Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Nic za friko :) szpulka po skróceniu wałka szybciej startuje ale krócej się kręci, a rozpędzona większym cw głośniej hałasuje.

Siłę podłużną wałka szpuli można pomijać w starych multiplierach bez wodzika i nowszych multikach z wodzikiem na stałe sprzężonym ze szpulą. 

Edytowane przez king

Jakiś czas temu przyszła do mnie płytka szpula do steeza ct. Wypadałoby w końcu coś na nią nawinąć. Mam varivasa X4 0.6 pe. Nie będzie zbyt gruba do przynęt max 6-7 gram?

Nie, aczkolwiek czterosplotu nie używam. Edytowane przez Paweł J
  • Like 1

Jakiś czas temu przyszła do mnie płytka szpula do steeza ct. Wypadałoby w końcu coś na nią nawinąć. Mam varivasa X4 0.6 pe. Nie będzie zbyt gruba do przynęt max 6-7 gram?

Dobry wybór choć ja ostatnio głównie stosuję cienkie plecionki Egi Metal nie schodząc poniżej #0,6 i tylko cztery sploty. Osiem splotów tylko do grubszych linek od 1.5 w górę

• Like 2

Ja jestem po testach z aldebaranem bfs na którego nawinąłem egi metal 0,6 pe bo akurat taką miałem na stałoszpulowcu .

2g z gumką 2 cale lata lepiej niż zadowalająco .

Tez myślałem że może będzie za grubo ale nie widzę najmniejszej potrzeby odchudzenia takiego zestawu ;)

Edytowane przez sero1975
  • Like 2

... kilka sezonów stosowałem wspomniane Egi na Liberto Pixy,  z lekką szpulką, biegając za kropkami od czasu do czasu. Fajnie to współgrało. Na końcu woblery, streamery na czeburaszce, jigi.

Edytowane przez bob74
  • Like 1

• 4 tygodnie później...

Pytanko mam do was. Używał ktoś z was szpul RORO AX22? Myślę o dokupieniu szpuli do Daiwy Gekkabijin tylko nie wiem czy Standard czy Thicken. Jaka jest znacząca różnica pomiędzy wersjami? Z opisu wynika, że jedna jest do standardowego łowienia (coś jak lżejsza wersja standardowej szpuli), a druga do precyzyjnego łowienia UL.

Pytanko mam do was. Używał ktoś z was szpul RORO AX22? Myślę o dokupieniu szpuli do Daiwy Gekkabijin tylko nie wiem czy Standard czy Thicken. Jaka jest znacząca różnica pomiędzy wersjami? Z opisu wynika, że jedna jest do standardowego łowienia (coś jak lżejsza wersja standardowej szpuli), a druga do precyzyjnego łowienia UL.

Podejrzewam, że chodzi o rotor w szpuli. Jedna może mieć "stały", a druga ruchomy.

Są to moje przemyślenia, nic pewnego :)

Sam chętnie się zerknę na różnice w pojemności szpul jak napisał kolega Ilunker :P Sam wątpię, że o to chodzi bo informacji nie ma.

Tylko abyś multika nie rozkręcał do wymiany szpuli, bo będzie przy późniejszej sprzedaży że grzebany ???? ????

W skrócie mówiąc. Jak jesteś ogarnięty z multikiem bierz standard, jak się jeszcze uczysz i chcesz mieć mniej bród bierz thicken. Na stronie masz wszystko ładnie opisane

Różnica polega na tym ile linki mieszczą

Szpulę nie różnią się pojemnością tylko induktorem a w zasadzie siłą jaką wyhamowuje szpulę Edytowane przez dnk

Tylko abyś multika nie rozkręcał do wymiany szpuli, bo będzie przy późniejszej sprzedaży że grzebany

Rozumiem, że jakby co to będziesz chętny go przygarnąć ;)

Różnica polega na tym ile linki mieszczą

To chyba nie o to chodzi.

W skrócie mówiąc. Jak jesteś ogarnięty z multikiem bierz standard, jak się jeszcze uczysz i chcesz mieć mniej bród bierz thicken. Na stronie masz wszystko ładnie opisane

Specem nie jestem, ale świerzakiem też już nie.  Z tego co widać i co piszą w RORO to ta Thicken jest "fit" dla wszystkich i do długich rzutów zupełnie jak oryginalna tylko jakby po kuracji odchudzającej.

Standard natomiast jest do "precise cast" czyli jak rozumiem rzutów w przysłowiowy punkt przynętami  ok.1g

post-55546-0-00672900-1675174814_thumb.j

Kurcze miałem nadzieję, że ktoś już ma tą szpulę :( . W takim razie chyba trzeba będzie zabić świnkę skarbonkę, zamówić i samemu przetestować.

obie szpule mają stały rotor, różnica to tylko siła hamowania i waga samego rotora...

szpulka bardzo przyjemna w obsłudze, mieści zdecydowanie więcej linki niż oryginalna Gekkabijin, linka układa się też lepiej na szpuli... co do tego którą wersję wybrać - bierz tą która jest aktualnie dostępna:)  no chyba, że łowisz głównie poniżej 2g, wtedy raczej standart...

• Like 1

Kurcze miałem nadzieję, że ktoś już ma tą szpulę :( . W takim razie chyba trzeba będzie zabić świnkę skarbonkę, zamówić i samemu przetestować.

Tanie to one nie są. Ja za swoją do steeza zapłaciłem ponad 500 a z tego co widzę do gekkabijin jest ciut droższa.

Ja swojej jeszcze nie testowałem, ale ludzie chwalą.