Skocz do zawartości

Casting ultra light

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

... rozumiem ambicje, chęci, jednak, jak sugeruje Sławek, to linka grubsza i przynęty od górnego zakresu wagi. Niezwykle ważne, według mnie. Na jakim sprzęcie Kolega zamierza ,,pracować"? Daiwa, Shimano, coś z Ali, typ hamulca. Tu już potrzeba więcej danych, co by dalej ciągnąć temat.

• Like 1

Drugi sezon w zestawie:

- cast produkcji https://jerkbait.pl/user/45988-mekamil/ 4-10g/165cm/2-6lb,

- Daiwa Alphas CT SV 70 SHL,

używam Sunline Siglon PE 0,4/6lb i nie mam żadnych zastrzeżeń.

Edytowane przez Alexspin

Panowie dla osoby zaczynającej przygodę z castem ul plecionka sunline siglon x4 pe 0.4 będzie ok, czy może jednak za cienka? Przynęty w granicach 3-7g max.

Ja to potrafiłem 2 g. wobleka przy tak cienkiej lince odstrzelić. Mina właściciela przynęty bezcenna  ;) 

• Like 5

• 4 tygodnie później...

I ja zmontowałem swój zestaw na wiosnę: Tatula 103 z wymienioną szpulą na 7-gramową, plecionka Kingdom Micro Fly 0.4 i kij Abu Pro Max 7 stóp do ok. 10 gram. Ciekawe czy będzie dalekostrzelny 

Cienko to widzę. Tatula raczej nie jest maszynką do UL-a. Jeśli jesteś zainteresowany poczytaj: http://jerkbait.pl/topic/1367-casting-ultra-light/page-156 wpis 3118.

Cienko to widzę. Tatula raczej nie jest maszynką do UL-a. Jeśli jesteś zainteresowany poczytaj: http://jerkbait.pl/topic/1367-casting-ultra-light/page-156 wpis 3118.

Dzięki, fajny tekst. Mimo wszystko dość ciężkich przynęt używamm jak na UL, a lżejsze spławiam - zobaczymy :) Najwyżej wkurzony pójdę do samochodu po Tetona z klasycznym kołowrotkiem.

• Like 1

Zawsze możesz kupić Tatule 70SV i lżejszą szpulkę do niej. Nie będzie to typowy UL, ale się można znacznie do niego zbliżyć. Zresztą coś napiszę, jak przyjdzie szpulka i zrobię testy.

Super, wtedy i ja się pobawię. Czytałem gdzieś w sieci, że sprawdziła się  Salamandura 70 i szpulka roro TX25S, ale nie wiem na ile w tym prawdy.

• 2 tygodnie później...

Jesteśmy w temacie UL.

Chciałbym zobaczyć te rzuty 1.5 gramową czeburaszką.

Wbrew pozorom 1,5 gramowa czeburaszka + jakaś tam mała gumka to czasami już 2,5 grama skupionej masy albo i więcej, a to już dość lotna przynęta. Problemy zaczynają się kiedy wabik nie jest zbyt lotny np. lekki wobler o większym korpusie. Sporo zależy od warunków (wiatr) i tego co chcemy osiągnąć (np. odległość). Moim zdaniem im lżej tym zestaw musi być bardziej spasowany, a co za tym idzie jest mniej uniwersalny jeśli chodzi o zakres obsługiwanych przynęt.

Edytowane przez S.N.
  • Like 2