dream Opublikowano 15 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2021 Tak wygląda dolnik IMG_20210715_065205.jpg IMG_20210715_065102.jpgŁadniutki, oby służył jak najdłużej. [emoji3] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horac Opublikowano 15 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2021 Mówisz o tym 6lb ?Wlansie taki mi Bartek składa. Początkowo miał być ten do 5g ale zdecydowałem się na ten. I będę miał ten sam młynek co ty.Od ilu najniżej jesteś w stanie rzucić t6m zestawem ? ta, jeśli chodzi o dół to 1g + 1.5 cala tanta leci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 Jak wam się prowadzi gumki takimi zestawami?Łatwiej/wygodniej niż zwykłem spinem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 20 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2022 (edytowane) Temat poleciał w dół,troszkę podbiję Zwłaszcza jeśli ktoś chce zacząć nieco podstawowych informacji w poniższym filmie jest.Jest sporo chinoli,jest o legitnych BFS-ach Ja obejrzałem z ciekawością. Edytowane 20 Stycznia 2022 przez drag 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koń Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2022 (edytowane) Dzień dobry wszystkim i pozdrawiam - po pewnym okresie poczytywania przyszedł czas na pierwsze pytanie. Szukam wędki pod okoniowanie, nie do końca taki ultra light. Długość między 1,90 a 2,10 m (optymalnie 2,00 m), najlepiej dwuskład, fast, tubular, i co najważniejsze rzeczywiste c.w. w zakresie 2-7, maks 3-8 g. Generalnie chciałbym, żeby kij był w stanie rzucić główką 1,5 g plus dwucalowy kajtek, woblerem 4 g, i żeby dało nim się podbić główkę 6-7 g plus kajtek 3 cale. Ale nie więcej! Budżet - najlepiej do 500, w przypadku totalnej posuchy do 1000 zł. Obecnie mam na rozkładzie i w rękach:Tsurinoyę Dexterity 2,19 m, c.w. nominalnie 1-5 g - ale jest to wklejka, i przy mocniej pracujących małych woblerkach albo główkach 6 g plus guma nie działa to jak powinno podczas prowadzenia;Jaxona Altezza Supra, 2,00 m, c.w. nominalne 0,5-6 g, która została przeze mnie przerobiona ze spina w casting. W rzeczywistości ten kij kończy się dopiero na 10 g plus kopyto 3 cale lub 12 g plus kajtek 3 cale, więc jest za mocny do moich oczekiwań;Kongera Streeto 2,00 m, c.w. nominalne 1-9 g. Streeto odebrałem dziś, z nadzieją na prawidłowy opis. Niestety, jest nieco mocniejszy od Altezzy, więc pudło... Z kijów dostępnych do zamówienia w Polsce nic nie przychodzi mi do głowy, co przeszło by przez filtr opinii użytkowników. Prawie wszystkie mają zaniżone przez producenta c.w. Rozważałem też zakup wędek z chin, a mianowicie: Kuying Teton TTC-510S - fast, tubular, 1,8 m (przykrótki), c.w. 2-8 g (co ciekawe, podobno tak faktycznie jest według youtube), i 54 g wagi (!). Koszt - 570 zł; Tsurinoya Ajing-C752UL - fast, tubular, 2,26 m (długawy), c.w. 0,6-7g (w rzeczywistości minimalnie więcej, jeśli wierzyć komentarzom i youtubowi) i 82 g wagi. Koszt - 500 zł.Nie ma jednak za bardzo o nich rzetelnych informacji, przynajmniej nie na tyle, żeby bez wahania kliknąć "kupuj". Może tutaj ktoś miał z nimi styczność? W przypadku, gdy nie ma na rynku nic co by spełniało moje oczekiwania, mogę ukręcić sobie taki kij sam - potrzebował bym tylko popchnięcia we właściwym kierunku jeśli chodzi o wybór blanku. Na razie myślę o wyborze między Qualią XPSJ682L, XSJ702L z tych szybszych, lub MHX S781-2, S871-2 patrząc w stronę med-fastów. Budżet podobnie jak wyżej, ale oczywiście za cały kij, nie sam blank. W ramach skrajnej desperacji mogę ponownie wykonać manewr jak z Altezzą - przezbroić w casta jakiś spinning. Edytowane 27 Stycznia 2022 przez Koń 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi