saw Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Mam obie szpulki do steez’a dla złotej 1g to trochę za mało, dobrze jest od ok 1,5-2g czerwona od 2,5-3g W przypadku czegoś bardziej skupionego np. Obrotówka 3-4g lata to tak samo daleko jak ze stałej szpulki, albo dalej a trzeba pamiętać że daiwa ma w porównaniu z shimano np. Aldebaranem bfs kiepsko rozwiązane hamowanie szpulki, tak że same szpulki roro są bardzo ok. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Sławku, jakiego masz Steeza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Panowie jaki kijek do 8 g możecie polecić ?Z seryjnych , pod okonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 TSURINOYA DEXTERITY C632UL 192cm 2-6Lb PE 0.3-0.6 0,6-8gr ABU GARCIA MASS BEAT III 198cm 1/16:5/16 1,75-8,75gr 2-8Lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 (edytowane) Panowie jaki kijek do 8 g możecie polecić ?Z seryjnych , pod okonie Wklejka czy nie ... 150 czy 200 cm. ... Ma być szybka czy raczej moderate ... Wersja budżetowa czy bez limitu ... Edytowane 1 Lutego 2023 przez S.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Wklejka czy nie ... 150 czy 200 cm. ... Ma być szybka czy raczej moderate ... Wersja budżetowa czy bez limitu ...Ok 2 m, 600 zł tak jak pisałem coś seryjnego . Na dobry kij z pracowni nie mam budżetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Pisząc o r o t a c j i szpulek miałem na myśli energię kinetyczna szpulek w ruchu obrotowym Zmniejszanie wagi szpuli zmniejsza potem jej rotację, energię. Lżejsza szpulka krócej się kreci a rzuty przez to mogą być krótsze. Gumkowanie moich wpisów pozbawia mnie s p r a w c z o ś c i. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Sławku, jakiego masz Steeza?Old school 103 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Tak myślałem. Bo waga przynęt dosyć spora. Eksperymentowałeś z innymi Daiwami typu Alphas/Steez CT + roro/k.t.f., bądź Alphas/Steez Air? Może zmieniłbyś trochę zdanie na temat hamulca Daiwy . Szczególnie w przypadku, kiedy szpula ma ruchomy induktor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Początek sezonu zacząłem od małych przeprosin z UL castem ;) Tanga na milion sposobów przerabiałem, ale z pazurem chyba pierwszy raz i bardzo mi się takie podoba :-) 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Wiedziałem, iż przyjdzie taki czas. Bo to tanga trzeba.... pazura. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cubby Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 W końcu powrót na odpowiednie tory:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 Casting UL bawił mnie najbardziej jak to jeszcze nie było modne Chyba coś mi umknęło, a dzisiaj aliexpres mi podsunął szpulkę o masie zaledwie 3 g do Aldebarana :-O Obecnie najlżejsza na rynku, czy jeszcze bardziej wypadłem z obiegu i są jeszcze lżejsze?https://a.aliexpress.com/_EGr2fbdWidzę, że Chińczycy wyażurowali szpulkę i urwali jeszcze dziesiętne części grama i już ma 2,8 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 Jak zaczną cieniować zgodnie z kierunkiem to dopiero będzie lajt ???? A tak na poważnie to ciekaw jestem jak z realnym zakresem użytkowym i z trwałością w górnych granicach tego zakresu. No i chyba lepiej kciukiem za mocno nie hamować ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 Tak myślałem. Bo waga przynęt dosyć spora. Eksperymentowałeś z innymi Daiwami typu Alphas/Steez CT + roro/k.t.f., bądź Alphas/Steez Air? Może zmieniłbyś trochę zdanie na temat hamulca Daiwy . Szczególnie w przypadku, kiedy szpula ma ruchomy induktor.Tak, alphas ct + lekka szpulka, ale w optymalnych warunkach różnić znaczących nie zauważyłem. Nad wodą rzadko kiedy są takie super warunki, szczególnie z łódki czy na bardziej otwartej przestrzeni. Te wąskie szpulki jakoś do mnie nie przemawiają. Ja ul w warunkach bojowych łowię na dość grube linki #0.6 minimum, super cienkie się nie sprawdzają. Nadal twierdzę że daiwa nie potrafi zrobić najlepszego multika do ul, testerzy różni też tak mówią. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 Casting UL bawił mnie najbardziej jak to jeszcze nie było modne Widzę, że Chińczycy wyażurowali szpulkę i urwali jeszcze dziesiętne części grama i już ma 2,8 g Kamil ma zupełną rację, wiem, bo wtedy z Nim jeździłem na ryby. Łoił mi dupę za każdym razem. To były ABU typu C , oraz Daiwa Millionerka, jakaś czarna. Wszystkie te konstrukcje były kręcone prawą łapą. To było kilkanaście lat temu. Nie znam nikogo kto w tych czasach uprawiał taki masochizm. Ze skutecznością oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 E tam, były już wtedy Availe do Shimano Scorpiona 1001, czy CC51, no i sama CC51SS była już fabrycznie stricte pod UL, ale jednak Abu 1500C miało wówczas najlżejszą tuningowaną szpulkę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 To i tak rzucałeś lepiej, a przynajmniej nie gorzej niż w/w młynki. We wprawionej ręce, oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Novis bierz Kamila i wpadnijcie Latem na Powidz do mnie. Jest domek.....krypa..... porzuca się trochę....potem ognisko i skrzyneczka piwka, albo i dwie.... Jakoś pogodzi się czasowo okonie na UL i szczupłe na swimbaity Zawsze można podjechać na Wierzbiczany.....potrenować większe okonie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niemiec Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 Panowie, ponownie składam zapytanie, czy ktoś ma na zbyciu szpulę oryginalną lub KTF do ALDEBARANA BFS XG zakup 2019r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 Novis bierz Kamila i wpadnijcie Latem na Powidz do mnie. Jest domek.....krypa..... porzuca się trochę....potem ognisko i skrzyneczka piwka, albo i dwie.... Jakoś pogodzi się czasowo okonie na UL i szczupłe na swimbaity Zawsze można podjechać na Wierzbiczany.....potrenować większe okonie Kamil to nie paczka do zabrania. Jak będzie chciał, to się odezwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 Jak zaczną cieniować zgodnie z kierunkiem to dopiero będzie lajt A tak na poważnie to ciekaw jestem jak z realnym zakresem użytkowym i z trwałością w górnych granicach tego zakresu. No i chyba lepiej kciukiem za mocno nie hamować Nie no bez przesady...bez bicia przyznam się,ze uzytkuje chinskie szpulki od 8lat w róznych multikach i jeszcze nie zdarzyło by mi sie,żeby coś popsuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 Ja również jakieś tam używam, ale żadna z nich nie waży 3 gram. Gdzieś przecież musiała zniknąć masa, a co za tym idzie musi też być delikatniejsza. Czy to się przekłada na trwałość ? Sądzę, że tak. Dużo rzecz jasna zależy od użytkownika i ewentualnego przyłowu bo jeśli się trafi to nikt linki ciąć nie będzie ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 zależy do jakiej wędki zamontujesz szpulkę... za grubej plecionki raczej nie da się nawinąć, bo wejdzie jej za mało... z własnego doswiadczenia: szpulka roro do alphasa sv dała radę holowi suma ok.120cm na plecionce pe 1,5... nie szukałem uszkodzen, ale rzucała jak wcześniej bez problemów... to co prawda nie 3g, ale przy mniejszej średnicy szpula będzie trudniejsza do zgniecenia... ja bardziej obawiam się ewentualnego wygięcia ośki, juz nie jest stalowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 8 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 Ja również jakieś tam używam, ale żadna z nich nie waży 3 gram. Gdzieś przecież musiała zniknąć masa, a co za tym idzie musi też być delikatniejsza. Czy to się przekłada na trwałość ? Sądzę, że tak. Dużo rzecz jasna zależy od użytkownika i ewentualnego przyłowu bo jeśli się trafi to nikt linki ciąć nie będzie Nawięcej wagi w tej szpulce urwano na ośce która orginalnie jest stalowa i długa.Co do użytkowania to ja nie widze plecionki grubszej niż 0,4# PE na tej szpulce,nylon odpada,bo rozciagliwy i za mocno nawiniety przenosi siły na szpulkę...zresztą nylon na szpulce o tak małej srednicy,makabrycznie się odkształca w krótkim czasie i trzeba cieniutkie żyłki wymieniać praktycznie co wypad na ryby,trochę to bezsensu,chyba że się lubi produkować śmieci z plastiku którego się nie recyklinguje.Co do przenaczenia tej szpulki i ewentualnych przyłowów to ja widze tak...jak to bedzie zestaw z kijem do 3g,precionką 0,2#PE i przyponem strzałowym z żyłki 0,10-0,12 mm,to sprawy przyłowów dużych rybek rozwiazują się same czasami w ułamkach sekundy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi