PablovelLoco Opublikowano 8 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 zależy do jakiej wędki zamontujesz szpulkę... za grubej plecionki raczej nie da się nawinąć, bo wejdzie jej za mało... z własnego doswiadczenia: szpulka roro do alphasa sv dała radę holowi suma ok.120cm na plecionce pe 1,5... nie szukałem uszkodzen, ale rzucała jak wcześniej bez problemów... to co prawda nie 3g, ale przy mniejszej średnicy szpula będzie trudniejsza do zgniecenia... ja bardziej obawiam się ewentualnego wygięcia ośki, juz nie jest stalowa...Alphas i Aldebaran BFS 22 to dwie całkiem odmienne konstrukcje.Alphas jeśli chodzi samą ''karoserię'' z przekładnią to kulturysta w porównianiu do Aldebarana,którego ramka po zdjęciu boczków i bebechów wyglada i w dotyku jest jak z papieru. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 (edytowane) Silver, Gekka i Aira jak na niskoprofilowce rozmiaru 28 są wyjątkowo masywne. Każdy waży ok 170g! Każdym z nich, z zamienną, głęboką szpulką i stałym wirnikiem, można rzucać 15g cw na odległość!!! Bez obaw ale i bez rewelacji. W podobnej konfiguracji bf szpulka większej średnicy jak 28mm ma korzystniejszą dla rzutu rotację, dłużej się kręci. Za to zamienną głębszą szpulkę można wypełnić plecionka do połowy i z 1,5g cw poradzi sobie lepiej a na pewno nie gorzej jak bf szpulka o większej średnicy. Na forum TT podają link do szpulki jw. Jeśli chodzi o kółka przekładni to wyczuwalnie lżejsze ułatwiają kontakt z przynętą tak jak cięższy rotor w spinningu pomaga ściągać obrotówki. Opis jest w konwencji iluzoryczno- forumowej ale prawa fizyki działają i warto je sobie przypomnieć Edytowane 21 Lutego 2023 przez king 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Wczoraj był międzynarodowy dzień ochrony różnorodności językowej jako dziedzictwa kulturowego i trzeba było edytować. Rozróżnić litery znakami diakrytycznymi, żeby nie było błędów Wałki odróżnia np. długość. Skrajne podparcie długiego wałka bfs zmniejsza poprzeczne do osi przemieszczenia korpusu szpuli. Całość kręci się spokojniej a to może przełożyć się na dłuższe rzuty. Przycinanie wałka bfs skraca start szpulki teoretycznie, na papierze i tylko minimalnie. Praktycznie nie odczuwalnie, jednak nie w ultralightcie. W bfs każda bryła oraz to jak się obraca wreszcie zaczyna mieć znaczenie Długi wałek łatwiej przyspiesza ale krótki lepiej staruje. I znowu nic za friko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilslimak Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2023 CześćCzy ktoś wie, gdzie można kupić zapasową szpulkę do Aldebarana BFS z 2022 roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2023 CześćCzy ktoś wie, gdzie można kupić zapasową szpulkę do Aldebarana BFS z 2022 roku? Tu na przykład: https://www.hedgehog-studio.co.jp/product/5338 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 (edytowane) Wreszcie złożyłem przyzwoity zestaw ULcast:- wędzisko (@mekamil) teoretycznie 4-10g, praktycznie 3-8g/do 6lb pełny blank 165cm;- multiplikator (używany) Alphas CT SV 70, szpula 5g;- plecionka (@psulek) Sunlinie Siglon x4/PE 0,4/6Lb. Edytowane 20 Kwietnia 2023 przez Alexspin 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilslimak Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Wreszcie złożyłem przyzwoity zestaw ULcast:- wędzisko (@mekamil) teoretycznie 4-10g, praktycznie 3-8g/do 6lb pełny blank 165cm;- multiplikator (używany) Alphas CT SV 70, szpula 5g;- plecionka (@psulek) Sunlinie Siglon x4/PE 0,4/6Lb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Wreszcie złożyłem przyzwoity zestaw ULcast:- wędzisko (@mekamil) teoretycznie 4-10g, praktycznie 3-8g/do 6lb pełny blank 165cm;- multiplikator (używany) Alphas CT SV 70, szpula 5g;- plecionka (@psulek) Sunlinie Siglon x4/PE 0,4/6Lb. Co miałeś na myśli i jaki miałeś cel cytując mój wpis bez żadnego komentarza? Czyżbyś miał zastrzeżenia? Pytam z prostej ciekawości, bez żadnych podtekstów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianeQ Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Wreszcie złożyłem przyzwoity zestaw ULcast:- wędzisko (@mekamil) teoretycznie 4-10g, praktycznie 3-8g/do 6lb pełny blank 165cm;- multiplikator (używany) Alphas CT SV 70, szpula 5g;- plecionka (@psulek) Sunlinie Siglon x4/PE 0,4/6Lb.Jaka szpula? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 (edytowane) Jaka szpula?RORO teoretycznie 4,8g ale waga elektroniczna pokazuje równe 5g. Edytowane 20 Kwietnia 2023 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianeQ Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 RORONo to mamy tą samą z tym, że ja mam ją w steezie ct. Już po testach? Ja jeszcze nie miałem czasu wyskoczyć na ryby [emoji17] Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
code Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Ja mam ta szpulkę w steezie ct juz 1,5 roku, bardzo fajna, daje duze możliwości, zarówno zejścia z gramatura do 1g jak i poprawa komfortu przy mniej lotnych wabiach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 (edytowane) (..) Ja jeszcze nie miałem czasu wyskoczyć na ryby (...)Ja też, na razie testowałem na sucho, wszystko "gro i bucy" Edytowane 20 Kwietnia 2023 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilslimak Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 (edytowane) Co miałeś na myśli i jaki miałeś cel cytując mój wpis bez żadnego komentarza? Czyżbyś miał zastrzeżenia? Pytam z prostej ciekawości, bez żadnych podtekstów.Przypadek chciałem odpisać, ale ktoś mnie zawołał, myślałem że skasowałem rozpoczętą wiadomość, lecz jak widać nie wyszło. A zestaw bardzo fajny. W tym roku sam zacząłem bawić się UL, na razie testuję w różny sposób zestaw Mizuki 80ul, Aldebarana BFS i plecionkę #0,5 od JMC. Edytowane 20 Kwietnia 2023 przez kamilslimak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Przypadek chciałem odpisać, ale ktoś mnie zawołał, myślałem że skasowałem rozpoczętą wiadomość, lecz jak widać nie wyszło.(...)Zdarza się, a ja nie wiedziałem o co chodzi... (...)A zestaw bardzo fajny. W tym roku sam zacząłem bawić się UL, na razie testuję w różny sposób zestaw Mizuki 80ul, Aldebarana BFS i plecionkę #0,5 od JMC.Mam jeszcze wędzisko cast, teoretycznie 1-4g/180cm/tubular, też produkcji @mekamila, ale jakoś nie bardzo mi leży, po próbach wydaje mi się, że nie da się zejść do tego 1g i praktycznie przyzwoita obsługa przynęt zaczyna się dopiero od 3g, więc na tym samym poziomie co ten pełnoblankowy. Co prawda testowałem go z multiplikatorem Fishband Brilliance GH100, więc może nie był to szczególnie dobry zestaw. Spróbuję ten kijek z Alphasem, ale nie mam szczególnej nadziei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AAS Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Panowie, ponownie składam zapytanie, czy ktoś ma na zbyciu szpulę oryginalną lub KTF do ALDEBARANA BFS XG zakup 2019r Mam oryginalna do aldebarana bfs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartuch5473 Opublikowano 16 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2023 Brzydal[emoji23][emoji23][emoji23] ????????????քɛʀƈɦքʊռӄɛʀʐ ???????????? 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 20 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 Pierwszy spacer nad osiedlowy ciurek i taki kluseczek sie trafil,kijek 6’ do 3g 4lb,Aldek 22, linka #0.2 4lb,przypon zylka 0.12mm i na koncu denaturowa a’la widelnica na 1g glowce z hakiem nr. 10. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartuch5473 Opublikowano 20 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 Co to za kijek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 21 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 Co to za kijek?Kijek robota własna,blank 2-częsciowy,szczytówka pełne włókno węglowe,dolnik tubularny,zbrojenie Torzite...najlzejszy patyczek jaki mi sie udało zrobić pod multik do tej pory,bardzo szybki jak na tą gramaturę, pod rybką zachowuje się jak rasowy szklak pieknie pracując i dosłownie wysysa energię z walczącej rybki. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 26 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2023 Wreszcie złożyłem przyzwoity zestaw ULcast:- wędzisko (@mekamil) teoretycznie 4-10g, praktycznie 3-8g/do 6lb pełny blank 165cm;- multiplikator (używany) Alphas CT SV 70, szpula 5g;- plecionka (@psulek) Sunlinie Siglon x4/PE 0,4/6Lb.Już po pierwszych próbach nad wodą. Odległości rzutów przynętami 3g ponad 30m osiągane bez najmniejszych problemów. przez 3 godziny ani jednej brody. Jest super. Co prawda bez ryby, ale w tym upale chyba nie miały apetytu.Spróbuję jeszcze z wędziskiem 1-4g, ale gdy się ochłodzi, bo w tym upale mój stary organizm wyraźnie się buntuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 26 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2023 Wpis bez żadnych podtekstów, ale mam pytanie,, jak mierzysz odległość? Obrotami korbki? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 27 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2023 (edytowane) To jest podstawowy pomiar bezpośrednio na łowisku, ale w tym przypadku miałem jeszcze inny sprawdzian. Dokładnie znam wymiary dwóch miejscówek na najczęściej odwiedzanym przeze mnie łowisku i do nich się odniosłem. Na jednym ze stanowisk rzeka ma w tym miejscu szerokość 25m, a przynęty w trzech pierwszych rzutach, trochę nieopacznie przeze mnie zbyt dynamicznie wykonanych, lecąc lekko po skosie wylądowały na drugim brzegu. Drugie stanowisko jest oddalone od kamienistego progu o 40m, rzucałem pod prąd w kierunku progu, a przynęty lądowały około 5m przed progiem. Uważam, że te pomiary odpowiadają rzeczywistości, bo potwierdziły to w przybliżeniu obroty korbki.Zdaję sobie sprawę, że wyniki są niemal rewelacyjne, ale zawdzięczają to dynamice kijka i jak myślę doborowi linki do parametrów multiplikatora + łożysko w poliku wymienione na ceramiczne. PsDodam, że na pewno na osiągi miał wpływ wiatru, który akurat wiał mi w pierwszym przypadku po skosie tylny/prawy, a w drugim z tyłu i niósł przynętę. Edytowane 27 Czerwca 2023 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 28 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 (edytowane) Mam pytanie do uzytkownikow UL-ow. Zauwazylem, zarowno na yt jak i w forumowych zasobach, ze w 99% w baitcastingu pojecie UL-a funkcjonuje w przedziale 1-10g. Najczesciej taki zakres przynet obsluguja multiki opisane jako BFS. Najczesciej podpinane sa owe BFS-owe multiki do krotkich kijow okolo 7' mocy 4-8 lb i cw do 10g. Czy to znaczy, ze do kijow 10lb BFS-owy multik jest za lekki/za slaby? (opisy producentow zazwyczaj mowia o nieprzekraczaniu 15g lacznej masy przynet), czy jest to po prostu wynikiem tego ze najczesciej stosowane weglowe krociaki do takiego lowienia o mocy 4-8lb sa jeszcze na tyle miekkie, ze sa w stanie naladowac zestaw do rzutu przyneta 1-2-3-4 gramowa a krotkie, weglowe10lb-owce sa juz do tego za sztywne? Umyslnie zaznaczam "weglowe" gdyz szklo rzadzi sie innymi prawami i poza Pawlem prawie nikt go nie uzywa Pytam o to z czysto praktycznych wzgledow, gdyz brak mi doswiadczenia w tym zakresie, skolei moje doswiadczenia z mocniejszymi castami, zaprowadzily mnie do uzbrojenia 9' 10lb blanku i zaprzegnieciu do niego Aldebarana BFS (trafila sie okazja), ktory z tym kijem w wielkorzecznych okolicznosciach bedzie pracowal z przynetami 3-14g, przy czym te 14g to beda przynety bezsterowe i poppery a woblery stawiajace w wodzie jakikolwiek opor (czyli te ze sterem) nie beda przekraczac 6-7 g. Blank ten laduje sie doskonale (w spinningu juz od owych 3g) wiec i w cascie nie powinno byc problemu. Tak czysto analitycznie powinno to pasowac, jednak zycie jest bogatsze od czystej analityki stad moje pytanie... Edytowane 28 Czerwca 2023 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polny Opublikowano 28 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 Używam Aldebarana BFS jak i Daiwa Zillion SV TW ze szpulą RORO. Łowię na Dunajcu. Pod woblery większe jak 3 cm zakładam zawsze Zilliona ponieważ czuć że Aldebaran się męczy zwijając takie przynęty pod prąd a jest tak rewelacyjny że nie chciał bym go zajechać.Pod małe gumki , cykady , małe obrotówki zawsze Aldek ale nie widzę go do przynęt pokroju 10g + w dużej rzece .Tak mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi