Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za podpowiedź, podzwoniłem w tygodniu dopytać o dostępność - niestety nie ma go nigdzie w zasięgu wizyty osobistej.

Przesuwam nieco moje oczekiwania z kija kupnego na ukręcenie go samodzielnie. Biorę pod uwagę dwa blanki, Qualię XPSJ682L albo XSJ702L. Wątek o blankach Qualii przeczytałem, i nie jestem do końca pewien na który z tych dwóch blanków postawić. Docelowo kijek będzie zbrojony w Torzity, żeby na blanku było jak najlżej (SG nie biorę pod uwagę).

Jak pisałem wyżej, w dole 1,5 grama i Shiner 2 cale w górze 6 i Shiner 3 cale. Zazwyczaj jednak będzie to główka 2,5-4 gramy z takimi gumami. Łowienie gumami to będzie 80-90% obłożenia kija, pozostałe 20-10% to lotne, nieduże woblerki (ok 4 gramów).

Z opisów z forum wydaje się, że XPSJ682L będzie bardziej dopasowany do gum, ale może nie do końca ogarniać te cięższe główki. Z kolei XSJ702L powinien ogarnąć wskazane przynęty, ale chyba nieco mniej nadaje się do gum. Ma ktoś może (albo miał) obywa blanki i byłby w stanie podzielić się opinią w kontekście powyższych wymagań? Łowi ktoś może tymi kijami zbrojonymi pod casta?

• 1 miesiąc temu...

Dzięki za podpowiedź, podzwoniłem w tygodniu dopytać o dostępność - niestety nie ma go nigdzie w zasięgu wizyty osobistej.

Przesuwam nieco moje oczekiwania z kija kupnego na ukręcenie go samodzielnie. Biorę pod uwagę dwa blanki, Qualię XPSJ682L albo XSJ702L. Wątek o blankach Qualii przeczytałem, i nie jestem do końca pewien na który z tych dwóch blanków postawić. Docelowo kijek będzie zbrojony w Torzity, żeby na blanku było jak najlżej (SG nie biorę pod uwagę).

Jak pisałem wyżej, w dole 1,5 grama i Shiner 2 cale w górze 6 i Shiner 3 cale. Zazwyczaj jednak będzie to główka 2,5-4 gramy z takimi gumami. Łowienie gumami to będzie 80-90% obłożenia kija, pozostałe 20-10% to lotne, nieduże woblerki (ok 4 gramów).

Z opisów z forum wydaje się, że XPSJ682L będzie bardziej dopasowany do gum, ale może nie do końca ogarniać te cięższe główki. Z kolei XSJ702L powinien ogarnąć wskazane przynęty, ale chyba nieco mniej nadaje się do gum. Ma ktoś może (albo miał) obywa blanki i byłby w stanie podzielić się opinią w kontekście powyższych wymagań? Łowi ktoś może tymi kijami zbrojonymi pod casta?

Masz info na priv

Jaki to był zestaw? :)

Ja wczoraj testowałem :

mój pierwszy, chiński zestaw Kuying Teton TLC-510S (0,3-3gr 1-3LB) + Tsurinoya Dark Wolf + plecionka Tsurinoya Super PEx4  #0.4  6LB

Do chińskich wędek już dawno się przekonałem. Z multikami o różnej mocy to już gorzej. Ten to trzecie lub czwarte podejście i odnoszę wrażenie, że zostanie u mnie dłużej a nie tylko na testach jak ten. Co do plecionki póki co sie nie wypowiadam choć jak na cztery sploty jest dość gładka, w miarę cicha, nieco grubsza od Egi-Metal, na zaczepie (bo ryby nie było) nawet całkiem mocna.

Zaskakująco przyjemny zestaw.

Zajrzałem na Ali jaka jest obecnie cena tego kijka i troszkę mnie zatkało ...

Jeszcze nie powiem, że zestaw zdecydowanie polecam, ale na pewno warty jest uwagi w klasie XUL

Załączone miniatury
  • post-52107-0-41324200-1647768995_thumb.j
  •  
Edytowane przez BOB
  • Like 2

Witam, bf szpulka w cad 3d '22 aldebaran bfs, '22 silver creek air tw i mingyang w300 https://youtu.be/Om27oilNAz0

Rzut na dystans to całkiem ;) inne kryterium od rzutu do tarczy. O rzucaniu do celu najlżejszymi przynętami decyduje bezwładność szpuli. W rzutach do celu, teoretyczna przewaga aldka nad silver creek jest mała ale nad w300 deklasująca, zdublowana.

Apetyty chyba rosną i nowy aldek nie osłabi praktyk ul castingu :) w dokładnym rzucaniu najlżejszymi nielotami. Pozdrawiam  

Edytowane przez king

• 1 miesiąc temu...

Mały teścik koło domu.Kij 6’ 5lb do max. 3g,multik Alphas Air Tw +szpulka polimerowa SDS Custom ( waga bez łożyska coś około 4g),linka PE#0.2 5lb,przypon żyłka 0.12, a na koncu różne gumowe ”robactwo” na 1 gramowych główkach czyli 1,2-1,6g całkowitej masy.post-54673-0-09894800-1652961291_thumb.jpegpost-54673-0-05106100-1652961335_thumb.jpeg

• Like 7

GRUBO!!! ...a przecież tak cieniutko :clappinghands:  :good:

Grubiej raczej nie przewiduję...wiosnę mam dopiero od 1,5 tygodnia,''latawce'' dopiero zaczynaja się ustawiać na tarło,a jak wiadomo wtedy trafiaja się na ''robactwo'' największe sztuki.Parę lat temu łowiłem je na ''korbę'',ale że ze mnie stał się castowy ortodoks,to od poprzedniego sezonu uparłem się,ze wrócę do ich łapania,tyle że na casta.

• Like 2

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Moje stado UL :)

Lewy pion: Daiwa T3 AIR, Alphas  AIR TW, Tsurinoya Dark Wolf 50SL

Środek: Shimano BFS HG, Skorpion BFS, Aldebaran BFS

Prawy pion: ABU LT 6,  ABU ALC BF 7

attachicon.gif IMG_20220605_181647a.jpg

Piekna kolekcja.

Pytanie,którym z ww. rzucasz woblerem o masie 1 gram na zadawalającą Cię odległość.

Pomijamy oczywiście dopasowanie kija ,zastosowana linkę.

Wszystkie są w wersjach fabrycznych. Jedynie nie wiedząc czemu ABU ALC BF-7 ma wymienione łożyska na takie wywalone w kosmos za pierdylion złotówek ;)  :D

Jednak największy komfort użytkowy, luzik na wodzie i najniższe osiągi daje mi Aldebaran BFS. Z  nim nie boję się główki 1gr i gumki 2 cale. Ale w tym sezonie może zaskoczyć mnie chińczyk ... zobaczymy ;)

PS nie używam woblerów 1gr :huh:

Edytowane przez BOB
  • Like 2

Wszystkie są w wersjach fabrycznych. Jedynie nie wiedząc czemu ABU ALC BF-7 ma wymienione łożyska na takie wywalone w kosmos za pierdylion złotówek ;)  :D

Jednak największy komfort użytkowy, luzik na wodzie i najniższe osiągi daje mi Aldebaran BFS. Z  nim nie boję się główki 1gr i gumki 2 cale. Ale w tym sezonie może zaskoczyć mnie chińczyk ... zobaczymy ;)

PS nie używam woblerów 1gr :huh:

Czyli jednak jak  fabrycznie , to Aldek. Plecionka czy żyłka?

Jakies dziwne te okonie…a tak bardziej powazne,to lowie je teraz regularnie na mikro cykady 1,2g i na agresywnie prowadzone robactwo na 1g glowkach.Kij 6’6”- 4lb-Regular do 4g,kij zbudowany na 4-czesciowym blanku muchowym w klasie #2,multik to Aldebaran 22 Bfs HG,linka PE#0.2-5lb,przypon mono 0.12mm.post-54673-0-65740100-1654529294_thumb.jpeg

• Like 6