Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

@hasior

Wydaje mi się, że wejdzie na luzie. Czułbym się pewniej, gdyby ktoś to jeszcze potwierdził, bo ja nawijałem w marcu i mam lekkie braki w pamięci. Wydaje mi się, że ja zmieściłem całą szpulkę (150m) PE 0,5 - oczywiście przeładowałem szpulę, ale się zmieściła.

... z praktyki ,przy łowieniu ul. 50 metrów linki na szpuli to świat a ludzie. Przy chodzeniu za pstrągiem, generalnie niedużych wodach nie ma potrzeby większej ilości linki nawijać. Liczy się celność podania, również przy mniejszej ilości linki łatwiej ,,uruchomić" szpulkę...

• Like 1

... z praktyki ,przy łowieniu ul. 50 metrów linki na szpuli to świat a ludzie. Przy chodzeniu za pstrągiem, generalnie niedużych wodach nie ma potrzeby większej ilości linki nawijać. Liczy się celność podania, również przy mniejszej ilości linki łatwiej ,,uruchomić" szpulkę...

Zgadzam się. Ale i tak nawijam jak najwięcej, głównie żeby mieć zapas na dużo rwania, na które na moich łowiskach trzeba wziąć poprawkę.

Mam pytanko do użytkowników Aldebaran Bfs 22, wejdzie na niego 100m linki PE- 0,6 ?

Tak wejdzie i to bez problemu i chyba nawet troszke wiecej.

Na poczatku mialem PE 0,8 okolo 100m 8 splotowke, ale lowilo mi sie nia  nie najlepiej, pewnie ze wzgledu na czeste zmiany gramatury przynet od 3-16. Wcinala sie ta "okragla" 8 splotowa cienizna i byly cyrki. Po zmianie na 75m PE 1 w wersji 4 splotowej, awarie sie skonczyly i wszystko smiga jak tralala  :D

Mysle, ale pewnosci nie mam, ze pozostajac w jakims w miare stalym przedziale ciezaru przynet np: od 2-5g albo 7-10g nawet na cienkiej lince wszystko powinno byc ok.

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 2

• 4 tygodnie później...

Dziś przyszła paczuszka z następnym kijkiem.

Szklak Palms Egeria NATIVE ETVC-44XXUL - 0.8-3.5g[/size]

Boję się troszkę ,że to już jazda po bandzie .

132cm  ;-)

Bez przesady....

Zgodnie z R.A.P.R

Wędka

"...Wędkarz ma obowiązek posługiwać się wędką składającą się z wędziska o długości co najmniej 30 cm. .. "

Masz jeszcze metr zapasu...

Będziesz Pan zadowolony

• Like 5