BOB1 Opublikowano 10 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 Bierz to co masz juz sprawdzone w spinie,to Curado to bardzo wybaczajacy bledy multik i bezproblemowo wspolpracuje nawet z bardzo szybkimi kijami,2g i i gumka to troche dla niego za malo,ale 3g i guma 2-2,5 cala lata juz bardzo dobrze.Kiedy Curadziaka podpinam pod Tetona do 3g to zestaw główka 1,5g+ tanta lata już bardzo przyzwoicie (czyli to znowu kijek rządzi ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikBP Opublikowano 13 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 (edytowane) Zakupiłem Dragona Microspeciala 2.13 2-14 cw. I powiem szczerze że ten kij to w 90 % kopia prouguide, delikatnie wolniejszy szczyt. Leciutki przyjemny. Na razie wędkowałem tylko na podwórku z multiplikatorem curado bfs Zrobiłem kilka bród ale to chyba dlatego że było ciemno i starałem się machnąć 2 gramy plus kajtek 2 cale na dalekie odległości. Na spokojnie rzut wychodzi mi tym wabikiem na 21 obrotów korbą, jak dojdę do wprawy to raczej będzie dalej. 82cm x 21 obrotów = około 17 metrów nie jest najgorzej. Multik ustawiony na 6 i docisk tak że bardzo wolno opada przynęta po wciśnięciu guzika i jak spadnie to nie brodzi. Sam kij na pewno będzie bardzo czuły i bardzo przyjemny w holu bo pięknie się gnie. Kupiłem go w sklepie Bigriver (nie jest to reklama) chce dodać tylko że kij przyszedł w kartonie bez tuby i karton był przełamany na pół tak delikatnie. Nie znalazłem żadnych uszkodzeń, może dlatego że kij był w pokrowcu który jest gruby i milusi w dotyku oraz w foli bąbelkowej. Tak czy owak nie wysłał bym tak kija nigdy. Edytowane 13 Października 2023 przez DominikBP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 13 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 (edytowane) Kiedy Curadziaka podpinam pod Tetona do 3g to zestaw główka 1,5g+ tanta lata już bardzo przyzwoicie (czyli to znowu kijek rządzi )W wędkarstwie jak to w zyciu kazdy ma troszkę inne oczekiwania i priorytety.Byc może moje wymagania są wysokie w materii UL jak i w szeroko pojetym BFS...u mnie jest krótko,jak coś nie "lata'' w najlzejszym wydaniu minimum 25-30m,to po prostu jest słabo i takie kombo odpuszczam i szukam innego rozwiazamia,które zapewni mi odpowiedni dobry stan umysłu na łowisku.Jesli chodzi o rzeczywistość,a nie filozoficzno-życiowe dywagacje,to jak na razie tylko 2 multiki i kilka ''handmade-owych'' kijków ,spełniaja dla mnie te kryteria.Łowię w 80% z brzegu chociaż posiadam niewielką ''jednostkę'' pływająca z kórej najchetniej kozystam w formie dryf-verta.Miejscówwki ''mam'' streetowo-industrialne,ze wzgledu na praktycznie zerową presję wędkarską,ktróra wynika po prostu z tego,ze te miejscówki pomimo iż dają ryby,są trudne technicznie i bardzo przynęto-żerne,jeśli nie ma się dokładnie rozpracowanego rozkładu dna.W tych miejscach nie łowię lzej niż główka 2-2,5g i gumka 1,5-2,5 cala.Całkiem inna bajka to zakrzaczone kanało-rzeczki łączace jeziora w mojej okolicy,tam łowię dużo lzej,główki 0,8-1,5g i gumki 1-max.1,5cala.Tam odległość rzutu ma dużo mniejsze znaczenie,liczy się precyzja podania przynety dosłownie pod nos ryby i mozliwość wykonywania jak najbardziej komfortowych ''psycho-fizycznie'' pitchowo-kombinowanych rzutów i w tej materii tyko jeden multik potrafi zejść tak nisko i bezstresowo operować w takim ''środowisku'', już pomijam fakt stosowania do tego multika specyficznych kijków. Edytowane 13 Października 2023 przez Paavo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikBP Opublikowano 13 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 O jakich dwóch zestawach mówisz ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 13 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 (edytowane) O jakich dwóch zestawach mówisz ? Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkMuliki o których pisałem były juz w tym dziale wielokrotnie omawiane, jeden to Alphas Air Tw ze szpulą Roro,a drugi który jest moim zdaniem w tym momencie nie do pobicia i jest już seryjnie dla mnie mulikiem ''skończonym'' to Aldebaran Bfs 22. Edytowane 13 Października 2023 przez Paavo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 13 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 Niw wiem co potrafi aldek 22, ale wiem co potrafi wersja poprzednia na availu. Do tych dwóch dodam trzeciego. Moim zdaniem abu garcia alc bf7 również jest świetnym multiplikatorem ul już w wersji fabrycznej. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 13 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 Niw wiem co potrafi aldek 22, ale wiem co potrafi wersja poprzednia na availu. Do tych dwóch dodam trzeciego. Moim zdaniem abu garcia alc bf7 również jest świetnym multiplikatorem ul już w wersji fabrycznej.W temat Abu dopiero ''wchodzę'' w sekcji L-ML,więc fajnie wiedzieć.Po krótkim sieciowym zapoznamiem to Abu wyglada mi na nastepny zakup. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziad Wodny Opublikowano 14 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 Mam Aldka '22 i jestem zauroczony do tego stopnia, że "zmarnowałem" praktycznie cały sezon łowiąc zestawem do 10gr, zamiast szukać dużych ryb. I tutaj pojawia się pytanie. Jak w porównaniu do jego możliwości prezentują się możliwości Calcutty BFS? Ręce trochę świerzbią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 23 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 (edytowane) Panowie jakie są seryjne i ogólnie dostępne wędęczki catingowe xul ? Jakich Wy używacie ? Powiedzmy maks 5/6 gram górnego c.w. Nie chodzi mi o patyki z aliexpress ani o te z pracowni. Edytowane 23 Października 2023 przez S.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 23 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 Dobre pytanie. Obawiam się, że zbyt bogato nie będzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikBP Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 Ostatnio przerabiałem temat. Przejrzałem wszystkie katalogi i nic ciekawego nie znalazłem. Ostatecznie kupiłem Microspecjala 2-14 i powiem szczerze że był to super wybór. Choć dwa gramy plus kajtek to nie za daleko lata z curado bfs. Może jeszcze brak mi techniki a może kij go słabo ładuje. Chyba że to normalne max 18 -20 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 Panowie jakie są seryjne i ogólnie dostępne wędęczki catingowe xul ? Jakich Wy używacie ? Powiedzmy maks 5/6 gram górnego c.w.Nie chodzi mi o patyki z aliexpress ani o te z pracowni.Czemu nie z Ali ? Szukałem kiedyś u rodzimych sprzedawców i nic ciekawego nie znalazłem . Później miałem dwa tetony które złamałem ale miło je wspominam a teraz mam Kastkinga za 2 stówy i myślę ,że jest świetny . Piszę tutaj o budżetowych wędkach gdyż mam jakąś dziwną tendencje do łamania wędek o cw do 7g i nic droższego nie kupuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 Panowie jakie są seryjne i ogólnie dostępne wędęczki catingowe xul ? Jakich Wy używacie ? Powiedzmy maks 5/6 gram górnego c.w.Nie chodzi mi o patyki z aliexpress ani o te z pracowni.Był kiedyś fajny budżetowy kijek Storm Adventure w śmiesznych pieniążkach realnie chyba do 8g max a obecnie to chyba tylko LureLeader jako sensowna pozycja. Dragony niby są ale IMO mocno niedoszacowane i z miernymi właściwościami rzutowymi, że tak napiszę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 (edytowane) Ostatnio przerabiałem temat. Przejrzałem wszystkie katalogi i nic ciekawego nie znalazłem. Ostatecznie kupiłem Microspecjala 2-14 i powiem szczerze że był to super wybór. Choć dwa gramy plus kajtek to nie za daleko lata z curado bfs. Może jeszcze brak mi techniki a może kij go słabo ładuje. Chyba że to normalne max 18 -20 metrów. Dominik jak pytałem o wędki o maks c.w. 6 gram ... Msx świetne casty. Czemu nie z Ali ? Szukałem kiedyś u rodzimych sprzedawców i nic ciekawego nie znalazłem . Później miałem dwa tetony które złamałem ale miło je wspominam a teraz mam Kastkinga za 2 stówy i myślę ,że jest świetny . Piszę tutaj o budżetowych wędkach gdyż mam jakąś dziwną tendencje do łamania wędek o cw do 7g i nic droższego nie kupuję Powody są dwa.1. Czasy kiedy fajne kije na aliex były w fajnych cenach się skończyły. Aktualnie jak mam wydać na aliex w graniach 500 zł. to zdecydowanie wolę poszukać alternatywy nawet droższej albo pokombinować. Tu mam na myśli budżetową przeróbkę spina na casta.2. Te patyki z aliex, które mnie interesowały to miałem I została mi tylko tsurinoya proflex II. To świetna wklejka ze świetnym , reaktywnym dolnikiem, a nie betonem w dole na małe sumki I takiego czegoś szukam. Może w czarny piątek czy tam inny dzień coś na promce będzie to wtedy kupię. Był kiedyś fajny budżetowy kijek Storm Adventure w śmiesznych pieniążkach realnie chyba do 8g max a obecnie to chyba tylko LureLeader jako sensowna pozycja. Dragony niby są ale IMO mocno niedoszacowane i z miernymi właściwościami rzutowymi, że tak napiszę Tomek jakie są te dragony do 6 gram ? Bo ja nie kojarzę żadnego. Za to na pewno jest taki kij jak sakura furiozza 661 ulst cast. Niestety nie widzę go nigdzie. Może ktoś ma i chce sprzedać ? Edytowane 24 Października 2023 przez S.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 Spro skillz cast może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 (edytowane) Myślę Sławku, że ostatecznie wyjdzie wskazanie jednak na Alii i pracownie. Dzisiaj odebrałem Dexterity II 216 1-5g ... można brać w ciemno Edytowane 24 Października 2023 przez BOB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 Miałem pierwsza wersję. Nie zachwyciła mnie. Mam czym łowić, więc pospiechu nie ma. Zimą jak będzie więcej czasu konkretnie sprawdzę rynek ul cast jeśli chodzi o kije bo o multiplikatorach jest i sporo napisane i oferta jest ciekawa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 (edytowane) Miałem pierwsza wersję. Nie zachwyciła mnie. Miałem Suzuki na blanku 6Lb. Nie podpasował mi Edytowane 24 Października 2023 przez BOB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 Od dość dawna głoszę teorię, (spiskową, a jakże ????) że to co pasuje mi niekoniecznie musi czy też może przypasować komuś innemu. Pamiętam to Twoje suzuki. Ja dla odmiany mam 5 lb, ale pro i jest bardzo dobrze. Mały minus taki, że to spin i monoblank ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 To co napisałeś w pierwszym zdaniu jest oczywistą oczywistością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2023 Pierwszy, szybki test nad wodą. Niestety niewygodny wiatr zaburzał ocenę. Najlżej tanta 2,1g "leciała" 10-15m (zależy jak powiało). Dalej już luzik. Tanta ,2. twister 4,8 kończąc na longu 1 6,5g (kij dał radę z rzutem, ale przy prowadzeniu, szczytówka już wyraźnie się uginała). Salmo F 3,8g fajnie latało. Na zdjęciu tanta 3,2g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 29 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2023 Panowie, jaka jest przewaga castingu ul nad spinem ul?Wiem, że wątek jest tego pełny....Ale gdyby dało radę w skrócie [emoji28](Może się skuszę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 29 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2023 Zależy co dla kogo ul ... Dla mnie ul to tak 3, maks 4 gramy w dół w zależności od przynęty bo czym innym główka nawet 2 gramowa z malutką gumką, a czym innym niezbyt lotny wobler o masie 3 gram. Największym plusem casta jest fakt, że w trakcie łowienia w krzaczorach i trawach linka nie haczy o krzaczory i trawy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziad Wodny Opublikowano 29 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2023 Panowie, jaka jest przewaga castingu ul nad spinem ul?Wiem, że wątek jest tego pełny....Ale gdyby dało radę w skrócie [emoji28](Może się skuszę)Moim zdaniem ma tyleż wad co zalet. Ale ja lubię casting za czucie przynęty "wewnątrz dłoni". Zabawa w UL przy zwykłym spinningu jest prostsza i tańsza, ale tego uczucia kołowrotek o stałej szpuli nie daje. Dla mnie to zdecydowało. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 29 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2023 Ok, dzięki za odpowiedź.Mi się podobają w spinie brania w nadgarstek, zabierające kij z ręki [emoji16] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi